dinsdag 12 september 2017

‘Je hoeft er niet altijd over te praten’ – Asa Foster


Genre: verhalen
Uitgeverij: Stortebeeker
ISBN 9789082345070
Aantal pagina’s: 174
Verschijningsdatum: 2017

Met dank aan Uitgeverij Stortebeeker voor het recensie-exemplaar

De cover
De cover is eenvoudig, diverse kleuren groen zijn gebruikt. De groene gifslang is herkenbaar, wat zou zijn rol zijn?

Samenvatting van het boek

Asa Foster is in Zweden geboren maar voelt zich ook thuis in Zuid-Afrika en dat is goed te merken in dit schitterende boek! “Je hoeft er niet altijd over te praten” is haar debuut. Het is een bundel met twaalf verhalen die allemaal in Zuid-Afrika spelen, ruim twintig jaar na het afschaffen van de apartheid. Toch spelen in veel van de verhalen in deze bundel nog de verschillen tussen de rassen. 

Centraal thema in de bundel is de macht in de relaties. Vrijwel altijd vindt er in het verhaal een verschuiving van de macht plaats. In ‘Vijfentwintig procent bijvoorbeeld lezen we het tragische verhaal van Doug. Doug komt Suzie, een arme blanke dievegge, tegen die hij helpt om aan een bewaker te ontkomen. Hij wil er uiteindelijk wel wat voor terug maar daar steekt Suzie op onverwachte wijze een stokje voor! 

Eigenlijk zijn alle verhalen juweeltjes. Asa Foster heeft niet veel woorden nodig om een mooie schets te maken van de context waarin het verhaal zich afspeelt. Zo ontrolt zich in ‘De Afrikaanse naam een verhaal over het dubbelleven van een vrouw die in het ene leven haar doodzieke man moet verzorgen in de sloppenwijken. In haar andere leven is ze dienstmeid in een chic gezin. Wanneer beide levens elkaar raken is haar lot onafwendbaar. Als lezer voel je dit drama ontstaan. De auteur kan met enkele zinnen het leven in de sloppenwijken beschrijven. Het contrast met het leven van het rijke gezin waarvoor ze werkt kan niet groter zijn. Ook in dit verhaal een verschuiving van macht, eentje waarbij je een brok in de keel krijgt..

Conclusie

“Je hoeft er niet over te praten” is een schitterende verhalenbundel. Verwacht niet dat je dit boek in één ruk uit kunt lezen! Alle twaalf verhalen staan los van elkaar en verdienen om erover na te denken en nog eens terug te bladeren. Pas dan ontdek je de diepere laag die elk verhaal ook bevat. 'De gifslang' bijvoorbeeld met in het begin het tragische overlijden van een jong kind. Daarna de wijze waarop de andere kinderen ermee omgaan, het verhaal wordt wat luchtiger. Het einde is weer tragisch. En wat is de rol of de betekenis van de gifslang in het geheel?

Ik heb er voor gekozen om elk verhaal apart te lezen, er de tijd voor te nemen om het goed door te laten dringen. Ik ben diep onder de indruk en geef dan ook graag de volle 5 sterren.

Jeannie Bertens - recensent De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: