woensdag 11 april 2018

‘Klerenwoorden & modetaal’ – Vivien WaszinkGenre: lifestyle en taalkunde
Uitgever: Van Dale
ISBN: 9789460774324
Uitvoering: paperback
Aantal pagina's: 136
Uitgave: januari 2018

Met dank aan uitgeverij Van Dale voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.

Een must have voor elke modeliefhebber!
In Klerenwoorden & modetaal haalt Vivien Waszink allerlei modebegrippen en fashiontrends uit de kast - van nu én vroeger, voor jong en oud, m/v/anders. Van borstrok en bordeelsluiper tot hipsterbaard en science fashion: in dit boek lees je alles over de taal van de mode.
Vivien Waszink werkt als taalkundige en lexicograaf bij het Instituut voor de Nederlandse Taal (IvdNT) en schrijft over nieuwe woorden, jongerentaal en modetaal. Ze is geregeld te gast op radio en tv en is o.a. auteur van Woord! De taal van nederhop.

Een speels boek voor iedereen die wel iets meer wil weten over de verschillende kledingstukken die in de jaren voorbij zijn gekomen en waar de benaming voor deze kledingstukken vandaan komt. Zo bespreekt Waszink wat er allemaal onder een ‘niemendalletje’ valt en waar de term ‘bermuda’ vandaan komt, maar ook het naveltruitje komt voorbij. Dan blijkt dat de tegenwoordige ‘croptop’ er wel op lijkt maar niet hetzelfde is. En wie dacht dat de harembroek iets nieuws was een paar jaar geleden, die heeft het mis. Deze broek werd in 1910 al geïntroduceerd en eind jaren tachtig kenden we dezen broeken onder de benaming ‘Hammer pants’ dankzij de artiest MC Hammer. 

Deze en nog veel meer weetjes vliegen je om de oren en persoonlijk las ik heel wat dingen die ik nog niet wist. Naast kleding wordt er trouwens ook aandacht besteed aan tatoeages, hoeden en de hipsterbaard.

De tekst wordt ondersteund door veel foto’s wat het boek een zeer kleurrijk uiterlijk geeft. De meeste grappig en ter verduidelijking van het onderwerp in de tekst. Andere zijn gewoon mooi en een enkele past wat minder bij het verhaal.
De uitleg is duidelijk en makkelijk te volgen. Waszink is thuis in het vlot en modern schrijven waardoor dit boek ook jongeren aan zal spreken.

De invloed van bijvoorbeeld het Engels lijkt tegenwoordig enorm, denk aan trendy, vintage, hoodie en flatjes. Waszink laat zien dat de taal van mode internationaal reikt. Vele woorden vinden hun oorsprong in het Engels of Frans. Waar legging al tijden dezelfde naam heeft, worden tuinbroeken in de winkels in Nederland tegenwoordig ‘salopettes’ genoemd. Net als mode is ook taal continu in beweging. Het zal mij benieuwen of de invloed van de Engelse taal zo groot zal blijven. Stiekem hoop ik persoonlijk op weer wat meer Nederlandse invloeden.

Het is knap om een bepaald onderwerp zo breed toegankelijk te maken. Het is geen boek om achter elkaar door te lezen maar zeker leuk om af en toe op te pakken om zo meer te weten te komen over kleding en taal. Ben je hierin geïnteresseerd dan is het zeker een leuk boek om aan te schaffen. Heb je deze interesse niet zozeer dan is het boek niet meer dan ‘wel leuk gedaan’. Ik ga hier tussenin zitten met mijn beoordeling en geef het boek 3,5 ster.

Annelien Kruithof – recensent De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: