woensdag 23 augustus 2017

‘Deze NU’ – Pascal Rijnja

 
Genre: Sciencethriller
Uitgever: Uitgeverij Literatum
ISBN: 9789082684803
Uitvoering: paperback
Aantal pagina's: 558
Uitgave: april 2017

Met dank aan Pascal Rijnja voor het recensie-exemplaar.


Gedane zaken nemen geen keer.
Zeggen ze.

Cover
Je ziet een jongen op straat staan. Er staan twee verkeersborden, aan weerszijden van hem. Hij kan naar links of naar rechts gaan. De weg vooruit (in feite de toekomst) is mistig en onduidelijk. De afbeelding geeft de kern van het verhaal weer: op het moment dat je een beslissing neemt, sta je op een kruispunt. Je kunt als het ware linksaf of rechtsaf gaan. De keus die je maakt beïnvloedt je toekomst. De titel “Deze NU” staat duidelijk vermeld op de cover. Tevens staat er duidelijk vermeld dat het om een sciencethriller gaat, een niet onbelangrijk detail voor het lezen van het boek.

Samenvatting van het verhaal
Een aantal studenten volgen een college over het hebben van spijt en dat elke keuze die je maakt consequenties heeft en niet ongedaan gemaakt kan worden. Volgens de professor zijn er twee zekerheden: je leeft en je gaat dood. Al het andere wordt volgens hem bepaald door keuzes en elke keuze heeft dus een consequentie. Er is geen links of rechts, alleen oorzaak en gevolg. De studenten zijn het echter niet helemaal met hem eens. Tijdens een avond filosoferen de studenten over wat tijd (verleden, heden, toekomst) nou precies is. Bij het idee over het maken van verkeerde keuzes en de daarbij behorende spijt, komen ze op het idee dat als er parallelle werelden zouden bestaan, je in die wereld misschien de andere en de juiste keuze zou kunnen hebben gemaakt, eentje waar je achteraf geen spijt van krijgt. 

Ze komen zo op het idee dat het principe tijd en het gaan naar een parallelle wereld veel waard kunnen zijn voor mensen die een verkeerde keus hebben gemaakt en er veel, zo niet alles, voor over zouden hebben om deze keus ongedaan te maken. Ze besluiten via internet en eigen berekeningen op onderzoek te gaan wat de mogelijkheden zijn om dit te realiseren. Dit is echter niet zonder gevolgen. Hun activiteiten op internet trekken de aandacht van een bedrijf dat wereldwijd mogelijke bedreigingen in de gaten houdt. Een organisatie genaamd UATA (United Anti Terrorist Agency) komt hen op het spoor. Daarnaast zijn ook terroristen achter hun plannen gekomen en worden de studenten van twee kanten belaagd en achtervolgd met de bedoeling hun ideeën en informatie over parallelle werelden afhandig te maken. Ze moeten vluchten omdat ze niet meer zeker van hun leven zijn.


Conclusie
Het verhaal begint spannend en intrigerend, vooral het eerste hoofdstuk pakt direct de aandacht van de lezer. Het tweede hoofdstuk is anders van aard: drie personen (Lois, Ido en Matson) worden achtervolgd en zijn duidelijk in gevaar. De reden waarom dat zo is, wordt niet direct bekendgemaakt en de geheimzinnigheid daarvan houdt je aandacht erbij. Doordat het eerste en het tweede hoofdstuk zo van elkaar verschillen qua stijl, weet de schrijver je aandacht te grijpen en vast te houden. Hierna neemt de schrijver de tijd om de lezer kennis te laten maken met de verschillende personages en hun karakters te verdiepen. Gedurende deze introductie van de personages krijg je tussendoor hints naar wat je verderop in het boek te wachten staat.

Tijdens een uitje vanwege de verjaardag van een van de personages, Thom, krijg je als lezer een eerste indruk welke kant het verhaal op zal gaan wat betreft parallelle werelden. Ik vond dit stuk bijzonder gebracht, in eerste instantie dacht ik dat ik het niet goed las. Bij het herlezen begreep ik de bedoeling van de manier van schrijven en ik vond het geniaal bedacht. Pascal Rijnja blijft deze speciale wijze van schrijven gedurende het verhaal gebruiken, wat het verhaal nog intrigerender maakt.


Een zin die indruk op mij maakte was de volgende:

"Hoe harder hij erover nadacht, hoe onrealistischer het allemaal voor hem werd. Hoe meer hij erover nadacht, hoe meer hij het idee had, dat wat er om hem heen gebeurde, misschien wel gebeurde, maar dat hij ergens anders was beland dan waar hij hoorde te zijn. Hij kreeg steeds sterker het idee dat dit niet zijn wereld was."

De term 'Sciencethriller' is goed gekozen. Het geeft gelijk duidelijk aan dat de thriller veel wetenschappelijke zaken bevat en dus geen standaardthriller is. Het onderdeel science (wetenschap) is een belangrijk onderdeel van het verhaal. De schrijver gaat diep in op enkele wetenschappelijke zaken. Je hoeft als lezer echter geen kennis te hebben van de exacte wetenschappen zoals bijvoorbeeld natuurkunde. Pascal Rijnja schrijft het verhaal op zo'n manier dat de wetenschappelijke principes voor iedereen te begrijpen zijn, waardoor het boek toegankelijk is voor iedere lezer die geïnteresseerd is in wetenschap. De schrijver legt gedurende het verhaal ook het principe van parallelle werelden op een duidelijke manier uit en verduidelijkt dit met spannende situaties en gebeurtenissen. Het is boeiend om te lezen hoe je toekomst afhangt van de keuzes die je maakt. Zoals Pascal Rijnja aangeeft: je kunt naar links gaan of naar rechts. De keus die je maakt is van invloed op je toekomst.

Het tempo is in de eerste helft van het verhaal wat lager omdat de focus hier meer op de wetenschap ligt, maar dit zorgt er niet voor dat het verhaal minder aangenaam is om te lezen. Ik persoonlijk vond het zeer boeiend hierover te lezen, maar ik kan me voorstellen dat mensen, die niet zo geïnteresseerd zijn in wetenschap, het te uitgebreid beschreven vinden. Het verhaal zal op dit punt niet iedere thrillerliefhebber aanspreken, maar lezers met een interesse in wetenschap, met name in parallelle werelden en kwantummechanica, zeer zeker. In de tweede helft krijgt het verhaal steeds meer vaart en loopt de spanning snel op. Het boek leest dan als een spannende thriller. Er ontstaat een spannend kat- en muisspel tussen de studenten en UATA, terwijl ondertussen ook terroristen jacht maken op de studenten om hun ontdekkingen over parallelle werelden te pakken te krijgen om deze voor eigen doeleinden te gebruiken.

Misschien een leuk weetje voor de lezers: in het verhaal wordt o.a. verwezen naar een man die uit Taured komt. Aangezien ik niet bekend was met dat stadstaatje, heb ik het woord gegoogeld en kwam ik terecht bij een bijzonder verhaal, een Urban Legend. Voor mensen die naar dit mysterieuze verhaal benieuwd zijn: http://www.fuzzyfun.nl/was-de-taured-man-uit-1954-een-tijdreiziger/

Ik heb genoten van dit zeer goede debuut en geef het graag 3,5 sterren.

Jeanine Feunekes-Both – recensent De Perfecte BurenGeen opmerkingen: