donderdag 13 oktober 2016

'Mama slaapt' - Gerard NanneGenre: thriller 
Uitgever: Ellessy 
ISBN: 9789086603015 
Uitvoering: paperback 
Aantal pagina's: 251 
Uitgave: 2016

Dank aan Uitgeverij Ellessy voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.
Ofschoon Gerard Nanne al niet minder dan vijftien thrillers op zijn naam heeft, is hij voor het grote lezerspubliek een relatief onbekende schrijver.
“Mama slaapt” is zijn zestiende pennenvrucht in dit genre en is (ook) voor de lezer die Nannes werk niet kent, een positieve verrassing.

Het verhaal kent een heftige en mysterieuze proloog waarin de dertienjarige Nicole Moerman al fietsend met opzet wordt doodgereden. Dan begint de hoofdlijn van het verhaal met de raadselachtige verdwijning van Ellen Keizer van een chaletpark in Wijk aan Zee. Haar man Jasper en tweejarig zoontje Tommy worden in deze kommervolle omstandigheden opgevangen door Ellens vriendin Linda Bartels en Cora Keizer, de moeder van Jasper. Er gebeuren nogal wat dingen die vragen oproepen doch die blijven alle vooralsnog onbeantwoord.
Cees van Domburg, de vader van Ellen, is terstond boos op de politie omdat die naar zijn gevoel het onderzoek niet voortvarend genoeg ter hand neemt.
Nadat de verdwijning alarmerend is geworden door het tijdsverloop wordt een politieonderzoek gestart onder leiding van hoofdinspecteur Jillian Blom. Rechercheurs Paula van Es en Felix Winner zetten alles op alles om de zaak op te lossen. Een getuigenverklaring over een Landrover Defender en een heldere ingeving van forensisch rechercheur Sjoerd van Tongen trekken het aanvankelijk moeizaam verlopende onderzoek vlot. De afloop is verwacht en onverwacht tegelijk, een opmerkelijke ervaring voor de lezer.


Gerard Nanne heeft, zo blijkt uit dit boek zonneklaar, niet voor niets al zo’n omvangrijk oeuvre kunnen laten uitgeven. Zijn penvoering blijkt ijzersterk en soepel. In korte hoofdstukken weet hij in heldere taal zonder opsmuk en zonder lastige woorden of metaforen een glashelder beeld neer te zetten van de gebeurtenissen en personages. De lezer waant zich vrijwel voortdurend ter plaatse en ziet alles voor zich gebeuren. De snelle décorwisselingen zijn op natuurlijke wijze aaneengesmeed en houden de lezer zonder veel inspanning moeiteloos bij de les.

Op uitgebalanceerde wijze is er aandacht voor de zielenroerselen van de belangrijkste karakters en ook hun privéleven komt ruim voldoende aan bod met aardige en interessante elementen. De plot is goed geconstrueerd. Ook al is de afloop voor de doorgewinterde thrillerlezer niet erg verrassend, de plot bevat enkele originele elementen die het verhaal zeer lezenswaardig maken.
Nanne kan zich –althans in “Mama slaapt”- meten met de beste Nederlandse en Vlaamse thrillerauteurs.


Het boek verdient vier kraakheldere sterren.

Charles Kuijpers - recensent De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: