vrijdag 4 mei 2018

'Dertiendagh, niemand is veilig' - Maria Postema & Maarten Bruns 
Genre: jeugdroman (12+)
Uitgever: Leopold
ISBN: 9789025872328
Uitvoering: paperback
Aantal pagina's: 224
Uitgave: juni 2017

Met dank aan uitgeverij Leopold voor het recensie-exemplaar.

Samenvatting van het verhaal

Geïnspireerd door zijn leerkracht geschiedenis, verdiepen Erik en zijn vrienden zich in de geschiedenis van de oude Duitse bunkers van de Atlantikwall uit de Tweede Wereldoorlog. Veel bunkers van Hitlers verdedigingslinie liggen nog onder het zand. Ze besluiten deze ’s nachts te gaan zoeken in de Scheveningse duinen.

Eenmaal in deze bunker vinden ze een klein kistje met daarin een geheimzinnige ring. Erik is gefascineerd door de ring en probeert er meer informatie over te vinden via internet en via een museum voor bunkerliefhebbers. Het brengt hem op het spoor van een geheimzinnig bunkerstelsel onder de grond.

De ondergrondse bunker blijkt uitgestrekter te zijn dan verwacht. Terwijl de groep het gangenstelsel onderzoekt, komen ze voor verrassingen te staan die ronduit beangstigend zijn. Er gebeuren vreemde dingen die niet zomaar te verklaren zijn. De grenzen tussen realiteit, tussen heden en verleden beginnen te vervagen. Ook als de kinderen de bunker hebben verlaten houdt dit niet op. Erik vindt in de bunker ook nog een dagboek en neemt het mee. Eenmaal thuis verdiept hij zich erin en wat er in het dagboek geschreven staat, maakt het raadsel rondom de bunker, de ring en hun beangstigende belevenissen alleen maar groter. Het blijkt dat de groep in groot gevaar is en dat zelfs hun leven op het spel staat door de ontdekking die zij hebben gedaan in de bunker.


Conclusie

Het boek begint met een proloog getiteld "Scheveningen, Nederland - 16 december". Het verhaal is vanaf de proloog al direct spannend en nodigt uit tot verder lezen. Het verhaal is daarna dermate spannend en goed geschreven dat je je als lezer betrokken voelt bij de avonturen van de personages. Om een voorbeeld te noemen:

"Een claustrofobisch gevoel maakte zich van Erik meester. Stel dat de boel instortte en hij straks levend begraven onder het zand lag?"

Het boek is voor kinderen vanaf twaalf jaar, maar het is zeker ook geschikt voor oudere kinderen. De hoofdpersonages in het verhaal zijn iets ouder dan twaalf. Zelf heb ik als volwassene ook genoten van het boek.

Er worden in het verhaal enkele Duitse woorden gebruikt, zoals "Stützpunkt". Aangezien het boek voor twaalf jaar en ouder is en nog niet iedereen het Duits (goed) beheerst, zou een voetnoot met de vertaling erbij prettig zijn geweest. Gelukkig volgen later in het verhaal bij de meeste Duitse woorden en zinnen een vertaling die verwerkt is in het verhaal zelf, bijvoorbeeld door middel van een dialoog erover tussen personages, maar helaas gebeurt dit niet bij elk woord.

Naast de spannende plot gaat het boek ook over de gewone zaken waar een tiener mee te maken krijgt: de relatie met strenge ouders of juist ouders die hun kinderen wat meer ruimte geven, het ontdekken van zichzelf en de wereld om zich heen, verliefdheden, het populair zijn op school.

Het verhaal bevat interessante historische feiten over de Tweede Wereldoorlog, maar ook over Germaanse mythologie. Deze onderwerpen spelen een belangrijke rol in het verhaal. Het boek is ongelooflijk spannend geschreven, vooral vanaf het moment dat de groep vrienden een maagdelijke bunker (een nog niet eerder ontdekte bunker) vinden, loopt de spanning al snel op. Vanaf het moment dat de kinderen in het gangenstelsel vast komen te zitten en de onverklaarbare zaken plaatsvinden, is het verhaal adembenemend spannend. De schrijvers hebben de angst van de kinderen zeer goed weten te beschrijven. De personages zelf zijn ook goed weergegeven, je hebt een duidelijk beeld van hoe ze er uit zien. Helaas blijven hun karakters vrij vlak en is er weinig verdieping wat dat betreft.

Wat ik een mooi detail vond in het verhaal: de tekst uit het dagboek heeft een ander lettertype en het taalgebruik doet ouderwets aan.

Wat ik jammer vond, is dat het verhaal vrij abrupt eindigt. Het verhaal is boordevol spanning en avontuur en als je er dan als lezer uiteindelijk achter komt hoe de plot in elkaar steekt, is het verhaal ineens afgelopen. Het verhaal heeft een duidelijk en goed verklarend einde wat betreft alle geheimen en mysteries, maar naar mijn mening was het beter uit de verf gekomen als het wat uitgebreider beschreven was, met name vanuit het perspectief van de hoofdpersonages. Ik geef ‘Dertiendagh’ graag 3,5 sterren.

Jeanine Feunekes-Both - recensente De Perfecte BurenGeen opmerkingen: