maandag 23 maart 2020

‘Dans om de troon’ – Marianne en Theo HoogstraatenGenre: historische roman
Uitgever: De Crime Compagnie
ISBN: 9789461094056
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 315
Uitgave: januari 2020

Dank aan Uitgeverij De Crime Compagnie voor het toesturen van dit recensie-exemplaar.

Een nieuw boek van het schrijversechtpaar Hoogstraaten is telkens iets om weer naar uit te kijken. Of het nu thrillers of historische romans betreft, hun verhalen staan altijd garant voor uren leesplezier. De laatste tijd zijn het vooral hun historische romans die in zeer goede aarde vallen en toen Dans om de troon onverwacht op de mat viel was dat dan ook een oprechte verrassing. Het nadeel is dan wel dat zo’n boek blijft roepen om gelezen te worden en dus krijgt het al snel voorrang op ander leesvoer.

In Dans om de troon worden we meegenomen naar het Normandië van 1064. De tijd waarin Willem de Veroveraar aast op de Engelse troon en zich gesterkt voelt door zijn reputatie én die van zijn vrouw Mathilde van Vlaanderen, Hertogin van Normandië. Het heeft er alle schijn van wanneer Koning Edward komt te overlijden dat Willem, ook Hertog van Normandië, de aangewezen troonopvolger is.

Isa is een verre nicht van Willem en speelde geen rol aan het hof. Opgegroeid ver van alle koninklijke poespas heeft zij een andere opvoeding genoten dan voor die tijd gewoon was. Er is echter veel wat ze niet weet over haar afkomst, haar oma houdt dat bewust ook zo. Want, zo zegt ze: “Sommige dingen kun je beter niet weten.” Wanneer Isa door haar oma naar Willem wordt gestuurd en ze daar bekendmaakt wie zij is, betekent dat voor Willem en Mathilde een dikke streep door hun plannen. Maar zolang Isa in de waan wordt gelaten over wie zij werkelijk is, lijkt er niets aan de hand. Aan het hof heeft Isa inmiddels kennis gemaakt met Garvin van Winchester. Hij had op zijn beurt een dringende boodschap voor Willem die van belang was voor diens plannen ten aanzien van de troonopvolging. Garvin is diep onder de indruk van de sterke persoonlijkheid van Isa. Ze is onverschrokken en vrij, sterk en staat haar mannetje. Karaktereigenschappen die bij de een ontzag afdwingen maar bij anderen ergernis en bedreiging.

Die bedreiging neemt nog meer vorm aan wanneer in Engeland blijkt dat Koning Edward niet lang meer te leven heeft. Er is onduidelijkheid over de opvolging en de komst van Isa heeft daarop ook invloed. Maar wat haar rol en die van Gavin precies inhoudt moeten ze zelf uitvogelen. Gevechten, aanslagen, complotten, geheimen, intriges en nog veel meer maken Dans om de troon tot een inhoudelijk sterke historische roman.

Zoals altijd met de boeken van het Hoogstraaten-duo is het van A tot Z genieten. Hun manier van vertellen, de combinatie tussen fictie en feiten is ongekend. Net zoals de historische romans van Simone van der Vlugt is het telkens weer leren en lezen tegelijkertijd. Ik hou ervan. Daarbij schrijft dit echtpaar grandioos mooi, ze blinken uit in hun eenvoud. Geen moeilijk gedoe maar mooi, helder taalgebruik. Ongekunstelde dialogen en filmische achtergronden maken hun boeken keer op keer tot een avontuur. Ook nu weer zijn de sterke personages, al dan niet bedacht, tekenend voor het verhaal. De rol van de vrouw wordt overtuigend neergezet en dat maakt vooral Isa en haar hofdame Brigitte erg innemend en haast feministisch voor hun tijd.

Het verhaal speelt zich af begin het jaar 1000 en daar was de gedachte aan onafhankelijkheid voor vrouwen nog niet eens ter sprake. Toch kent Dans om de troon zowel authentieke gedragsregels als een knipoog en die vrijheid hebben de auteurs prachtig uitgespeeld.

Een hele bijzondere aanvulling in het geheel zijn de passages uit de geheime kronieken van Mathilde. Deze stukken maken het beeld stuk voor stuk steeds meer compleet waardoor de motivatie uit bepaalde hoeken druppelsgewijs steeds duidelijker wordt. Een leuke springplank naar het volgend boek is het feit dat er zoveel eventuele gegadigden azen op de kroon. Maar je hebt nog geen idee, wel vermoedens. Wie en hoe zal de troon uiteindelijk bestijgen? Afwachten dus!

Wat een cadeautje toch weer dit boek! En het goede nieuws is dat er volgend jaar (serieus, dan pas??) een vervolg op gaat komen. De Schaduwkoningin is het vervolg op Dans om de troon maar naar mijn idee begint ‘de dans’ dan pas echt! Dit boek heeft me in ieder geval dusdanig meegevoerd dat het wachten eigenlijk niet eerlijk is. Maar goed, het is niet anders. 4 sterren voor dit heerlijk verhaal waar wederom historische feiten en fictie elkaar naadloos aanvullen.

Patrice
Perfecte BurenGeen opmerkingen: