donderdag 1 februari 2018

‘Exodus uit de vuurtoren’ – Dina-Perla

Genre: non-fictie
Uitgever: Aspekt
ISBN: 9789463382960
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 244
Uitgave: 9 november 2017

  
De cover ziet er mooi uit maar zegt niets over het boek. Je ziet een jonge vrouw en gaat ervan uit dat dit de hoofdpersoon is.

Exodus uit de vuurtoren is het autobiografische verhaal van Dina Perla geboren in 1985. Er komen verschillende personen in voor die haar helpen en bijstaan. De namen zijn veranderd voor hun veiligheid. Dina groeit op bij haar moeder die polio heeft en aan schizofrenie lijdt. Zij ontvlucht het huis als zij 18 jaar is en vertelt haar verhaal nu veertien jaar later. Zij beschrijft uit eigen ervaringen en verhalen van anderen hoe haar leven zich heeft afgespeeld.

Dina wordt zowel geestelijk als lichamelijk flink mishandeld door zowel haar moeder als haar halfbroer Avi. Met haar andere halfbroer Asch heeft zij niet zoveel contact. Dina maakt veel vrienden, toch ondanks dat deze mensen haar helpen en ondersteunen, moet zij toch steeds terug naar huis na een vlucht en roep om hulp.

Haar moeder is ultraorthodox joods en voedt haar kinderen ook zo op. Dina moet naar de joodse school ‘Cheider’ en blijft hier tot haar 15e jaar. Hierna gaat zij naar een normale Montessorischool. Uiteindelijk behaalt zij hier haar vwo-diploma. Hierna wordt zij weer mishandeld door Avi en vlucht het huis uit en doet aangifte. Deze stap zal haar leven verbeteren en ze bereikt wat ze altijd voor ogen heeft gehouden.

Het boek gaat over hoe loyaal een kind naar zijn ouders is, zich kan afsluiten voor buitensporigheden, loyaal blijft naar zijn ouders en uiteindelijk kiest voor zichzelf en de liefde. Ook dat er als iemand in een complexe gemeenschap leeft er moeilijk hulp van buitenaf mogelijk is. Het geeft inzicht hoe moeilijk het is om in bepaalde situaties te overleven.

Het boek is apart geschreven en soms wist ik niet waar het over ging totdat een terugblik het duidelijk maakte. De plot was nu achteraf bezien wel wat ik verwacht had maar het boek voorspelde het niet.

Elly Brouwer – gastrecensie voor De Perfecte BurenGeen opmerkingen: