maandag 29 januari 2018

‘Ontwakende goden’ – Sylvain Neuvel

 
Genre: speculatieve thriller
Uitgever: Karakter Uitgevers B.V.
ISBN:9789045214054
Uitvoering: paperback
Aantal pagina's:256
Uitgave: november 2017

Met dank aan Karakter Uitgevers B.V. voor het recensie-exemplaar.

Samenvatting van het verhaal
Negen jaar na de vondst van de eerste robot verschijnt er in hartje Londen uit het niets een tweede robot. De gewone bevolking is minder ongerust dan men normaalgesproken zou zijn bij zo een gebeurtenis. Dit komt omdat ze inmiddels weten van het bestaan van de eerste robot, Themis, en vanwege ECD - de planetaire verdedigingstak met de robot Themis als belangrijkste wapen die negen jaar geleden is opgericht na de vondst van deze robot. De nieuwe robot lijkt sprekend op Themis, het enige verschil is dat deze robot gemaakt is naar het evenbeeld van een man. De robot verscheen volgens ooggetuigen schijnbaar plotseling uit het niets. Niemand weet waar deze robot vandaan komt en wie hem heeft gestuurd. De robot heeft zich sinds zijn verschijning nog niet verroerd.

Ondertussen verzamelt zich een enorme militaire macht in Londen. De enorme troepenmacht wordt ingezet on de burgers te beschermen en de soldaten hebben de taak om naar schatting vierhonderdduizend burgers te evacueren. Het geheel is live te volgen en de hele wereld zit gekluisterd aan de televisie.
Andere landen noemen het initiatief een onverantwoorde actie, ondanks de bevestiging van de Britten dat ze niet zonder aanleiding in actie zullen komen. De boodschap die de Britten hiermee sturen is dat ze vinden dat de robot lang genoeg in Londen is geweest. De reactie van de robot op deze ontwikkeling is dermate plotseling en allesvernietigend, dat er complete paniek uitbreekt. Het EDC laat het er niet bij zitten en stuurt Themis, bestuurd door kapitein Kara Resnik en Vincent Couture, naar Londen en ze weten de vijand te vernietigen. Dit stelt hen in staat de tweede robot, waarvan de bemanning is omgekomen, te bestuderen en meer kennis op te doen. Helaas is blijdschap van korte duur als er meer buitenaardse robots verschijnen in dichtbevolkte steden en de mensheid zijn vernietiging tegemoetziet. Niemand weet wat hun drijfveer is. Ondertussen probeert het EDC met alle macht om een oplossing te vinden om de vijand te kunnen vernietigen.

  
Conclusie
"Ontwakende goden" heeft net als deel een van de serie "Slapende reuzen" dezelfde schrijfstijl. Je leest het verhaal door middel van bestanden, audiodagboeken, opgenomen gesprekken/interviews etc. Gezamenlijk vormen ze het verhaal van "Ontwakende goden". Het blijft, net als bij het eerste deel, een intrigerende manier om het verhaal te lezen.


De geheimzinnige man uit het eerste deel is ook nu weer aanwezig en maakt contact met enkele personages die we nog uit het eerste deel kennen, zoals kapitein Kara Resnik. Dit gesprek was heerlijk om te lezen vanwege het sarcasme en de tegelijkertijd oprechte interesse hoe de afgelopen acht jaren waren verlopen voor beiden. Er wordt in dit deel dieper ingegaan op de ontwikkeling van de karakters van de personages en hoe ze met de gehele situatie omgaan.

Het lezen van het bestand waarin het liveverslag over de eerste ontwikkelingen en vijandige reactie van de robot staat beschreven, maakte diepe indruk op mij. Ik was er even helemaal stil van. Je leest het alsof je er zelf deel van uitmaakt. Ook de gevechten die erna volgden: ik zat op het puntje van mijn stoel.

Twee personages die echt mijn hart hebben gestolen zijn de stoere militair kapitein Kara Resnik en Vincent Couture. De lezer kent hen nog uit het eerste deel “Slapende reuzen” waarin ze leerden Themis te bedienen. De dynamiek tussen die twee is wederom geweldig beschreven.

De komst van de buitenaardse robotten zorgt voor grote paniek onder de wereldbevolking en velen proberen een veiligere plek te zoeken. Landen sluiten hun grenzen en door de dreiging van de robots neemt zowel de waanzin, maar ook de drang tot overleven onder de mensheid toe. Door middel van de bestanden die je leest, komt dit tijdens het lezen harder binnen, dan wanneer de schrijver een andere schrijfstijl had gebruikt. Het zijn indringende verslagen, waardoor je meeleeft met alle gebeurtenissen. Het is te vergelijken met het gevoel dat je hebt als er net in het echt een ramp zou zijn gebeurd en je urenlang voor de buis zit om maar geen nieuwsbericht te missen.

Wat is “Ontwakende goden” een fenomenale afsluiter van dit tweeluik. Het boek is een mooie combinatie van spanning, mysterie met af en toe een vleugje humor waardoor het verhaal heerlijk leest. Fijn is ook dat er dieper wordt ingegaan op zaken uit het eerste deel, waardoor alles op zijn plek valt. Het boek heeft een zeer bijzonder einde dat je aan het denken zet. Ik geef “Ontwakende Goden” graag 4 sterren. 

Jeanine Feunekes-Both - recensente De Perfecte Buren 

Lees HIER de recensie van het 1e deel 'Slapende reuzen'

Geen opmerkingen: