maandag 5 februari 2018

‘Meisjes vermist’ – Agustín Martínez


Genre: thriller
Uitgever: Xander Uitgevers BV
ISBN: 9789401608008 / NUR: 305
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 461
Uitgave: november 2017

Met dank aan Xander Uitgevers BV voor het beschikbaar stellen van een recensie-exemplaar.

In een klein dorpje in de Pyreneeën, genaamd Monteperdido, verdwijnen op klaarlichte dag twee meisjes. De meisjes, beiden elf jaar, zijn vriendinnetjes van elkaar en hun verdwijning schokt de hechte gemeenschap. Ondanks uitvoerige zoektochten wordt er geen enkel spoor van de meisjes teruggevonden. De families blijven in onzekerheid achter en moeten de verdwijning (en het lot) van hun dochtertjes een plaats proberen te geven in hun levens.

Vijf jaar later stort er vlakbij Monteperdido een auto in het ravijn. Als reddingswerkers afdalen naar het wrak, vinden ze een dode man achter het stuur en een 16-jarig meisje gewond op de passagiersstoel. Het meisje blijkt Ana te zijn, een van de vermiste meisjes. Ze is in shock, dus haar geheugen laat haar nog in de steek. Maar de vragen stapelen zich op. Waar komt ze vandaan? Wie was de man bij haar in de auto? En waar is Lucía? Leeft ze nog? Commissaris Sara Campos en haar partner Santiago Baín komen speciaal naar Monteperdido om dit raadsel op te lossen. Kunnen ze Lucía nog vinden? Maar nog belangrijker, zijn ze op tijd?

‘Meisjes vermist’ is het debuut van Agustín Martínez. En wat voor een! Het boek telt 461 pagina’s, maar de schrijver grijpt de lezer direct bij de strot om niet meer los te laten. De vaart blijft van begin tot eind goed in het verhaal zitten en Martínez weet door een zorgvuldige opbouw en afwisseling van scènes de lezer continu op het verkeerde been te zetten. De schrijfstijl is cinematografisch te noemen, waardoor het de lezer weinig moeite kost om compleet in het verhaal op te gaan. De opgevoerde karakters hebben elk een bepaalde geheimzinnigheid, waardoor ze authentiek en geloofwaardig overkomen. 

Martínez maakt hier handig gebruik van door een rookgordijn op te trekken voor de lezer en zo deze tegelijk te betrekken in het verhaal. Want het zit in de mens om het mysterie al voor het einde te proberen te ontrafelen. Of je nu ‘Wie is de Mol’-fan bent, graag ‘Cluedo’ speelt of verzot bent op ‘Baantjer’. Agustín Martínez brengt subtiel zijn karakters en hun eigenaardigheden zo in stelling dat je als lezer jouw theorie over de dader per hoofdstuk moet bijstellen. ‘Meisjes vermist’ is een snelle, boeiende en beklemmende thriller. Chapeau! Ik geef het boek 4 dikke sterren.

Chester Gerritse – recensent De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: