dinsdag 20 januari 2015

De 7 poortwachters - Boek 1 "De kaart van Kara" - Suzanne Peters, gelezen door Jeanine

Genre; Fantasy
Uitgever; Ellessy
ISBN;9789086602681 
Uitvoering; paperback 
Aantal pagina's; 212
Uitgave; 5/12/2014

Welkom in Kara! Een wereld vol vampiers, draken, elfjes, reuzen en andere wezens. Wil je deze wereld bezoeken? Dat gaat niet zomaar. De toegangspoorten worden namelijk bewaakt door zeven Poortwachters. Slechts zelden kan er iemand uit onze wereld naar de magische wereld van Kara.
Wanneer Megan ontdekt dat ze een magische kracht heeft waarmee ze deuren kan openen, staat haar hele leven op zijn kop. Eén van de zeven Poortwachters heeft haar – en haar krachten – nodig om een belangrijke landkaart bij de vampiers te halen. Is de norse Poortwachter eigenlijk wel te vertrouwen? En hoe zit het met die vriendelijke vampier die ze regelmatig tegenkomt?

Ik heb al veel fantasie gelezen, maar nog nooit iets van een Nederlandse schrijfster. Ik was dan ook erg benieuwd naar dit boek. Tot mijn verrassing is het verhaal  erg verfrissend in dit genre. Het speelt zich, naast de wereld Kara, ook deels af in onze wereld, in dit eerste boek Nederland, wat het voor mij een extra dimensie gaf.
De proloog zet gelijk de toon voor het verhaal: er wordt een boek met kaarten gestolen door 3 vampiers in Kara. Dit boek blijkt voor de rest van het verhaal van groot belang.
Na de proloog schakelt de schrijfster over naar Nederland. Megan is een gewone tiener die in Zutphen op de middelbare school zit. Samen met haar vriendin Sophie komen ze elke dag op school de (naar hun mening) onsympathieke Helon tegen die zijn kantoor heeft bij de kluisjes. Sophie breekt op een dag haar sleutel af en zonder dat Megan weet hoe ze het nou precies doet, lukt het haar toch om Sophies kluisje open te krijgen. Dit trekt de aandacht van Helon.

Megan wordt vervolgens vanuit de klas naar de directeur geroepen en ze laten haar afgesloten kastjes openen. Zelf heeft ze het idee dat ze in de maling wordt genomen, maar de beide mannen zijn bloedserieus. Tenslotte wordt haar gevraagd om een deur te openen en als haar dat lukt, is het bewijs geleverd: Megan bezit magie om sloten te openen.
Nog steeds heeft Megan twijfels over dit hele voorval. Helon en de directeur vragen Megan om mee te gaan naar de wereld Kara om daar te helpen. Het blijkt dat Helon (afkomstig van Kara) een van de 7 wachters is van poorten die onze wereld en Kara gescheiden van elkaar houden. Op Kara leven alle wezens die in onze mythes voorkomen: reuzen, vampiers, draken, weerwolven, elfjes en andere wezens. De poortwachters hebben Megan en haar gave nodig om problemen op te lossen, problemen die onze wereld in gevaar kunnen brengen mochten deze poorten onverhoopt open gaan.

Wat volgt is een goed uitgewerkt verhaal. De groep waar Megan mee reist breidt zich steeds verder uit met een grote verscheidenheid aan wezens. De karakters worden steeds verder uitgebouwd en je maakt kennis met al hun eigenaardigheden en vaardigheden.
In het begin van het boek vond ik de toon van het verhaal nog wat onzeker. Ik denk dat dat met name komt doordat Megan zich erg vaak afvraagt wat er nou gebeurt, wat er aan de hand is en waar ze nou in terecht is gekomen. Die twijfels van Megan hadden wat mij betreft wat minder gemogen.
Maar je merkt de groei in het boek. Naarmate het verhaal vordert, ontwikkelen de karakters zich uitstekend. Er is ruimte gemaakt voor humor, wat het boek plezierig doet lezen. De wereld van Kara is mooi beschreven en de schrijfster weet goed het gevoel van Megan (een nuchter meisje) weer te geven bij alles wat ze ziet en meemaakt in deze magische wereld en haar onervarenheid met de magische wereld.

Het boek heeft voor deze verhaallijn een mooi sluitend einde, maar je voelt heel goed dat er nog meer avonturen aankomen met Megan en haar reisgezellen. Ik hoop dat het er 7 gaan zijn in totaal, voor elke poortwachter een boek. Naar mijn mening is het boek geschikt voor zowel tieners als ook volwassenen.
Er staan qua opmaak en spelling een aantal schoonheidsfoutjes in, maar dat mag de leespret niet drukken. Ik heb hierover al contact gehad met de schrijfster, die het heel positief opnam en het gaat verwerken in de volgende druk.


Het boek krijgt van mij 3,5 sterren.
Jeanine

Geen opmerkingen: