donderdag 14 september 2017

Diana Gabaldon: Reiziger Leesclub


Dat niets ons te gek is bij De Perfecte Buren blijkt ook nu wel. Een grote uitdaging waren we al aangegaan met het organiseren van een leesclub van alle boeken van M.J.Arlidge tot nu toe, maar het kan altijd nóg gekker! Want wat gaan we doen???

Ik, Patrice, heb de regel om nooit een boek te lezen van een serie of andersom. En dat roeptoeter ik dan ook geregeld. DPB collega Marjolein had mij al verschillende keren geattendeerd op de boeken van Diana Gabaldon 'Die móet je echt lezen P. Dat is echt iets voor jou!' Oké, Highlanders, reizen door de tijd, romantiek, veel actie en dat alles in tot nu toe 8 verhalen die in boekvorm zijn verschenen. Dat spreekt me wel aan. Maar ja, er is ook een verfilming van.....en de eerste twee seizoenen daarvan had ik al gezien op Netflix. Personages waren dus al ingevuld en ook zaken die je in een boek zelf moet 'bedenken' waren nu al in beeld verschenen. Zou ik het risico dan toch een keer moeten nemen? Net nu ik helemaal weg ben van een serie? Ik was er nog niet over uit.

Op Facebook kwam ik in aanraking met een groep Dae Ye Ken Dutch Outlanders. Daar viel me op dat eigenlijk iedereen wel enthousiast was over zowel de boeken als de serie.....hmmmm. Net als Marjolein dus. Zou het dan tóch kunnen? Een serie die zo goed verfilmd is en trouw is gebleven aan de verhaallijn in de boeken? Ik besloot de gok te wagen en de voorloper op de serie boeken, 'De oorsprong',  te kopen. Dit nadat ik dus de twee seizoenen op Netflix in recordtijd had verslonden. Ik moet toegeven dat het boek ook in no-time uit was, wauw! Jamie en Claire komen zowel op scherm als in het boek volledig tot leven. Ineens komen personages ook op papier tot leven, net als altijd. Heb ik dan geluk of is het toeval? 


Hoe dan ook was mijn nieuwsgierigheid gewekt en nu ga ik dus de grote uitdaging aan! Want Uitgeverij De Boekerij is zo geweldig geweest om mij deze kans te gunnen. Jawel! Ik ga nu dus alle delen lezen, als fervent kijker van de serie ga ik nu dus ook de boeken lezen, ik heb er mega veel zin in! Het lezen zal een heel avontuur zijn! Het eerste boek 'De reiziger' ligt inmiddels al klaar. 

Om in de sfeer te blijven van 'niets is te gek' kreeg ik nog een idee! Waarom zou ik dit alleen gaan doen? Er zijn zoveel liefhebbers van deze boeken én de serie, ik ga het niet in mijn uppie doen!! Nee, ik wil deze unieke kans graag delen met anderen. Wat heb ik gedaan? Ik heb een oproep geplaatst op onze eigen Facebookgroep én op de Dutch Outlandersgroep (aanrader voor de fans trouwens!). Meteen al waren er diverse enthousiastelingen die spontaan reageerden om samen met mij de gehele serie te gaan lezen en iedere maand, negen maanden lang!!, een leuk verslag te schrijven over onze leeservaringen. Sommigen moeten de boeken nog even snel aanschaffen dus we starten per 1 oktober a.s. 

Lijkt jou dit ook een leuke uitdaging? 
-Heb je de boeken of ben je van plan ze aan te schaffen? 
-Of wil je ze nog een keer lezen? (dat heb ik al diverse liefhebbers horen zeggen) 
-Wil jij per boek je mening geven en actief meedoen aan de groep?
-Beloof je per boek een paar vragen te beantwoorden?
-Kun jij 9 maanden lang elke maand wat tijd vrijmaken om deel te nemen aan deze leesclub?
-Kun je dit niet dan gun een ander de mogelijkheid, het is natuurlijk supergaaf dit met een vaste groep te kunnen voltooien!!
-Ben je nog steeds enthousiast?? 
Meld je dan gerust aan via perfecteburen@gmail.com t.a.v. 'Reiziger' en op onze Facebookgroep.
-Doe dat voor de 24e a.s. zodat ik de groep goed kan opzetten. 
-Startdatum lezen voor boek 'De reiziger' is 1 oktober a.s. en vier weken later komt het online.

Dit is het schema:
Boek 1: start lezen 1 oktober, verslag v.d. bespreking & vragen online 1 november
Boek 2: start lezen 1 november, verslag v.d. bespreking & vragen online 1 december
Boek 3: start lezen 1 december, verslag v.d. bespreking & vragen online 1 januari
Boek 4: start lezen 1 januari, verslag v.d. bespreking & vragen online 1februari
Boek 5: start lezen 1 februari, verslag v.d. bespreking & vragen online 1 maart
Boek 6: start lezen 1 maart, verslag v.d. bespreking & vragen online 1 april
Boek 7: start lezen 1 april, verslag v.d. bespreking & vragen online 1 mei
Boek 8-1: start lezen 1 mei, verslag v.d. bespreking & vragen online 1 juni
Boek 8-2: start lezen 1 juni, verslag v.d. bespreking & vragen online 1 juli

Verdere uitleg, data en bespreking zal in de uiteindelijke groep met de uiteindelijke lezers plaatsvinden.

Vanwege het vele werk dat een leesclub met zich meebrengt is het maximaal aantal deelnemers 6. Bij meer aanmeldingen ga ik loten. Mocht je er niet bijzitten maar wil je toch mee kletsen? Dat kan uiteraard! Meld je HIER aan als lid van onze Besloten groep en reageer op het topic, leuk!!!

Oh ja!!! Om de deelnemers te bedanken krijgt iedereen aan het eind van de rit als 'dank je wel' een boekenkado van mij. Het enige dat je dus hoeft te doen is gezellig meedoen en elke maand een aantal vragen beantwoorden in de besloten online groep die ik speciaal hiervoor zal aanmaken. Een echt 'reizigerfeestje' dus!!Lees goed de voorwaarden en dan hoop ik genoeg aanmeldingen te krijgen zodat dit een gave leesclub gaat worden! Hopelijk tot snel horens!

Patrice - Team De Perfecte Buren
perfecteburen@gmail.com o.v.v. 'Reiziger' 

Geen opmerkingen: