vrijdag 15 december 2017

'Lucien je bent me d’r eendje' – Debbie Hesseling

 
Genre: kinderboek / prentenboek
Uitgever: BBNC
ISBN: 9789045321820
Uitvoering: hardcover
Aantal pagina's: 20
Uitgave: juni 2017

Met dank aan uitgeverij BBNC voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.

Lucien is een trouwe hond. Hij gaat graag met zijn baasje naar het park om onvermoeibaar met de bal te spelen. Over het algemeen luistert hij best goed en wacht hij trouw als het vrouwtje weer eens úren staat te kletsen met een bekende. Maar nu moet hij wel ongehoorzaam zijn: want waarom is niemand dat eendje in de sloot opgevallen? Het beestje is onmiskenbaar in nood en het is tijd dat hij de held uit gaat hangen. Alle honden in het park zijn getuige van zijn reddingspoging, maar waarom lachen ze hem toch allemaal uit? 

Wat een mooie vormgeving! De tekening en tekst op de cover zijn voelbaar. Samen met de dik papieren bladzijdes, prachtige tekeningen en het grote formaat geeft dit een luxe uitstraling.

Ook over de tekenstijl ben ik zeer te spreken. Het is herkenbaar en in rustige, zachte kleuren uitgevoerd. Verder zijn in het boek twee verschillende lettertypes gebruikt. Hoewel ik nog geen logica heb kunnen ontdekken wanneer er voor welk lettertype is gekozen, geeft dit wel een speels uiterlijk. Samen met de rijmende vorm van de tekst moedigt dit de voorlezer aan tot enthousiast stemgebruik.

De hoofdrol in dit boek is weggelegd voor Lucien, een dromerige hond die je zo in huis zou willen halen. Deze schattige, enthousiaste, jonge hond vertedert jong en oud met niet alleen zijn uiterlijk maar ook met zijn gedrag.
Omdat het verhaal wel klein is in zowel het tijdsbestek als in gebeurtenissen, denk ik dat dit boek vooral leuk is voor kinderen tot vier jaar. De mooie tekeningen trokken zeker de aandacht van Helena maar het verhaal kon haar niet genoeg boeien. Ze vond het leuk om het boek een keer samen te lezen en hoewel ze af en toe het boek wel pakt om de tekeningen te bekijken, krijg ik zelden de vraag of ik het verhaal nog een keer voor wil lezen. Er gebeurt gewoonweg te weinig om indruk achter te laten. Voor jonge kinderen vind ik dit boek echter wel een aanrader! Dit is ook de reden waarom het boek toch 4 sterren krijgt.

Annelien Kruithof – recensent De Perfecte Buren
Geen opmerkingen: