woensdag 12 februari 2020

‘Het pad naar de zee’ – Liz FenwickGenre: roman
Uitgeverij: Boekerij
ISBN 9789022586754
Aantal pagina’s: 382
Uitvoering: paperback
Verschijningsdatum: januari 2020


Met dank aan Uitgeverij Boekerij voor het leesexemplaar.


Het pad naar de zee is alweer het zevende boek van Liz Fenwick. Haar verhalen spelen zich voornamelijk af in het prachtige Cornwall en dit boek vormt daar geen uitzondering op. De hoofdrolspelers zijn drie vrouwen: Joan, Diana en Lottie. Joan is de moeder van Diana en de oma van Lottie. Diana is de moeder van Lottie. In essentie zijn allemaal eenzaam, hoe dat zo gekomen is, doet de auteur in het verhaal uit de doeken.

Joan is stervend. Zowel Diana als Lottie worden opgeroepen om afscheid van haar te komen nemen op het prachtige, enigszins verwaarloosde Boskenna. Boskenna is een oud landhuis dat altijd in de familie van Joan is geweest en ligt aan de kust in Cornwall. Het huis telt veel kamers en even zoveel geheimen. Sinds de pensionering van George, de tweede man van Joan, leven zij hier, Boskenna is hun thuis. Beide verhaallijnen spelen dan ook in hier af. De ene verhaallijn met ‘vertellers’ Joan en Diana in 1962 en de andere verhaallijn met ‘vertellers’ Diana en Lottie in 2018. Zo leren we alle drie de vrouwen goed kennen. Onderling kennen ze elkaar veel minder goed. Er is weinig contact tussen Joan en Diana en dat geldt ook voor het contact tussen Diana en Lottie. Gelukkig is het contact tussen Joan en Lottie wel altijd goed geweest. Joan heeft Lottie altijd een thuis geboden op Boskenna.

Wanneer Lottie arriveert op Boskenna heeft ze veel problemen aan haar hoofd. Een ongelukkige liefde die haar bovendien diep in de schulden heeft gebracht, maakt dat ze haar weinige bezittingen meeneemt naar Boskenna. Vanuit hier zal ze haar leven weer op moeten gaan bouwen. Dat durft ze niet met haar moeder of haar grootouders te bespreken. En al helemaal niet met jeugdliefde Alex, die op het landgoed haar grootouders met allerlei klusjes probeert te helpen.

Diana heeft haar eigen problemen. Haar vader is in 1962 gestorven, Diana was acht jaar, ze heeft helemaal geen herinneringen aan hem of aan Boskenna. Ze heeft van haar moeder geen liefde ontvangen en is op haar achtste al naar een kostschool gestuurd. Dat Joan hertrouwd is, ruim na het overlijden van haar vader, heeft ook geen goed gedaan aan het contact tussen moeder en dochter. Haar eigen dochter heeft Diana al vroeg gedropt bij haar moeder om een schitterende carrière in de journalistiek te maken. Diana heeft Lottie nooit willen vertellen wie haar vader was.

Joan tenslotte heeft moeite met het leven los te laten. Er is iets gebeurd in het verleden waar ze vergiffenis voor wil hebben van haar naasten. Maar wat dan? Joan kan het niet meer vertellen, ze kan de rust niet meer vinden en het onbegrip van Diana wordt ongemakkelijk.

Mijn mening
De auteur werkt vanuit verschillende verhaallijnen die ook nog eens in verschillende tijden spelen. Dit maakt dat het boek is opgebouwd uit korte hoofdstukken met een flink tempo. Moeilijk weg te leggen dit boek, het leest als een trein. In het begin is het weinige contact tussen de hoofdpersonen ongemakkelijk. Hoe kan het toch zo zijn dat moeders en dochters zo van elkaar vervreemd zijn? De auteur neemt je in de verhaallijn van Joan mee naar een andere tijd, de tijd van de Koude Oorlog die in 1962 op het hoogtepunt was. Onwillekeurig krijg je toch bewondering voor haar, haar liefde voor Diana in die tijd was oprecht, Diana en haar vader waren het middelpunt van Joan’s leven. Maar er was daarnaast ook een ander leven… De tweede verhaallijn, vanuit wisselend perspectief, speelt in het heden en het is daar dat de hoofdpersonen met elkaar maar vooral met zichzelf in het reine komen. Pas dan kan Joan rustig sterven.

De auteur verwerkt dat gegeven knap. Pas laat in het boek wordt duidelijk wat er nou precies gebeurd is in 1962. Als dat duidelijk is, kunnen ook andere geheimen in de openheid komen. Een mooi boek dus waarin de karakters van de drie hoofdpersonen goed uitgewerkt worden. Liz Fenwick heeft een aangename schrijfstijl, hanteert een vlot tempo en heeft weer een prima boek neergezet. Vier sterren.

De titel heeft te maken met het pad naar de zee vanuit Boskenna, het pad dat in het donker niet altijd veilig is. De cover laat een prachtig uitzicht zien vanuit het landhuis op de zee. Je zou er zo vakantie willen vieren!

Jeannie
Perfecte Buren


Geen opmerkingen: