woensdag 4 april 2018

Leesclub 'P.I.D.' - Bronja Hoffschlag


Leesclub P.I.D. - Bronja Hoffschlag

Roman

Met dank aan Bronja voor het beschikbaar stellen van deze exemplaren voor de leesclub.

Lezen mee: Elsa Bakker - Liane Baltus - Jolanda Kalkman-de Klerk Wolters.


Vorig jaar juli verscheen ‘P.I.D.’ van Bronja Hoffschlag. Een ontroerende en volstrekt originele roman over verschillende vormen van eenzaamheid en de kracht van onwaarschijnlijke vriendschappen, waarin feiten naadloos worden verweven met fictie


Let op: kan spoilers bevatten!


Hoe vindt de leesclub de schrijfstijl van Bronja?

Elsa: Gaaf! Leest fijn, gemakkelijk, meelevend en intrigerend. Was daardoor voor mij ook moeilijk loslaten, ik wilde doorlezen.

Liane: Fijn, heel beeldend ook. Ik merkte dat ik heel prettig het verhaal ingetrokken werd, en geboeid was tot aan het eind. Het enige puntje waar ik me op een gegeven moment een beetje aan ergerde was het gebruik van het woord 'even'. Bijvoorbeeld: hij knuffelde haar even. Daar mocht wel wat variatie in zitten. Soms kon het woord wat mij betreft ook gewoon weg. Is het een showstopper? Nee, natuurlijk niet. Daarvoor was het boek te boeiend en las het op een gegeven moment meer als een thriller dan als een roman.

Jolanda: Heel prettig! Totaal niet saai, met hier en daar wat humor en toch ook spanning en romantiek.


Was er iets in het boek dat je ergerde?

Elsa: Judith aka Judy! Logisch denk ik als je leest hoe ze is en vooral hoe ze geen moeder is. Zij kwam op mij echt over als iemand die heel erg in de slachtofferrol gaat zitten - ben ik allergisch voor - en daarnaast behoorlijk egoïstisch. Gelukkig draait het richting het einde van het boek wel enigszins bij.

Liane: Ik ergerde me aan Beth. Zoals zij zich de wet voor laat schrijven door Robert. Dat vond ik nog veel erger dan Judith die haar moederrol niet oppakte. Als de titel P.I.D. niet zo goed gevonden was, dan was een alternatieve titel: Afwezige moeders.

Jolanda: Judith, dus helemaal met Elsa eens. Ik had haar inderdaad wel een schop onder haar kont willen geven.


Heb je al iets gelezen van Bronja - 'De dode kamer' of 'De skinnermethode'?
Zo niet, ben je van plan om dit na het lezen van P.I.D. toch te doen?

Elsa: Nee nog niet gelezen, staan wel ook al lange tijd op mijn wishlist.

Liane: Beide boeken niet gelezen. Eerlijk gezegd wacht ik tot het derde deel er is. Dan ga ik er in 1 vakantie doorheen, hoop ik, want Bronja's boeken zijn heel dik!

Jolanda: Ik moet zeggen dat ik dit boek verrassend goed vond! Dat ik hem zo goed zou vinden had ik niet verwacht. Juist omdat hij anders is dan andere boeken. Nee, 'De dode kamer' en 'De skinnermethode' stonden ook niet op mijn leeslijst, maar nu wel!


Lees hier het VERSLAG deel 1 van 'P.I.D.'
Lees hier het VERSLAG deel 2 van 'P.I.D.'

Geen opmerkingen: