dinsdag 28 november 2017

‘Het voorgesprek’ – Simon Hammelburg


Genre: roman
Uitgever: Uitgeverij Aspekt
ISBN: 9789463381239 / NUR: 300
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 84
Uitgave: juni 2017

Dank aan uitgeverij Aspekt voor dit recensie-exemplaar.

Tonko Sluyter is een onderzoeksjournalist die regelmatig gevoed wordt door goede vriend Floris met spraakmakende ‘scoops’, compleet met het benodigde bewijsmateriaal om de verhalen te staven. Als Tonko twee verhalen toegespeeld krijgt die de sportwereld op zijn grondvesten zullen laten schudden, besluit hij om hier boeken over te schrijven. Samen met zijn vriendin Helen (die partner bij een advocatenkantoor is) en haar assistente Anna gaat Tonko aan de slag. De laatste research verloopt zeer voorspoedig en de boeken zijn ook zo geschreven. Maar dan! Dan moeten de boeken nog aan de man gebracht worden. En dat valt nog niet mee.

‘Het voorgesprek’ is een komisch boekje over de moeizame weg die een boek (en zijn schrijver) af moet leggen om gepubliceerd te worden. Simon Hammelburg schroomt hierbij niet om het wereldje van journalisten, redacteuren en uitgeverijen eens flink op de hak te nemen. Alhoewel, het is meer een beschouwing ‘met lede ogen’. Berustend in hoe de wereld tegenwoordig in elkaar steekt. Van uitgeverijen die panklare marketingpakketten klaar hebben liggen om een boek te lanceren, tot presentatoren die zich niet tot nauwelijks voorbereiden op interviews. Daar zijn de voorgesprekken met de redactie immers voor.

Simon Hammelburg schetst op ludieke wijze hoe je als schrijver moet leuren met jouw geesteskindjes (en je zelfrespect). Want of een verhaal überhaupt goed is of niet, dat proces krijg je er hoe dan ook gratis bij. Het is een kort boekje dat uiterst prettig wegleest. Ideaal voor een druilerige zondagmiddag tussen twee koppen thee. Leuk en onderhoudend. Wat mij betreft 3 sterren waard.

Chester Gerritse – recensent De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: