dinsdag 19 mei 2020

‘A touch of gray – ontmaskerd’ - May HarperGenre: new adult
ISBN: 1230003826522
Uitvoering: Epub
Uitgave: april 2020
Met dank aan May Harper voor dit recensie-exemplaar.
Dit boek is het eerste deel van een serie van drie. Hier maken we kennis met de personages. De ietwat onhandige Elcke, haar collega Lily en hun baas Milo, deze staat ook wel bekend als het snoepje van de uitgeverij waar ze werken.
De omgeving wordt zo mooi en gedetailleerd beschreven dat, wanneer je met je ogen dicht gaat zitten, het lijkt alsof je daadwerkelijk in die ruimte aanwezig bent.
Vanaf het begin zit er zo’n berg humor in dit verhaal dat ik daardoor geregeld met een glimlach heb zitten lezen. ‘Hoewel hij er misschien erg modern uitziet, zijn zijn ideeën nogal middeleeuws’. pagina 4
In het begin van het verhaal wordt het je al snel duidelijk dat Milo echt geen voorstander van het feeldgood-genre is. Milo is een uitgever met zijn eigen uitgeverij. Elcke werkt er als assistent. Milo is meer van de literaire thrillers. Met bovenstaande passage maakt Elcke heel goed duidelijk hoe ze over Milo Mills denkt. Het ongenoegen van Milo over dit genre zorgt ervoor dat het bloed van Elcke kookt wanneer ze met hem in gesprek gaat over een van haar favoriete schrijfsters.
Literatuur kan mensen veranderen, hun zienswijze op de wereld beïnvloeden, kan ze iets leren. Meer dan seksles zijn die boeken van jou niet en dan is het niet eens een realistische les’. pagina 32 - Aldus Milo tegen Elcke.
Het ‘gevecht’ tussen de twee over het ‘feelgood new adult’ genre maakt dat het boek vermakelijk is om te lezen. Milo schrijft het af als ‘doktersromannetjes’. Voor Milo kan het niet tippen aan de literatuur die hij uitgeeft. Maar ook zit er tussen die twee meer dan alleen de baas-en-werknemer sfeer. De personages worden zo beschreven dat je een goed beeld van ze krijgt. Zelfs de emoties die ze voelen, worden beschreven. Waardoor het voor mij een heel realistisch verhaal is.
Milo heeft twee kanten, beide kanten krijgt Elcke te zien en hierdoor raakt ze soms volledig de weg kwijt. Maar ook zij heeft haar verleden, waardoor ze een bepaald masker draagt.
Naarmate dit eerste deel vordert, krijg je steeds meer puzzelstukjes aangereikt, die ervoor zorgen dat dit eerste deel compleet is, waardoor het (eerste deel) mooi afgesloten wordt. Tussendoor word je getrakteerd op hoofdstukken uit het boek dat Elcke op dat moment leest van haar favoriete feelgood schrijfster Vanessa Gray.
Dit verhaal bevat verschillende thema’s die niet mis zijn. Loverboys, verkrachting, drugs, moord, homoseksualiteit en transgenders passeren de revue. Erg mooi neergezet. Je maakt het gevecht mee waarin ze zich bevinden en waardoor ze zijn geworden zoals ze nu zijn. Door deze thema’s zit er meer diepgang in dit verhaal, waardoor het in mijn ogen niet een doorsnee new adult boek is. Ik kijk al uit naar de delen die nog komen gaan.
Ik geef dit eerste deel van A touch of Gray 5***** sterren. Het verhaal begint als vele andere verhalen, maar krijgt door de aangesneden thema’s meer diepgang waardoor het niet een huis-tuin en keukenromannetje wordt.
Ramona
Perfecte Buren


Geen opmerkingen: