woensdag 13 september 2017

‘Weet je nog?’ - Nora Roberts en J.D. Robb


Genre: thriller
Uitgever: De Boekerij
ISBN:
9789022580844
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 447
Uitgave: augustus 2017

Dank aan uitgeverij De Boekerij voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.

Antiekhandelaar Laine Tavish is een gewone vrouw met een gewoon leven. Tenminste, dat is wat de mensen in het kleine stadje Angel's Gap in Maryland denken. Ze hebben geen idee dat zij ooit Elaine O'Hara was, de dochter van een notoire crimineel en oplichter. Haar verleden komt ruw terug als een van haar vaders oude maten haar winkel binnenkomt met een cryptische waarschuwing en enkele minuten later voor de deur wordt doodgereden.
Al snel blijkt dat Laine het volgende doelwit is. Samen met de zeer aantrekkelijke detective Max Gannon probeert ze erachter te komen waarom de dader achter haar aan zit. Het antwoord ligt in een verborgen fortuin dat niet alleen Laines toekomst zal veranderen, maar ook die van volgende generaties – zoals van de New Yorkse rechercheur Eve Dallas.
Eve is het wel gewend om aan de randen van de wet te opereren. Ze probeert de schat te vinden die Laine en Max zochten – om voor eens en altijd korte metten te maken met het verderf dat hem omgaf…


Nora Robert heeft al vele romans op haar naam staan en schrijft ook regelmatig thrillers onder haar pseudoniem J.D. Robb. ‘Weet je nog?’ is een combinatie van beide genres. Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog nooit een boek van Roberts heb gelezen, ondanks dat ik ze zelf in mijn boekenkast heb staan. Toen ik dit recensie-exemplaar thuisgestuurd kreeg, was dit dan ook de perfecte reden om daar eens verandering in te brengen.

Het boek is in feite opgedeeld in twee delen. Het eerste deel bevat de romantische aspecten uit de hand van Roberts, terwijl het tweede deel verder borduurt op de belevenissen van rechercheur Eve Dallas die voorkomt in alle boeken van J.D. Robb. Ondanks dat het dezelfde auteur is, zitten er toch verschillen in de schrijfstijl.

Het eerste deel van het boek leest erg prettig zelfs voor lezers die niet bekend zijn met de eerdere belevenissen van Eve Dallas. Hierdoor heb je ook niet het idee dat je een deel uit een serie aan het lezen bent, maar gewoon een losstaande roman met hier en daar wat zwijmelscènes. Dit deel zit erg sterk in elkaar en het is dan best jammer wanneer het verhaal ten einde is.

Ondanks dat het verhaal ten einde is, hoeven lezers niet bang te zijn dat het boek uit is. Halverwege begint namelijk deel 2 dat zich ongeveer 56 jaar later afspeelt en hierbij speelt rechercheur Dallas de hoofdrol. Dit deel is soms wat lastig te begrijpen wanneer je de voorgaande boeken niet hebt gelezen, omdat er soms wordt verwezen naar eerdere gebeurtenissen. Bovendien zijn de karakters vrij onbekend en leer je ze ook niet goed kennen omdat eigenschappen al in eerdere boeken bekend zijn gemaakt. Toch is het verhaal goed te volgen.

Beide delen samen maken het een compleet verhaal dat zowel de thrillerfanaten als de romanliefhebbers kan plezieren. Toch zou je er ook voor kunnen kiezen om slechts één deel te lezen. Hierdoor mis je natuurlijk wel het geheel, maar in feite kunnen beide delen ook als losstaande verhalen worden gezien. Na het lezen van het boek heb ik slechts spijt van één ding en dat is dat ik niet veel eerder iets van Nora Roberts of J.D. Robb ben gaan lezen. Wat een heerlijke schrijfstijl heeft deze vrouw op zowel thriller als romantisch gebied. Het boek krijgt van mij dan ook vier verdiende sterren en ik ga snel mijn andere boeken van deze schrijfster uit mijn boekenkast tevoorschijn halen. 

Claudia van Koolwijk – recensent De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: