maandag 10 februari 2020

PB op stap ... Meet and Greet met Esther Verhoef op 6 februari 2020
Dankzij Libelle en Ambo Anthos mochten wij, Jeannie (r) en Liliën (l), een fantastische middag beleven in het Pulitzer Hotel in Amsterdam. We werden hartelijk welkom geheten en om 15.00 uur ging het programma van start. Esther Verhoef werd geïnterviewd, daarbij werd gedeeltelijk gebruik gemaakt van vragen die het publiek (wij dus) vooraf mocht opschrijven. En natuurlijk werden onze vragen gebruikt!


MUZIEK Esther gebruikt bij het schrijven altijd een speciale playlist die bij de sfeer past van het boek of het verhaal dat ze aan het schrijven is. Zo heeft ze voor het titelverhaal Labyrint de muziek van DJ Call Me gebruikt en het bijzondere album Tuluwaha. Dat bracht haar in Afrikaanse sferen. Labyrint is bovendien een heel speciaal verhaal geworden. Het is haar eerste verhaal dat zich gedeeltelijk buiten de realiteit speelt, het wordt af en toe een beetje supernatural.


UITDAGING Waar heeft Esther meer uitdaging in? In een boek of een verhaal? Eigenlijk wordt Esther altijd wel uitgedaagd als ze aan het schrijven is. Het wordt een extra uitdaging als ze, zoals bij Labyrint, uit haar comfortzone gaat en aan een heel nieuw genre begint. Een kort verhaal leent zich daar beter voor dan een boek. Maar dit genre smaakt zeker naar meer! Er komen al veel ideeën in haar op. Maar eerst verschijnen er nog meer nieuwe boeken, die zijn al volop in ontwikkeling.


VERFILMING ‘Lieve Mama’ wordt verfilmd. Esther is nauw bij het proces betrokken. Zo is ze al op de set geweest en heeft ze foto’s gezien van een belangrijke locatie waar gefilmd wordt. Een locatie die daadwerkelijk in het boek beschreven wordt. Dat belooft veel goeds.

LOCATIE De locatie is voor Esther heel belangrijk voor het vorderen van het verhaal. Soms is het ook zoeken naar de juiste locatie die past bij de beelden in haar hoofd. Pas als de juiste locatie is gevonden, kan haar schrijfproces door. Op een gegeven moment beschrijft ze een huisje in een dorp. Ze is samen met haar man net zo lang huizen gaan bekijken totdat ze de ‘juiste voordeur’ vond. Alle boeken die Esther geschreven heeft, zitten nog steeds in haar hoofd en dat heeft ze ook met de specifieke locaties. Soms gaat ze zelfs nog langs om te kijken of niets veranderd is aan de locatie als ze in de buurt is. Bijzonder om te horen.FRANKRIJK. Esther woonde een tijdlang met haar man en kinderen in Frankrijk. Nu wonen ze in het zuiden des lands. Ze mist Frankrijk wel. Was het leven daar bevorderlijk voor het denk- en schrijfproces? In haar columns kon ze makkelijk over de buren schrijven, in Nederland heb je kans dat de buren meelezen en/of zichzelf herkennen. De columns van Esther zijn gebundeld in ‘Is uw man al af?’ Maar schrijven kan ze overal. Vaak samen met manlief Berry met wie ze samen het schrijversduo Escober vormt.


VERHALEN In dit boek zijn al haar verhalen gebundeld. Drie verhalen zijn helemaal nieuw waaronder Labyrint. Ook staan er twee verhalen in die ze samen met Berry geschreven heeft. Ze werken sowieso veel samen, dat gaat heel natuurlijk en aanvullend. Berry legt vaak het bruggetje tussen twee scènes die Esther geschreven heeft.Na het interview kregen we een heerlijk stukje taart, speciaal ontworpen voor Labyrint en nam Esther alle tijd om onze (gekregen!) boeken te signeren, foto’s te laten maken en voor een individueel praatje. Al met al een zeer geslaagde middag met dank aan de gewonnen kaarten van Libelle en de organisatie en gulheid van Ambo Anthos.

    Groepsfoto Esther Verhoef (m) met de winnaars van Libelle

Geen opmerkingen: