maandag 15 januari 2018

‘Moord om de hoek’ - Vera Stupenea


Genre: thriller
Uitgever: Scelta Publishing
ISBN: 9789491884672
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 159
Uitgave: november 2017

Ik wil graag als eerste Scelta Publishing bedanken voor dit recensie-exemplaar.

Flaptekst
Een gemoedelijk provinciestadje is in rep en roer wanneer de zestienjarige Sophie zelfmoord pleegt en zij via een briefje haar lerares Jonna de schuld geeft van haar wanhoopsdaad. Maar wanneer ook de buurvrouw van Sophie levenloos wordt gevonden, twijfelt rechercheur Pieter Gravemaker aan de zelfmoord van Sophie. Hij gaat op zoek naar de waarheid en ondervraagt de aantrekkelijke Jonna. Al snel bloeit er iets tussen de rechercheur en de verdachte. Maar wanneer Jonna's zoontje wordt ontvoerd, lopen de spanningen hoog op.

Samenvatting van het verhaal
In ‘Moord om de hoek’ lezen we over Sophie die zelfmoord zou hebben gepleegd. Over haar buurvrouw die wordt vermoord. Over Cas die zijn aanstaande stiefmoeder zou hebben vermoord. En over lerares Jonna die door Sophie lijkt te worden beschuldigd voor haar zelfmoord, die de mentor is van Cas en die ondertussen dealt met haar ex-man die haar haar kind wil ontnemen. En dan komt ook rechercheur Pieter Gravemaker nog om de hoek kijken om deze problemen op te lossen. In ‘Moord om de hoek’ lezen we verschillende verhalen, die op het eind allemaal samenkomen in de ontknoping.

Conclusie
Ik begon met enthousiasme aan dit boek. Ik had er veel van gehoord en ik zag goede recensies langs komen. Op de achterkant staat ‘Een prima debuut en smaakt beslist naar meer!’ Dit gaf mij hoge verwachtingen. Misschien iets te hoog. Het boek viel mij eerlijk gezegd erg tegen. Wat betreft het Nederlands in het boek, zit het wel snor. Ik voelde mij echter heel onrustig tijden het lezen. Mijn gevoel vertelde mij steeds dat wat ik las verzonnen was. Nu is het natuurlijk logisch dat het verzonnen is, maar een lezer moet zich niet steeds afvragen of wat hij leest wel realistisch is. De schrijfstijl van Stupenea is er een die geschikt is voor Young Adults, daar ben ik zeker van. Voor volwassenen lijkt het wat kinderlijk geschreven.
Spanning ontbrak voor mij ook een beetje. Op het moment dat een hoofdstuk eindigde met een bedoelde cliffhanger, kon ik het boek makkelijk wegleggen en pas de volgende dag weer oppakken. Ook leek het of in dit boek iedereen met iedereen de lakens deelde. Hoe realistisch is het dat een privédetective na één gesprekje al met een vrouw seks heeft? Hoe realistisch is het dat een man bij de eerste keer als hij bij een vrouw thuis is tegen haar zegt dat hij er vroeger al over droomde seks met haar te hebben. Naar mijn idee is dit niet al te realistisch. Allemaal net iets té. 

Hier en daar twijfelde ik ook of de tijdsvolgorde in het boek wel juist is. Hier kon ik echter niet helemaal precies een duidelijk antwoord op vinden.
We hebben in dit boek te maken met een clichéverhaal. Dit is echter niet erg. Clichés moeten er zijn. Maar deze moeten wel geloofwaardig zijn. Het einde was best een beetje cliché maar verder prima. Maar jammer genoeg waren het ook hier weer de details die het voor mij onrealistisch maakten. Naar mijn idee heeft de schrijfster in haar enthousiasme enkele steekjes laten vallen. Ik geef ‘Moord om de hoek’ 2 sterren. 
   

Marc-Jan van Dam - recensent De Perfecte Buren      

Geen opmerkingen: