woensdag 15 januari 2020

MichielZiet ... Bibliotheek


Ik ben gek op de bibliotheek. Hoewel je het bij mij thuis niet zou zeggen met mijn uitpuilende boekenkasten en op elk tafeltje wel een boek of stripboek, is de bieb voor de ideale manier om mij zelf niet failliet te kopen met boeken, tijdschriften en comics. Zo blijft het huis nog betreedbaar en hoeft mijn vriendin me niet op te geven voor ‘Help mijn vriend heeft een hobby’… al twijfelt ze daar wel eens over. Tja, had ze maar geen verkering moeten nemen met een letterverzamelaar.

Nu weet iedereen wel dat het voor de bibliotheek ook zware tijden zijn. In een moderne samenleving waar Netflix koning is, moeten zij het imago van een kaft met daartussen een pak papier hoog houden. Dat is best lastig. Gelukkig hebben ze voor den luien mensch streamingachtige toestanden ook bij de boek geïntroduceerd. et Het luisterboek. Ideaal wanneer je in een file staat of geen zin hebt om bladzijdes om te slaan. Perfect voor mensen die slechtziend zijn of blind.

Zelf ben ik van de ouderwetse stempel. Een Boomer sinds 2019. (De ironie: van alle mooie Nederlandse woorden om uit te kiezen voor het woord van het jaar, kiest Van Dale een Engels woord.) Ik heb niets met e-readers en luisterboeken, al zie ik het nut van het laatste wel in. Maar een e-reader? Ik zie het al voor me. Goh, Michiel, welke boeken heb je allemaal? Ja, kijk maar in de boekenkast, zeg ik dan en dan zie je zo’n zielige verstofte pad staan met driehonderd titels waar je er hooguit eentje half van gelezen heb. Als de accu tenminste nog niet stuk is.

Ja, maar het is zo handig voor op vakantie! Ja joh, nog meer schermen. Alsof we daar sowieso tijd voor hebben in de vakantie. Ik schat in dat zeventig procent zit te selfieën op Insta. Maar genoeg geboomerd.

De bibliotheek gaat met haar tijd mee en daar ben ik zeer blij mee. Naast het feit dat zij hun rol maatschappelijker invullen, hebben zij hun reserveringssysteem gemoderniseerd. Of zoals ik het noem: Bol.com maar dan gratis. Je kan via de site van de bieb tegenwoordig heel gemakkelijk boeken zoeken en reserveren. Nu is dit op zich nog niet spectaculair. Echter, je kan ze op gewenste datum laten komen en bij je eigen bibliotheek! Wanneer je zoals ik in een uithoek van Nederland woont met bijbehorende mini-bieb, is dat ideaal! Geen gedoe meer dat je maar liefst de keuze hebt uit twee boekkasten met boeken, maar gewoon alles wat je wilt.

Sinds ik dit ontdekt heb, kom ik met grote regelmaat mijn gereserveerde boeken ophalen. Sterker nog, ik kom er zo vaak dat de bibliothecaris en ik elkaar al bij voornaam noemen en al persoonlijk mailen. Heerlijk! Gratis boeken bestellen en lezen. De boekenkasten thuis blijven onder controle en on ze bieb heeft wat te doen.

Zo kwam het dat Michieltje in juni een mooie lijst van reserveringen had ingepland. Alles keurig op datum en zo ingedeeld dat ik altijd wel leesvoer had. Het begon me alleen op te vallen dat veel boeken en stripboeken niet op de afgesproken datum binnenkwamen. Wanneer ik de site bekeek stond daar wel heel erg lang in behandeling. Nieuwigheid dacht ik, de boeken komen vanzelf wel. En dat deden ze.

Op een bepaald moment vergeet je wat je wel of niet besteld hebt, dat is bij mij niet anders. Een paar maanden later, vlak voor de feestdagen, kreeg ik een mailtje. Je reservering staat klaar. Compleet vergeten wat er nog openstond, was ik in de veronderstelling dat het die ene fantasyboek was die ik kort daarvoor had gereserveerd. Ik kom bij de bieb, loop naar de kast van reserveringen, en zie dat ongeveer de eerste twee planken vol met boeken en strips staan voor een zekere Michiel. Kreun! De Bibliothecaris keek me grijnzend aan en sprak de legendarische woorden: “Ik heb ze alvast voor je verlengd.” haha!

Met de kerstdagen lag het bij ons vol met boeken. De digitale bieb gaat goed mee met haar tijd. Nu nog de mensen die het moeten uitvoeren. Mijn vriendin wilde me uiteindelijk toch opgeven voor een programma. Help! Mijn man heeft een moderne bibliotheek!’

Michiel Geurtse

Geen opmerkingen: