woensdag 23 augustus 2017

‘Soep Van Boom’ – Wendy Van Boom

Genre: roman
Uitgever: uitgeverij C. de Vries-Brouwers
ISBN: 9789059275249
Uitvoering: paperback
Aantal pagina's: 414
Uitgave: juni 2017

Met dank aan uitgeverij C. de Vries-Brouwers voor dit recensie-exemplaar.

Over de auteur
Wendy Van Boom (achterkleindochter van ‘moemoe’) is geboren in 1975 in Deurne, Antwerpen. Ze zit in het derde jaar van de opleiding Literaire Creatie in het deeltijds kunstonderwijs en dit is haar eerste roman.

Achterflap
In dit boek belicht de auteur - in romanvorm - de geschiedenis van het legendarische soepbedrijf dat haar overgrootmoeder Lie Van Huyk tijdens de Eerste Wereldoorlog samen met haar man Jef Van Boom oprichtte.
Als Lie niet langer passief kan toekijken hoe haar buurt honger lijdt, zet ze haar trots opzij en trekt ze met rammelende maag en vier kinderen, zwanger van het vijfde, naar het Antwerpse stadsbestuur. Met de 250 frank die ze krijgt, koopt ze een soeppot en schenkels. Vanaf dan verkoopt ze in hun beenhouwerij voedzame bouillon tegen een lage prijs. Als ze enkele maanden later bij het stadsbestuur aanklopt om het geld terug te betalen, laat dit zo'n diepe indruk na - het was immers een schenking, geen lening - dat ze voortaan mag leveren aan scholen. Soep Van Boom is een feit.
In de decennia die volgen groeit Soep Van Boom niet alleen uit tot een waar soepimperium dat in de wijde omtrek soep verkoopt, maar zetten Lie, 'moemoe', en haar flamboyante kroost geregeld ook de buurt (2060) op stelten. Met hun tombola's, bierzolder en fanatieke deelname aan de wedstrijd voor 'de vette os' brengen ze leven in de wijk. Toch treft het noodlot de familie meerdere malen. Maar het is altijd moemoe die zich staande houdt en met taaie volharding en een enorme wilskracht het onmogelijke weet te bereiken. Het boek is rijkelijk voorzien van foto's uit het familiearchief van Boom.


Toen ik bijna 20 jaar geleden in Vremde kwam wonen, kwam ik voor de eerste keer in contact met ‘Soep Van Boom’. Meer bepaald door mensen die me vertelden ‘daar staat de villa van Soep Van Boom’. Het was toen al duidelijk dat het een begrip was.

Het boek was dan ook een mooie manier om meer te weten te komen over deze Antwerpse legende. 
Al van bij de eerste pagina’s voelt het aan alsof je mee in het leven stapt van de Familie Van Boom. Soep Van Boom heeft als familiebedrijf duidelijk zijn stempel gedrukt op de wijk, op Antwerpen en op de gemeenschap.

Het boek leest zeer vlot en geeft een mooie inkijk in het leven van Soep Van Boom, die zeker als legendarisch bestempeld mag worden. Enerzijds is er de wilskracht en de volharding van moemoe Eulalie, die er telkens opnieuw in slaagt haar bedrijf en haar kroost onder controle te houden. Daarnaast zijn er ook de inventiviteit en de creativiteit van Jules die het bedrijf groot hebben gemaakt.

Het verhaal wordt aangevuld met een groot aantal foto’s. Deze hebben een zeer grote toegevoegde waarde voor het boek, voor het verhaal, voor de legende. Het lezen van het boek is alsof je mee aan tafel zit op een nieuwjaarsfeest van de Familie Van Boom, anekdotes met een lach en een traan volgen elkaar snel op en ook het familiealbum is steeds in de buurt. De ‘weet je nog’ lijkt nooit ver weg. Af en toe zorgt dit er wel voor dat de hoofdstukken rommelig lijken, maar ach ja, ook bij familiefeestjes zijn er momenten dat iedereen tegelijk lijkt te praten. Je merkt ook verschil in het niveau van detail waarmee de gebeurtenissen beschreven worden. Van sommige zaken is er nog veel meer geweten, andere zaken zijn zeker het vermelden waard, maar blijven eerder oppervlakkig.

Wat wel jammer was, is dat er nergens een stamboom in het boek geplaatst is. Dit zou een mooi overzicht geven van de familie Van Boom. Het is misschien het overwegen waard om deze als bladwijzer aan het boek toe te voegen. Dan kan je tijdens het lezen hierop terugvallen indien nodig. 
De laatste pagina’s geven een super extra dimensie aan het boek, mooi om hiermee het verhaal te eindigen en eigenlijk de cirkel rond te maken.

Sterren toekennen aan dit boek vind ik niet opportuun. Het zou het boek oneer aandoen. Ik zou het boek niet bestempelen als een literaire hoogvlieger, maar ik raad het boek met stip aan voor iedereen die van ver of van dichtbij bekend is met Soep Van Boom. Het is een hoogvlieger in het beschrijven van een familiekroniek en het houdt de echte Antwerpse legende ‘Soep Van Boom’ levend!

Peggy Van Aert - recensente De Perfecte Buren


4 opmerkingen:

Unknown zei

Hallo Peggy!

Fijn dat je mijn boek hebt gelezen.

Grappig dat je die stamboom aanhaalt. Het was inderdaad mijn bedoeling om er een in het boek te steken. Maar al snel werd duidelijk dat het een schier onmogelijk iets was: mijn overgrootouders hadden 10 kinderen waarvan sommigen even kroostrijke gezinnen hebben voortgebracht, soms bij verschillende partners. Een meerwaarde zou het niet zijn geweest voor het boek, want ik had het over verschillende pagina's moeten spreiden.

Wendy Van Boom (ingelogd met de account van mijn echtgenoot :-)

Unknown zei

Hallo Wendy,

Leuk dat je ook aan een stamboom hebt gedacht.
Ik begrijp dat dit een bijna onmogelijke opdracht was.
langs de andere kant zou het het familiale gehalte nog meer benadrukt hebben.
Ik heb zeer veel familiefeestjes waar het gespreksonderwerp is :
'ken je die niet meer, dat is de zoon van Nonkel X of Tante Y'

Ik heb in ieder geval genoten van je boek.
Het is een aanrader voor iedereen die van ver of van dichtbij bekend is met 'Soep Van Boom' en dat zijn zeer veel mensen !

Groetjes,
Peggy

ans Swart zei

Hallo Wendy
wat leuk dat je een boek hebt geschreven over de Soep Van Boom. Inderdaad jammer dat je geen stamboom hebt gemaakt. Ik heb zelf de familie van Boom uitgezocht. Ik kom terug in de tijd rond 1638 in Den Bosch daarna komt er een grote tak in Rotterdam en een kleinere uit Utrecht. Ook bestaat er een stamboom vanuit St. Amands vanaf 1415 maar ik heb geen aansluiting kunnen vinden met mijn stamboom .
Heb ook geen idee of jij tot mijn stamboom behoort. Ben wel erg benieuwd naar je boek.
Groeten Ans Swart - van Boom De Meern (Utrecht)

GeorginA zei

Hallo allemaal, dit is hoe ik binnen 24 uur een dringende lening van € 30.000 kreeg om mijn eigen bedrijf te starten met internationale online leenservices. Neem contact op met de e-mail van het bedrijf voor uw leningverwerking als u geïnteresseerd bent:
e-mail: atlasloan83@gmail.com
WhatsApp: +1 (443) -345-9339