donderdag 7 juli 2016

‘Free Run’ – Annemarie Bon

 
Genre: jeugdroman
Uitgever: Moon
ISBN: 978 90 488 3215 6
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 190 
Uitgave: mei 2016

Hartelijk dank aan Moon uitgeverij voor het beschikbaar stellen van het recensieboek.

Cover
Op de cover staat een jongen in een spijkerbroek en hoody, die over een muur vol graffiti springt. Hij voert een sprong uit het free run arsenaal uit. Op de achtergrond staat een aantal grote flats onder een duistere hemel. Onderaan de cover staat in grote gele letters de titel ‘Free Run’ met daarboven in het wit de naam van de schrijfster. De cover krijgt een 7.

Het verhaal
Het boek gaat over de vijftienjarige jongen Ward. Hij woont bij zijn Venezolaanse moeder, die illegaal in Nederland is. Ward zelf is stateloos, omdat zijn Nederlandse vader hem niet erkend heeft. Als op een dag zijn moeder opgepakt wordt en uitgezet, gaat Ward op zoek naar zijn vader. Hij wil hem vragen om hem te erkennen, zodat Ward een Nederlands paspoort kan aanvragen, waardoor hij niet meer stateloos zal zijn.

Samenvatting van het verhaal
Ward woont samen met zijn Venezolaanse moeder in Nederland. Zijn Nederlandse vader heeft hij nooit gekend. Het leven van Ward en zijn moeder is zwaar. Zijn moeder is illegaal in Nederland en Ward heeft geen paspoort, en is dus stateloos, omdat zijn vader hem nooit erkend heeft. Om in hun levensonderhoud te voorzien werkt zijn moeder zwart. Ward gaat wel naar school, omdat een minderjarige recht op onderwijs heeft. Ook al is zijn moeder illegaal. Als Ward op een dag naar huis gaat, ziet hij politie voor hun flat staan. Om niet opgepakt te willen worden, besluit Ward verder te lopen. Uiteindelijk klopt Ward aan bij zijn vriend Marnix. Marnix en hij zijn fervente free runners. Rennend, klimmend en springend door de stad voelt Ward zich vrij en kan hij zijn problemen even vergeten. Marnix is een echte vriend en hij steunt Ward als Ward hem vertelt dat hij bang is dat zijn moeder is opgepakt. Als blijkt dat zijn moeder dit keer Nederland is uitgezet, neemt hij de beslissing om op zoek te gaan naar zijn biologische vader. Hij wil dat zijn vader hem als zijn zoon erkent, zodat Ward een Nederlands paspoort kan aanvragen. Wat volgt is een spannende zoektocht naar zijn vader in de hoop een normaal leven te kunnen gaan leiden.

Conclusie
Annemarie Bon, geboren in 1954, is via het kindertijdschrift Taptoe in het schrijven beland. Ze schreef het blad zelf halfvol met verhaaltjes en ontdekte dat ze schrijven erg leuk vond. Uiteindelijk is ze ook kinderboeken gaan schrijven en is ‘Free Run’ inmiddels haar vijfde jeugdroman.

In ‘Free Run’ bouwt ze het verhaal op rond illegaliteit en statenloosheid. Door middel van een vijftienjarige jongen, die net als alle andere tieners van zijn leeftijd naar het voortgezet onderwijs gaat, vrienden heeft en een hobby om uit te razen, brengt ze een complex onderwerp onder de aandacht van de jeugd. Ze brengt het onderwerp met verve. De schrijfstijl is vlot en gericht op de doelgroep van beginnende tieners. Door het verhaal een spannend tintje te geven met de zoektocht naar de vader, wordt het geen droog verhaal over wetgeving, maar een prettig lezend boek, dat toch een heel actueel en serieus maatschappelijk probleem aankaart. 

Door een op het eerste gezicht doorsnee tiener als hoofdpersoon te gebruiken zorgt ze ervoor dat je als lezer je in de jongen kan inleven. Het wordt daardoor realistisch en niet een ver van mijn bed gebeuren. Ondertussen leert ze de lezer hoe het is om in Nederland illegaal en stateloos te zijn. Ze geeft een goed beeld van wat het met een persoon doet als je op papier niet bestaat. Welke problemen dit met zich meebrengt en dat statenloosheid ook in Nederland voorkomt. 

Met haar verhaal rondom Ward heeft ze een levendig beeld geschetst van de complexiteit van wetten, bureaucratische regels, verdragen aan de ene kant en de mensen en hun menselijkheid aan de andere kant. De hobby van Ward is goed gekozen. Hij is een free runner. Hij gebruikt de stad als zijn speeltuin. Hij is geen lid van een club, maar een vrije geest met een beperkte kring van mensen om hem heen. Door zijn hobby kan hij de moedeloosheid van zijn bestaan even vergeten, en tevens geeft het een extra dimensie van vrij willen zijn. Ondanks het vlotte verhaal, het spannende tintje en het sterke onderwerp is er wel een minpuntje aan het verhaal. Het gaat allemaal net iets te vlotjes, waardoor het iets inboet in geloofwaardigheid, maar dat is waarschijnlijk vanuit een volwassen oogpunt geredeneerd en zal het de doelgroep van dit boek minder uitmaken. 

Al met al is ‘Free Run’ een boek dat niet zal misstaan als een verplicht boek op de leeslijst van de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Bewustwording in een aangenaam lezend verhaal gegoten. ‘Free Run’ krijgt van mij 4*

Lisette Woest-Appeldoorn - Recensente De Perfecte BurenGeen opmerkingen: