maandag 2 april 2018

Leesclub 'P.I.D.' - Bronja Hoffschlag


Leesclub P.I.D. - Bronja Hoffschlag

Roman

Met dank aan Bronja voor het beschikbaar stellen van deze exemplaren voor de leesclub.

Lezen mee: Elsa Bakker - Liane Baltus - Jolanda Kalkman-de Klerk Wolters.


Vorig jaar juli verscheen ‘P.I.D.’ van Bronja Hoffschlag. Een ontroerende en volstrekt originele roman over verschillende vormen van eenzaamheid en de kracht van onwaarschijnlijke vriendschappen, waarin feiten naadloos worden verweven met fictie


Let op: kan spoilers bevatten!


Wat vindt de leesclub van de cover, vóór en na het lezen van P.I.D.


Elsa: P.I.D. stond niet voor niets al lang op mijn wishlist en de cover is dan ook echt een trigger voor mij. Knallende kleur, opvallende beetle, op de achtergrond meer te ontdekken. Echt alles trekt mij aan wat de cover betreft (inclusief de achterkant). Ook maakt een afkorting qua titel mij ook altijd extra nieuwsgierig. 

Liane: Jazeker, mooie cover! Mooie kleur ook, niet een pijn-aan-je-ogen kleur geel.  Het plaatje is echter geweldig! En ik zou het zeker oppakken in de winkel. Wat ik verder echt super vind aan de cover zijn de plaatjes van gezichten en kranten die zichtbaar zijn. Niet overheersend, wel nieuwsgierig makend.

Jolanda: Zeker zeer origineel! Opvallend en hoe langer je kijkt hoe meer je ziet. Duidelijk lettertype en ondanks de witte kleur toch zeer duidelijk leesbaar. Leuk dat er omslagflapjes zitten waar meer over de schrijfster en haar andere boeken op staat. En dat ook dat de kranten er op zijn gedrukt. Goed over na gedacht en prima uitgewerkt.

Na het lezen

Elsa: De cover wordt natuurlijk uitgelegd in het boek dus daaraan doet het mij nu denken. De kever was mij in eerste instantie onduidelijk waar die voor stond. Wel vond ik de cover gelijk al tof en aansprekend. De kleuren doen mij wel ook denken aan de hippie tijd. De cover past echt perfect bij het inhoudelijke verhaal, vind ik.

Liane: Ik beschreef de tekening van Sadie aan mijn dochter. Ze heeft kevers gemaakt, beetles, en de blauwe is Paul, voor hij dood is. Óh', zei zij, daarom staat er een blauwe kever op de cover van het boek. Dus ja, na het lezen ging de cover meer leven voor mij. En ik vind het heel goed bedacht!

Jolanda: De kever was mij ook niet gelijk duidelijk, maar mijn man zei gelijk 'dat is een beetle' en toen dacht ik: o ja, stom van mij! Mooi dat dat terug kwam in het verhaal, zodat het voor iedereen duidelijk is gemaakt.Wat zijn de verwachtingen vóór het lezen?

Elsa: Ik probeer altijd mijn verwachtingen laag te houden. Dit doe ik vooral omdat ik zoveel lees en elk boek met een open blik wil benaderen. Maar om antwoord te geven op de vraag; P.I.D. lijkt mij vooral origineel en indrukwekkend. Wellicht ook een verhaal wat na het lezen langere tijd bij je blijft hangen? 

Liane: Mijn verwachting is een gelaagde roman. Met goede karakters en een originele ingang rondom de complottheorieën over Pauls vermeende dood. Ik heb veel positieve recensies gelezen, waardoor mijn verwachting steeds weer naar boven werd bijgesteld. En ik ben vooral benieuwd naar Bronja's schrijfstijl. Ook omdat over De dode kamer werd gezegd dat het zo goed geschreven is. Ik twijfel daar niet aan, ik moet het alleen nog zelf lezen. Ik ben heel benieuwd!

Jolanda: Ik ben erg benieuwd op welke manier de geschiedenis en de muziek van De Beatles verwerkt is in deze roman. Dat feiten en fictie naadloos zijn verweven in een onroerende roman (achterkant), waarvan ik al veel lovende reacties op de site van DPB voorbij zag komen, maakte mij extra nieuwsgierig. Ik had hem al een poos boven aan mijn wensenlijst staan. Extra leuk om hem nu in een leesclub te mogen gaan lezen. Ik ben heel benieuwd! 


Geen opmerkingen: