zaterdag 21 maart 2020

Wereldpoëziedag zet kinderpoëzie in de kijker & dankzij L&M Books met een heel toffe winactie!
Vandaag - zaterdag 21 maart 2020 - is het Wereldpoëziedag. Een dag die dit jaar helaas enkel binnenshuis gevierd kan worden. Toch maken we van de gelegenheid graag gebruik om de kinderpoëzie in de kijker te zetten. In deze tijden zijn leuke leestips immers belangrijker dan ooit. 

Dankzij L&M Books mogen wij van de genomineerde boeken (dat zijn er 5) 1 exemplaar weggeven. Uiteraard moet je daar wel een ietsiepietsie voor doen. Kijk onderaan hoe en wat.

Kinderpoëzie schrijven is een vak apart. Goede kinderpoëzie is gelaagd, technisch sterk en verrassend. Het genre verdient meer aandacht en pluimen en daarom reiken Poëziecentrum en CANON Cultuurcel sinds 2014 om de twee jaar de GoudenPoëziemedaille en Poëziesterren uit. Een vakjury bekroont de beste Nederlandstalige kinderpoëziebundel met een Gouden Poëziemedaille, een kinderjury kent vier Poëziesterren toe: de kleuterklassen en de eerste, tweede en derde graad van de basisschool stemmen op hun favoriete gedicht.

De genomineerde bundels voor de Gouden Poëziemedaille 2020 zijn Laat een boodschap achter in het zand van Bibi Dumon Tak (Querido, 2018), Zo kreeg Midas ezelsoren van Maria van Donkelaar (Gottmer, 2018), Hee daar mijn twee voeten van Joke van Leeuwen (Querido, 2019), Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt van Edward van de Vendel (Querido, 2019) en Uit elkaar van Bette Westera (Gottmer, 2019) - hieronder in willekeurige volgorde:Echtscheiding is een thema dat in helaas veel kinderlevens aan de orde is. Het boek Uit elkaar weet dit moeilijke onderwerp op een luchtige en speelse manier te behandelen. Van de eerste prille verliefdheid tot de fase van scheiding en daarna nieuwe gezinssituaties (die ook voor veel plezier kunnen zorgen), Westera en Weve verdichten en verbeelden deze thematiek in brede zin. Soms hoopvol, soms schrijnend, maar altijd gevoelig en origineel – de gedichten weten stuk voor stuk te troosten, te ontroeren en te verrassen.


Wat doe je als je niet weet wat je moet tekenen? Als je geen lievelingsdier hebt? Als je opa zich steeds minder herinnert? Als je je eigen naam niet mooi vindt? Als je verliefd bent op een jongen, of juist op een meisje? Na het lezen van de vaak grappige en soms gevoelige gedichten in deze bundel weet je precies hoe je het aan moet pakken – of juist niet… Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt 
Hee daar mijn twee voeten - Een verrassende verzameling versjes zoals alleen Joke van Leeuwen ze schrijven kan. Vol originele gedachten, taalspel en humor, en heel veel illustraties. Sprankelende poëzie over een kwellig geestje, een man die eens een land begon, een gordeldier onder je bed, een file zonder begin of eind en nog veel meer. Voor alle lezers vanaf 9 jaar.

Bibi Dumon Tak bedient zich van een nieuw genre om haar kennis met de lezer te delen. Ze schrijft in deze bundel niet langer de waarheid in verhalen, maar de waarheid in gedichten. Haar dieren spatten van de pagina's. Wie nooit gedichten leest zal er met deze nieuwe bundel vandaag nog aan willen beginnen. Laat een boodschap achter in het zand - vanaf 8 tot en met 12 jaar.
In Zo kreeg Midas ezelsoren staan de mooiste Metamorfosen van de Romeinse dichter Ovidius, enkele van de bekendste verhalen uit de klassieke oudheid. Het dichtwerk vertelt over mensen en goden, verliefdheid en jaloezie, slimme listen en natuurlijk gedaanteverwisselingen. De bekende mythologische verhalen zijn ook nu nog aanwezig in onze cultuur en vanwege de uitleg over de godenwereld ook leuk voor wie er minder bekend mee is. Prachtig opnieuw verteld in gedichten door Maria van Donkelaar en adembenemend geïllustreerd door Sylvia Weve.Door de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dijken, kon de stemweek niet doorgaan van 16 tot 20 maart. Maar uitstel betekent geen afstel. Als alles goed gaat, volgen de leerlingen vanaf 11 mei een educatief traject in de klas met materiaal aangeleverd door CANON Cultuurcel en Poëziecentrum. Zij lezen die week 5 (of 3 bij de kleuters) gedichten en aan het einde van de week stemmen alle deelnemende klassen op hun favoriete gedicht. Een echt taalfeest waardoor de leerlingen op een laagdrempelige manier in contact komen met poëzie.

Maar de Gouden Poëziemedaille en de Poëziesterren eindigen niet bij het voorlezen van gedichten en het selecteren van een favoriet. Op 3 juni 2020 volgt de feestelijke prijsuitreiking: vier gedichten worden bekroond met een Poëziester, gekozen door de leerlingen, en één bundel wordt bekroond met de Gouden Poëziemedaille, gekozen door de vakjury. Een gedicht uit de winnende bundel en de vier gedichten die een Poëziester winnen, worden geïllustreerd en op een kleurrijke poster gedrukt. Een gedicht uit de winnende dichtbundel wordt verwerkt in een lied, het Poëziemedaillelied, en een videoclip. Zo blijft kinderpoëzie onder de aandacht, op school en daarbuiten. Het lied, de videoclip en de posters worden aan pers en publiek voorgesteld tijdens de prijsuitreiking. De posters worden in september verspreid naar alle hoofdvestigingsplaatsen van basisscholen in Vlaanderen.
 
De Gouden Poëziemedaille en de Poëziesterren zijn een tweejaarlijks event. Wie won de editie in 2018?
(tip: even surfen en googlen en je vindt het vast wel :-) )

Gevonden? 

- Mail je antwoord naar perfecteburen@gmail.com 
- Zet in het onderwerp het antwoord
- Geef je naam en adresgegevens mee als ook je gebruikersnaam op Facebook 
- Om kans te maken dien je lid te zijn van onze BESLOTEN groep op Facebook 
- Nog niet? Dat kun je in één KLIK 
- De winnaars maken we bekend op onze besloten groep maandag 30 maart
 


Geen opmerkingen: