woensdag 20 april 2016

Moordwijven duorecensie 3: 'Stem' - Marlen Beek~VisserGenre: thriller
Uitgever: Ellessy
ISBN: 9789086602728
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 327
Uitgave: 2015

Dank aan Marlen Beek~Visser en Uitgeverij Ellesy voor het recensie exemplaar.

Over de auteur
Inge: Stem! is het thrillerdebuut van Marlen Beek-Visser, eerder heeft ze een aantal korte verhalen in verhalenbundels gepubliceerd. Ze maakt zeer actief onderdeel uit van de groep Moordwijven (5 Nederlandse en 1 Belgische schrijfster die de krachten hebben gebundeld, o.a. door gezamenlijke presentaties, workshops en signeersessies te geven).

Dini: Marlen Beek-Visser (1968) is auteur en manager bedrijfsvoering. Ze studeerde commerciële economie aan de Haagse Hogeschool. In het dagelijks leven combineert zij haar baan op het hoofdkantoor van een kinderopvangorganisatie met het schrijven van boeken en verhalen.
Stem! is haar thrillerdebuut. Inmiddels werkt Marlen aan haar volgende thriller, met de werktitel Meesterdeal.

Trudy is een vrouw van 28 jaar, die onzichtbaar door het leven gaat. Ze woont alleen, heeft een weinig inspirerende baan en vrijwel geen sociaal netwerk. Sinds de dood van haar vader is de band met haar moeder en zus alleen maar verslechterd.
Als iemand (een blinde, onbekende man) Trudy erop attendeert dat ze mooi kan zingen, is haar eerste ‘blinde auditie’ een feit. Ze ziet plotseling een mogelijkheid om een nieuw leven te krijgen, om écht gezien te worden.
Ze zet alles op alles om zich voor te bereiden op deelname aan de talentenjacht Stem! (een programma á la The Voice). Al snel ontwikkelt ze een obsessieve belangstelling voor Senna,een van de juryleden van het programma.
Trudy ziet Senna als de sleutel tot haar succes. Vastbesloten om Senna te leren kennen overschrijdt ze gaandeweg elke denkbare grens. Lukt het Trudy om door te dringen tot de audities van Stem! ? Zal zij schitteren op het podium? En wat als ze haar ultieme doel niet bereikt?


Cover
Inge: De cover sluit goed aan bij het boek en trekt door de rode kleur de aandacht.

Dini: De cover springt er door de rode kleur wel uit. Verder vrij simpel maar duidelijk passend bij het verhaal met die microfoon. Ik geef deze een 8.

Samenvatting van het verhaal
Dini: De 28-jarige Trudy Burggraaff leidt een eenzaam en saai bestaan. Ze ontvluchtte haar ouderlijk huis na het overlijden van haar geliefde vader en woont alleen in een flat in Leiden. Ze heeft een slechte band met haar moeder en zus. En een saai baantje als administratief medewerkster bij de webshop CD-Online waar ze haar irritante collega Vincent zoveel mogelijk probeert te negeren.

Inge: In Stem! lees je het verhaal van Trudy: 28 jaar, ze heeft bijna geen contact met haar zus en moeder (haar vader is overleden), geen echte vrienden en ze werkt op kantoor, samen met haar irritante collega Vincent. Het gevoel van Trudy ten opzichte van Vincent wordt in onderstaand stuk heel treffend en herkenbaar omschreven.
Ze haat alles in hem. De manier waarop hij loopt, typt, hoest, de telefoon opneemt. Zelfs de manier waarop hij in zijn koffie roert bezorgt haar een intens gevoel van afkeer.

Dini: Ze is haar saaie leventje een beetje beu. De enige met wie ze contact heeft is haar even saaie buurvrouw en vriendin Chantal Goddijn.
Wanneer ze op een dag de blinde muziekdocent Jochem ontmoet en die haar er vervolgens op attendeert dat ze best mooi kan zingen, besluit ze zijn advies op te volgen en mee te doen met het talentenprogramma Stem!

Inge: Na de ontmoeting met Jochem, die ze heeft geholpen bij het vinden van de juiste weg (hij is blind), bloeit Trudy helemaal op. Ze heeft weer zin in het leven en heeft een duidelijk doel voor ogen; meedoen aan de talentenshow Stem! en dan natuurlijk de liveshow halen! Degene die haar daarbij zal moeten helpen is Senna, zangeres en een van de juryleden bij Stem! Daarna zal het geluk haar toelachen; Jochem zal niet meer zonder haar willen, haar kantoorbaantje kan ze opzeggen, haar zus en moeder zullen tegen haar opkijken en ga zo maar door.

Dini: Als voorbereiding neemt ze geen halve maatregelen.
Ze neemt zangles en bleekt haar tanden. Ze gaat fanatieker sporten om wat gewicht te verliezen. Wanneer ze oudere audities bekijkt van het talentenprogramma raakt ze al snel geobsedeerd door een van de juryleden Senna. Ze wil nog voor de audities voor elkaar krijgen dat Senna weet wie zij is zodat Senna niet om haar heen kan en voor haar kiest wanneer de audities er zijn. Alleen om dat te bereiken gaat Trudy wel erg ver.

Inge: Trudy zet alles op alles om voor de auditie al in contact te komen met Senna, maar of haar manier de juiste is?!

Beoordeling
Dini: Ik heb dit boek in een recordtijd uitgelezen. Fijne schrijfstijl heeft Marlen.
Korte hoofdstukken en afwisselend verteld vanuit de hoofdpersonen Trudy of Senna. Ook hoofdstukken waar we het verleden van Trudy teruglezen en je begrijpt hoe haar dit gevormd heeft tot dat saaie muurbloempje wat zij nu is en haar slechte zelfbeeld.

Inge: Sommige stukken hebben me aan het denken gezet;
Kan het zijn dat je iemand vooral aantrekkelijk vindt vanwege zijn complimenten aan jouw adres? Is verliefd zijn feitelijk niets meer dan een uitvergrote vorm van zelfverheerlijking?
Eerlijk gezegd ben ik het grotendeels met bovenstaand citaat eens. 

Dini: Je kunt je goed inleven in de personages ook al maakt Trudy wel erg rare keuzes. Trudy die altijd in de schaduw heeft geleefd en nu de spotlights wil opzoeken om zo iedereen die haar gepest,genegeerd of niet heeft zien staan te laten zien wat voor een ster zij uiteindelijk wel zal worden. En haar zoektocht naar de blinde Jochem Fluitsma waarmee zij wel een relatie wil beginnen.

Inge: Ook volgend citaat vind ik mooi:
‘Papa’s zijn juist altijd lief voor hun dochters,’ zegt ze, na een korte stilte, ‘dus dat betekent dat papa’s niet stom kunnen zijn. In elk geval niet naar hun dochters toe. Misschien wel eens naar iemand anders. Als ze een keer heel boos zijn. Maar voor hun dochters blijven papa’s altijd de grote held. Ook jouw papa.’

Dini: Ik vind het thema talentenjacht van het boek origineel gekozen want we worden ermee overspoeld. Ik beken dat ik als bijna niet tv-kijker ook naar sommige kijk.


Inge: Tot driekwart van het boek heb ik me regelmatig afgevraagd of Stem! niet onder de categorie Young Adult zou moeten vallen; het is heel simpel geschreven, soms zelfs wat kinderachtig, en het onderwerp versterkt dat gevoel natuurlijk alleen maar. Daarna werd het boek echt spannend en verdween dat gevoel gelukkig. Er zitten een aantal verrassende elementen in, waardoor je regelmatig op het verkeerde been gezet wordt.

Dini: Ondanks dat het in het begin niet echt als een thriller leest, is het boek dermate spannend dat je het bijna niet kunt wegleggen en alle verhaallijnen komen uiteindelijk weer mooi bij elkaar en dan nog als toetje een verrassend plot.

Inge: De gebruikte personages zijn heel herkenbaar, je kunt je als lezer dan ook goed verplaatsen in de verschillende hoofdpersonen.

Conclusie
Inge: Als tip wil ik Marlen meegeven om voor haar volgende boek een beter vindbare titel te kiezen. Je moet om Stem! op Google of de verschillende verkoopsites te vinden heel gericht zoeken (eigenlijk titel + schrijfster), denk dat daar momenteel kansen blijven liggen. Ik heb Stem! met plezier gelezen en geef het dan ook 4 sterren!

Dini: Kortom Marlen heeft een dijk van een origineel, leuk en goed debuut neergezet en ik ben nu ontzettend benieuwd naar haar tweede boek.
Ik waardeer het boek met 4 (welverdiende) ****

Marlen volgen op Facebook? Dat kan hier.
Wil je ook de (andere) Moordwijven volgen op Facebook? Dat kan hier.

Geen opmerkingen: