maandag 11 januari 2016

De Bunker ‘De Reiger’ - Philip Le BonGenre; Thriller
Uitgever; Uitgeverij Lannoo
ISBN; 9789401432214
Uitvoering; Paperback
Aantal pagina’s; 281
Uitgave; 17 november 2015


Met dank aan Uitgeverij Lannoo voor dit recensie-exemplaar.


Over de auteur

Philip Le Bon is een misdaadauteur die ‘faction’ schrijft, wat een samentrekking is van ‘facts & fiction’. Dit maakt dat zijn verhalen waarachtig zijn, gebaseerd op feiten en vervolgens overgoten met een spannende saus aan fantasie. Philip werkt momenteel aan ‘De Mooie Moorden’, een vierdelige thrillerserie uitgegeven door Lannoo. Deel I en II, zijnde ‘Sara’ en ‘Benissa’, zijn reeds gepubliceerd. In het voorjaar van 2016 verschijnt ‘Naomi’, gevolgd door ‘Lucee’ .Philip Le Bon woont in de buurt van Brugge en werkt als veiligheidsadviseur. Met de bloedstollende reeks ‘De mooie moorden’ heeft hij zich ontpopt tot een meesterlijk regisseur van criminele actie, spanning en psychologie.

Korte inhoud

Na jaren gevangenschap in Afghanistan komt 'de Reiger' ongezien België binnen en begint hier zijn terroristisch plan te ontvouwen: het land moet lijden en de Reiger weet precies waar, en vooral wanneer, hij de Belgen het hardst kan treffen. De komende nationale feestdag wordt er één om niet snel te vergeten...

Terwijl de Reiger zijn wraakplan uitvoert, doet het team van Alexander Van Praet van de Belgische Staatsveiligheid er alles aan om de aanslag te voorkomen. Een ware klopjacht volgt, maar ze vechten een race tegen de klok. Bovendien is bij de Reiger niets wat het lijkt...

Het verhaal

Paracommando Eric De Coster is op een missie in Afghanistan, als hij samen met zijn companen in handen valt van IS. Als hij op een dag, na acht maanden gevangenschap uit de grot gehaald wordt om een propaganda tekst voor een camera op te dreunen, grijpt hij zijn kans. Hij heeft immers tijd genoeg gehad om de Koran uit het hoofd te leren.

‘Straks, op het moment van de waarheid, kan hij maar één troef meer uitspelen en dat moet hij goed doen, zo niet, dan heeft zijn laatste levensuur geslagen’

De Reiger komt met het containerschip ‘Marco Polo’ de Rotterdamse haven binnen. Als Dennis De Bruyne komt hij bijna probleemloos door de controle. Op het perron van Rotterdam Centraal wacht Sonja de Witte, zijn contactpersoon, hem op. Samen nemen ze de Thalys naar Antwerpen.

Ondertussen in de ondergrondse, raamloze kantoren van de Staatsveiligheid, ook wel de Bunker genoemd, is het bericht binnengekomen dat een terrorist met de naam de Reiger, op weg is naar Europa. Meer nog, hij zou in België in eigen persoon op 14 juli een wapen ophalen.

‘Dat zou betekenen dat de Reiger in de buurt is, misschien zelfs in ons land’.

Terwijl de Reiger zijn aanslag verder voorbereid, speurt en onderzoekt het team van Staatsveiligheid, onder leiding van Alexander Van Praet verder in de dossiers. Ze stuiten op gegevens die leiden naar de hoogste regionen van het land. Uiteindelijk blijkt het dossier van de Reiger geklasseerd te zijn. Wie of wat zit daarachter?

Als er een pakketje bezorgd wordt voor Staatsveiligheid met een filmpje waarin de mededeling staat dat ‘De nationale feestdag op 21 juli vanaf nu ook een nationale dag van rouw zal zijn’, zit het team met zijn handen in het haar. Door het filmpje stap voor stap te ontleden komen ze tot de conclusie dat ze welgeteld nog zes dagen hebben om een aanslag te verijdelen.

Lukt het hen de Reiger te stoppen?

Beoordeling

Er lopen twee verhaallijnen naast elkaar. Die van de Reiger en parallel daarvan die van de Staatsveiligheid. Boeiend om te zien hoe Le Bon dit in een boek gegoten heeft en op die manier laat zien hoe de Reiger Staatsveiligheid steeds een stapje voor is. Stapsgewijs komen de verhaallijnen samen en valt alles op zijn plaats. Het verhaal zit scherpzinnig in elkaar en verschillende keren werd ik op het verkeerde been gezet.

Dat de auteur in een vorig leven veiligheidsadviseur was komt in dit boek duidelijk naar voor. Ook van de IT-wereld blijkt Le Bon goed op de hoogte te zijn. De soms uitgebreide uiteenzetting, die nodig is voor het verhaal, heeft hij goed omschreven. Om het niet onnodig saai te maken door technische vaktaal heeft de auteur er zijn eigen swung aangegeven. Cloé, die deel uitmaakt van het team, snapt ook niets van de technische uitleg. Heel grappig.

De typische Le Bon humor is net als in ‘Sara’ en ‘Benissa’ ook in ‘De Bunker’ weer aanwezig. Wie zou nu aan ‘The Stones’ denken als je dit boek leest? Ook de subtitel - De Reiger - is een doordenkertje. En Le Bon kennende zitten er nog meer addertjes onder het gras.

Naar de plot toe komt het verhaal in stroomversnelling en wordt er heel wat duidelijk. De Reiger zijn wraak is groot! Je wordt meegesleurd in het kat en muisspel tussen de Reiger en het team van Staatsveiligheid. Je voelt een onderhuidse spanning en de auteur laat je meekijken in de gedachtegang van de Reiger. In de epiloog, die overigens heel mooi uiteengezet is, lees je wat hij heeft meegemaakt en waarom hij zijn wraakactie op touw heeft gezet.

Conclusie

Zoals we van Le Bon gewend zijn, heeft hij ook in ‘De Bunker’ een knap staaltje van zijn schrijfkunsten laten zien. Ik heb het boek in één ruk uitgelezen. Hoewel ik de serie op televisie niet gezien heb is dit boek, net als zijn vorige, erg filmisch geschreven. De karakters zijn goed uitgewerkt en zijn op die manier echte mensen van vlees en bloed, elk met hun eigen problemen. Fantastisch hoe de auteur alles tot in detail beschreven heeft.

Dit boek heeft geen moment verveeld, het roept gewoon om verder te lezen. Vlotte schrijfstijl, geen ingewikkelde zinnen (als je de technische uitleg ivm mailverkeer niet meetelt) en een prettig lettertype. Hier is over nagedacht en de auteur heeft zich goed gedocumenteerd. Het verhaal zit ingenieus in elkaar en leest vlot.


Ik kan niet anders dan 5 sterren geven voor ‘De Reiger’.

Karin -Team De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: