maandag 23 april 2018

‘De Mol’ - Bart DebbautGenre: thriller
Uitgever: Lannoo
ISBN: 9789401450096
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 320
Uitgave: maart 2018

Dank aan uitgeverij Lannoo voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.

Maar vlak na de aftrap van de opnames verdwijnt Mary-Ann, één van de kandidaten, spoorloos. Het productieteam tast in het duister, dit hadden ze niet gepland. Is er een verrader op de set of speelt de mol dubbelspel?


Een groep van tien kandidaten - waaronder één saboteur - maakt zich klaar voor het nieuwe seizoen van De Mol. Allen hebben ze slechts één doel voor ogen: de bedrieger onder hen ontmaskeren. Een prachtige locatie en spannende opdrachten: het avontuur lonkt!


Al sinds de start van het televisieprogramma “Wie is de mol?” ben ik fan. Ieder jaar zit ik weer voor de buis gekluisterd en bedenk de meest idiote theorieën om de mol te ontmaskeren. Helaas is mij dit nog maar één keer gelukt, dus echt goed ben ik er niet in. Toen ik hoorde dat het nieuwe boek van Bart Debbaut in het teken zou staan van dit programma, kon ik niet wachten om met het boek te beginnen.

Het verhaal zelf speelt zich af gedurende de opnames van een nieuwe seizoen de Mol, maar dit is niet de hoofdmoot van het boek. Er blijkt namelijk iemand aanwezig te zijn die deelnemers meeneemt, opsluit en een gemeen spelletje met ze speelt. Toch wordt, vooral in het begin van het verhaal, er zeker stilgestaan bij het format van het spel en weet je zelfs als lezer nog niet wie de mol is. Dit zorgde er, bij mij althans, voor dat mijn leestempo drastisch omlaag ging. Iedere zin werd opnieuw gelezen, iedere puzzel probeerde ik op te lossen, alles om erachter te komen wie er een dubbelspel speelde.

Het lastige was dat er naast een mol er ook nog een tweede personages aanwezig was die voor de nodige opschudding zorgt. Of zijn de mol en deze persoon misschien wel dezelfde? Het enige wat duidelijk is, is dat zoals gewoonlijk weer niets is wat het lijkt.

Het boek zelf leest erg prettig en je zit al snel vol in het verhaal. Als je niet zoals ik iedere opdracht opnieuw tot op het detail bestudeert, dan zal je dit boek waarschijnlijk snel uit hebben, gewoon omdat je wilt weten hoe het precies zit. De ontknoping is zeker verrassend te noemen, maar toch voelt het alsof het losstaat van de rest van het verhaal. Het lijkt net alsof het boek al af was en er opeens bedacht werd dat er natuurlijk ook een motief en een daadwerkelijke dader moest worden aangewezen. Hierdoor komt het motief een beetje zwak over op mij, al bleek ook hierbij weer dat niets is wat het lijkt.

Al met al heb ik echt genoten van het boek en heeft het mij weer heel wat gepuzzel bezorgd. Zo werd het leed van een jaar wachten op een volgend seizoen op televisie toch wel een beetje verzacht. “De mol” krijgt van mij ondanks de ietwat plotselinge ontknoping, toch 3,5 ster en ik ga binnenkort zeker de andere boeken van Debbaut lezen.

Claudia van Koolwijk – recensent De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: