donderdag 25 mei 2017

'Wie dit koopt is gek' - Martijn Boele


Genre: ernst en humor
Uitgever: Nieuwe Druk
ISBN: 9789492020185
Uitvoering: paperback
Aantal pagina's: 190
Uitgave: 2017


Met dank aan Uitgeverij Nieuwe Druk voor het recensie-exemplaar


Een wel zeer verrassende eend in de bijt. Deze typering past naadloos bij het boek “Wie Dit Koopt Is Gek” van Martijn Boele. Het boek is nauwelijks in een genre onder te brengen, zó oorspronkelijk is het.
Martijn Boele is ict-er, (schaak)docent en schrijver. In dit boek behandelt hij op ogenschijnlijk lichtvoetige wijze de vele manieren waarop de consument op vele gebieden door de reclame en marketing voortdurend in de maling genomen wordt. Ogenschijnlijk, want Boele heeft een vaardige pen met veel humor waardoor het boek gemakkelijk leesbaar is, maar tussen de regels door en ook vaak in de regels is de auteur spitsvondig en scherpzinnig in zijn beschrijving van en kritiek op de reclamewereld.
Op soms waarlijk openbarende wijze legt hij de vinger op zere plekken in strategieën van reclamemakers en wat dies meer zij.

Alledaagse zaken krijgen na het lezen van dit boek plotsklaps een andere betekenis. De aandachtige lezer wordt aanzienlijk kritischer met betrekking tot velerlei verschijnselen, zoals de inrichting en psychologie van de supermarkt, de trucage van loterijen, kortingen, actiegroepen en goede doelen, en nog veel meer. Het boek is zeer gevarieerd in zijn onderwerpen die één gemene deler hebben: reclame.

“Gevoel voor taal en humor is voldoende om dit boek te kunnen waarderen.” is op de achterflap te lezen. Die stelling kan volledig worden onderschreven. Het boek verdient een hoge waardering.

Het taalgebruik van Boele is soepel, vloeiend, origineel en toegankelijk. De lezer heeft het gemakkelijk. De goed gedoseerde humor maakt het op zichzelve serieuze onderwerp van het boek zeer goed verteerbaar.
Er is slechts één punt van kritiek. De eindredactie heeft wat steekjes laten vallen. Dat aspect –overigens niet storend- staat een maximale sterrenwaardering in de weg.

Maar het boek is voor eenieder leuk én interessant en zozeer lezenswaardig en aanbevelenswaardig dat het vier heldere sterren krijgt.  

Charles Kuijpers – recensent De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: