dinsdag 13 maart 2018

Boekvoorstelling ‘Gevangen geboren’ van Ann Driessen

10 februari was het zo ver, mijn allereerste boekvoorstelling voor De Perfecte Buren. Deze ging door op een wel zeer bijzondere locatie, namelijk het FPC te Gent. FCP staat voor Forensisch Psychiatrisch Centrum, een instelling waar geïnterneerden de psychische bijstand krijgen die ze nodig hebben. De beveiliging van het centrum is natuurlijk hoog, bij binnenkomst kregen we in ruil voor onze identiteitskaart allemaal een bezoekerspas, tassen werden leeggemaakt om door de scanner heen te gaan en iedereen moest doorheen beveiligingspoortjes. Natuurlijk begonnen deze weer te piepen toen ik erdoor heen ging en moest ik mijn schoenen ook uitdoen. In kleine groepjes werden we naar boven gebracht, er mochten namelijk nooit twee deuren tegelijk open staan. Boven kwamen we aan in een mooie polyvalente ruimte, waar de voorstelling zou plaats vinden.
Voor de meesten die naar deze boekvoorstelling kwamen waren de controles volledig nieuw en wat onwennig, ikzelf ben al enkele keren in een gesloten instelling binnen geweest en vond het deze keer heel vlotjes en georganiseerd verlopen.
Eenmaal boven liep ik onmiddellijk al een oude bekende tegen het lijf, Agnes Steenssens van ‘Without Walls’ (een organisatie rond gevangenen, slachtoffers, ex-gevangenen en maatschappij). Agnes zet zich al vele jaren in als vrijwilligster in Belgische gevangenissen en schrijft ook naar gevangenen op de Death Row in Amerika. Onmiddellijk vertelde zij mij over de achtergrond en het tot stand komen van het boek ‘Gevangen Geboren’. Zij kent namelijk Renée (de geïnterneerde die het boek schreef) en heeft aan Ann Driessen gevraagd of zij het verhaal samen met Renée wou schrijven. Renée was namelijk al een tijdje op zoek naar een auteur die haar wou helpen een boek te schrijven.

Wie is nu Ann Driessen? En waarover gaat ‘Gevangen geboren’

Ann heeft 30 jaar als journalist gewerkt voor kranten en tijdschriften, tot ze in 2012 haar eerste boek uitbracht ‘Oorlog in mijn hoofd’, het waargebeurde verhaal van Karen, een psychiatrisch patiënte.
‘Gevangen geboren’ is het tweede boek dat ze samen met en voor een zieke heeft geschreven. ‘Gevangen geboren’ gaat over Renée (pseudoniem), wier jeugd een hel was. Ze werd vaak mishandeld, vernederd en meermaals verkracht als tiener wat als gevolg had dat zij onhandelbaar werd. Dit uitte zich in agressie en stalking waardoor zij uiteindelijk werd geïnterneerd. Wie meer wil weten over het boek kan hier op het blog ook mijn recensie nalezen. De opbrengst van het boek zal ook integraal naar Renée gaan.

De boekvoorstelling

De presentatie begon met een korte inleiding van Ann zelf en de boektrailer. Deze kunnen jullie ook hier bekijken, zet zeker het geluid aan!
https://www.youtube.com/watch?v=z64V7ztjyVU&feature=youtu.be 

Onmiddellijk werd duidelijk dat het niet voor de hand lag om dit boek te schrijven, contact tussen de auteur en haar contactpersoon Renée (het hoofdpersonage en mede-auteur) verliep soms stroef gezien Ann aanvankelijk geen toestemming kreeg van het FOD om Renée te bezoeken wegens haar journalistieke achtergrond. De nadruk werd ook gelegd op het feit dat er in België mensen vaak geïnterneerd worden in gevangenissen in plaats van in speciale instellingen zoals het FCP waar de boekvoorstelling in door ging.


Hierna kwam de eerste spreker aan het woord: meester Jos Vander Velpen, advocaat met heel wat ervaring in strafrecht en mensenrechten, en hij is bovendien gewezen voorzitter van ‘De Liga voor Mensenrechten’. De afgelopen weken kwam hij ook vaak in de media rond het proces van seriemoordenaar Hardy. Zijn betoog was uiterst interessant en ook hij haalde aan dat er vaak mensen verkeerdelijk in de gevangenis zaten zoals vluchtelingen zonder papieren en mensen met mentale beperkingen. Hij kent Renée ook persoonlijk en volgens hem was het Renées grootste droom om dit boek te kunnen maken samen met een co-auteur.

Na Jos Vander Velpen was het de beurt aan Evy Van Mele. Zij is psychologe in het Forensisch Psychiatrisch Centrum van Gent. Haar betoog was kort, maar volledig, alle vragen die zij op voorhand had doorgekregen werden bondig, to the point en zeer duidelijk uitgelegd. Wat mij direct opviel was dat zij het geen enkele keer had over ‘geïnterneerden’ maar sprak over ‘patiënten’. Ze gaf bovendien een zeer boeiende uitleg over wat ‘Gevangen geboren’ betekent: mensen die geboren worden in een bepaalde ‘sociale’ situaties waardoor ze later bepaalde kenmerken vertonen zoals agressie of zoals bij Renée stalking. FCP vangt niet alleen deze mensen op, maar ook diegene die niet ‘Gevangen geboren’ zijn zoals patiënten met schizofrenie, autisme, … . Ik heb enorm genoten van haar bijdrage in deze boekvoorstelling en toen ik achteraf wat rond
hoorde bij de andere aanwezigen was dit de algemene indruk.

Tot slot kwam Ann Driessen, de co-auteur nogmaals aan het woord. Zij had het vooral over het moeizame proces om het boek te schrijven. Hoe de eerste contacten met Renée vooral via schriftelijke interviews verliep, gezien zij haar niet mocht bezoeken. De jeugd van Renée is een hel geweest wat jammer genoeg de dag van vandaag nog steeds voorkomt in België. Er worden hier nog steeds kinderen en jongeren mishandeld, vooral meisjes. Voor Renée is de gevangenis haar ‘thuis’ geworden, waar ze aan gehecht is. Wat me vooral raakte was toen de auteur het had over de eerlijkheid van Renée over haar daden en hoe ze nu uiteindelijk dankbaarheid toont tegenover de mensen die zich inzetten voor haar zoals haar advocaat, psycholoog, etc. …

Tijdens gans de boekvoorstelling werd enorm de nadruk gelegd op het feit dat Renée een pseudoniem is en dat we haar niet mogen ‘opzoeken of ‘uitzoeken’ wie zij wel is.

Als laatste werden er nog twee fragmentjes voorgelezen uit het boek en was er een hapje en drankje, waar iedereen nog wat kon napraten. Kortom een zeer interessante namiddag waar ik toch wat heb bijgeleerd over het gevangeniswezen en FCP’s in België.


‘Gevangen geboren. Het waargebeurde verhaal van een geïnterneerde’, 336 blz., uitgeverij Kramat. De opbrengst gaat naar Renée.

Bedankt Ann Driessen voor de uitnodiging.

Silke Wimme – recensent De Perfecte Buren

Lees hier de RECENSIE van 'Gevangen geboren' 


Geen opmerkingen: