woensdag 7 december 2016

‘Dossier Trapani’ – Herman Vemde


Genre: thriller
Uitgever: Ellessy Crime
ISBN: 9789086601769
Uitvoering: Paperback
Aantal pagina’s: 207
Uitgave: 2012

Met dank aan uitgeverij Ellessy voor dit recensie-exemplaar.

Cover
Op de cover staat een verlicht toetsenbord van een computer met daarboven de titel ‘Dossier Trapani’. Het ontwerp doet denken aan een cursusboek Word Perfect uit 1995. De cover vind ik niet echt tot de verbeelding spreken. Ik geef de cover een 5.

Samenvatting:
In 'Dossier Trapani' wordt makelaar Ed Evers na een korte vakantie met zijn vrouw meegenomen naar het politiebureau, waar blijkt dat hij onderdeel is van een onderzoek naar witwaspraktijken. Zijn noodlijdende makelaarskantoor is betrokken geweest bij de aan- en verkoop van een restaurant dat via een schimmige constructie in handen is gekomen van een Italiaanse maffiafamilie. Deze familie wordt eveneens onderzocht in verband met de drugshandel in het zuiden van Nederland. De bloedmooie Jessica, die als tussenpersoon diende bij de aan- en verkoop van het restaurant, lijkt de spil te zijn in deze illegale praktijken en Ed Evers slechts een slachtoffer. Maar hoe onschuldig is deze makelaar? Ondertussen heeft de Krab, een grote drugshandelaar, Ed Evers ook in het vizier. De Krab wil tegen elke prijs zijn monopolie op de drugsmarkt behouden. Welke rol speelt de makelaar hierin?

Conclusie
‘Dossier Trapani’ is in mijn ogen een boek in de categorie ‘voor tussendoor’. Geschikt voor een lange treinreis of ergens in de wachtkamer. Het is in ieder geval niet een verhaal om lekker voor thuis te blijven. Hoewel Herman Vemde flink de vaart zet in het verhaal door direct bovenop de actie te springen, blinkt het vooral uit in losse eindjes en dode sporen. De karakters blijven bijzonder eendimensionaal, de dialogen zijn niet overtuigend en soms onwaarschijnlijk en het lijkt alsof de schrijver geen échte hoofdpersoon kon kiezen. 

Hoewel de back cover suggereert dat het om Ed Evers, de makelaar, lijkt te gaan, vind ik de Krab meer een hoofdpersoon dan Ed. De namen van diverse karakters vind ik inspiratieloos: ‘Paolo’ (maffia), ‘de Krab’ en ‘Koekiemonster’ en ‘de Bochel’ (‘hitman’ van de maffia). De rol van de vrouw van Ed is nogal onduidelijk en de schrijver springt meer dan eens van de hak op de tak. 

Ook al is het snel geschreven en zijn er een aantal ‘spannende momenten’, toch mist 'Dossier Trapani' een echte kop en een staart. De plot is zwak en onwaarschijnlijk (hoewel dat laatste uiteraard geen spelbreker hoeft te zijn) en de afronding is slordig. De stijl van Herman Vemde is wel prettig leesbaar, waardoor het niet onaardig is als tijdverdrijf.

Beoordeling
'
Dossier Trapani' kan dienen als luchtig leesvoer tussendoor, wanneer je niet al te hoge verwachtingen hebt. Prima geschreven, maar het ontbeert diepgang en plot. Teveel losse eindjes, weinig verdieping van de karakters en in het algemeen weinig focus (op hoofdpersoon). Ik geef het boek 2 sterren.

Chester Gerritse – Recensent De Perfecte Buren 

Geen opmerkingen: