dinsdag 5 december 2017

‘Het appartement’ – S.L. Grey


Genre: spannende roman / horror
Uitgever: The House of Books
ISBN: 9789044351651
Uitvoering: paperback
Aantal pagina's: 283
Uitgave: oktober 2017 


Met dank aan The House of Books voor het recensie-exemplaar


S.L. Grey is een pseudoniem, dat hoort bij een samenwerking tussen Sarah Lotz en Louis Greenberg. De twee schrijven samen “heerlijke horror, waarvan de rillingen je over de rug lopen.” Aldus de achterflap van het boek “Het appartement”.

Mark en Steph Sebastian wonen in Kaapstad. Nadat zij in hun huis op brute wijze zijn overvallen, voelen zij zich voortdurend onveilig in hun woning. Mark heeft een beladen verleden. Zijn dochtertje Zoë is dood, haar moeder Odette is bij hem weggegaan. Steph is een stuk jonger dan Mark. Samen hebben zij een dochter Hayden, die nogal complex gedrag vertoont.

Via een huisruilsite gaan Mark en Steph naar Parijs waar ze een uiterst merkwaardige situatie aantreffen in het appartement waar ze voor hebben ingeschreven. De andere partij van de huisruil komt in Kaapstad niet opdagen. 
In Parijs gebeuren vreemde dingen die deels te maken lijken te hebben met het trauma van beiden. Het verhaal eindigt op een schijnbaar onsamenhangende wijze die het nodige overlaat aan de fantasie van de lezer.

Het tweetal Grey heeft een soepele schrijfstijl. Het verhaal is relatief makkelijk leesbaar met wisselende hoofdstukken, die zijn geschreven vanuit wisselend perspectief van Mark en Steph. Er is aandacht voor menselijke relaties, die regelmatig worden vertroebeld door waandenkbeelden en dito voorstellingen. Het verhaal heeft een vage onderhuidse spanning en kent wonderlijke wendingen waarvan de herkomst niet altijd duidelijk is. Wellicht is dat anders voor doorgewinterde horrorlezers. Je moet ervan houden, zullen we maar zeggen.

Voor geïnteresseerde lezers is het een boek dat goed kan zijn voor drie sterren. Lezers die niet van dit genre houden, kunnen het boek beter overslaan.  

Charles Kuijpers – recensent De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: