donderdag 26 oktober 2017

‘Een goed nest’ – Tessa de Loo


Genre: roman
Uitgever: Arbeiderspers
ISBN: 9789029589383
Uitvoering: paperback
Aantal pagina's: 240
Uitgave: 2014 


Tessa de Loo is bij het grote publiek vooral bekend van haar geweldige boek “De tweeling” dat ook fraai werd verfilmd.
Zij heeft echter vele andere goede boeken op haar naam. Een daarvan is “Een goed nest”.
Het verhaal speelt rond de zussen Noor en Eva Denekamp. Eva is getrouwd met tandarts Richard, heeft drie zoons en woont in de Achterhoek. Noor is alleenstaand en beweegt zich als schilder in de kunstwereld. Ze woont in Amsterdam en heeft een dochter. De zussen hebben weinig contact met elkaar. Als Noor bij Eva op bezoek gaat met een vreselijk indringend bericht, ontstaat een indrukwekkend beschreven psychologisch spel tussen hen waarbij beginnende ruzies ontluiken en weer worden gesust.

Tessa de Loo is een gelouterd schrijfster. Haar taalgebruik is voorbeeldig en vangt de situaties op kernachtige wijze. De voortdurende spanning tussen beide zussen wordt fraai opgebouwd en is regelmatig daadwerkelijk voelbaar. De lezer krijgt de neiging een voorkeur te ontwikkelen voor een van beide hoofdpersonen doch wordt vervolgens telkens weer om de tuin geleid. Dat doet De Loo heel knap. “Een goed nest” is een boeiend verhaal met veel diepgang.

Des te opmerkelijker is het dat het boek drie aperte inhoudelijke fouten bevat. Waar het gaat om de bekende serviceclub Lions worden deze de Red Lions genoemd. Dat is (heden ten dage) de koosnaam van het Belgische hockeyteam. Voorts studeert een van de zoons van Eva in Delft met als doel de advocatuur in te gaan. Dat is met geen enkele Delftse studierichting mogelijk. Ten slotte is op enig moment sprake van “een draai van 360 graden” waar duidelijk gedoeld wordt op de bekende draai van 180 graden. Deze fouten nemen niet weg dat het een goed boek is. “Een goed nest” verdient dan ook drie stralende sterren.   

Charles Kuijpers – recensent De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: