vrijdag 15 juni 2018

‘Land van liefde en ruïnes’ – Oddny EirGenre: literaire roman
Uitgever: De Geus
ISBN: 9789044538557
Uitvoering: hardcover
Aantal pagina's: 236
Uitgave: oktober 2017

Met dank aan uitgeverij De Geus voor dit recensie-exemplaar.

Achterflap

Net gescheiden maar sinds kort weer verliefd, is Oddný Eir op zoek naar antwoorden die ze hoopt te vinden in de IJslandse natuur. Hoe creëren we een thuis voor liefde? Waar kwamen haar voorvaderen vandaan en hoe probeerden zij in harmonie met de natuur te leven? Hoe behouden we onze persoonlijke ruimte, maar komen we toch dicht bij de ander?
Oddný Eir, winnares van de EU-literatuurprijs, is een dappere nieuwe stem in de wereldliteratuur. Dit eerlijke en onderzoekende reisverslag, geschreven in dagboekvorm, heeft aandacht voor intieme details en grote levensvragen.


***

In dagboekvorm word je meegenomen en meegezogen in het leven van Oddny. Soms beeldend, dan weer vol emoties. Ieder kort hoofdstuk heeft een zeer specifieke tijdsaanduiding, gebaseerd op IJslandse feestdagen, verjaardagen van heiligen, natuurfenomenen enz..
Dit geeft zeker een extra dimensie aan het boek, maar zorgt er tevens voor dat het moeilijk te mappen valt met een echt, concreet tijdstip. Zelf heb ik dit nooit als lastig ervaren, het draagt bij aan de eigenheid van het dagboek. 
De manier waarop het boek is opgebouwd, komt soms warrig en niet gestructureerd over. Maar eigenlijk biedt dit aan de lezer dezelfde zoektocht als diegene die Oddný aan het voeren is.

Er zitten zeer veel variatie in de verschillende hoofdstukken, dan zijn ze weer heel realistisch en concreet, dan weer poëtisch en lyrisch. Het boek vraagt er dan ook om, om gedegusteerd te worden. Om er beetje bij beetje van te genieten.

Het is een boek met zeer veel lagen, aan de oppervlakte de IJslandse natuur, die soms zeer weerbarstige en onverwacht uit de hoek kan komen. Verder is er een filosofische laag aan toegevoegd die Oddný haar persoonlijke leven en afkomst omschrijft. En daarboven komt ook de samenleving en de plaats van de vrouw in de samenleving aan bod.

Het verhaal wordt ook niet chronologisch verteld, er zijn stukken die zich duidelijk in het heden afspelen, terwijl andere stukken zich duidelijk in het verleden afspelen. Zo geeft Oddný je de nodige inzichten in haar leven. Verslik je niet in het boek door er teveel ineens van te verwachten, maar wordt er stap voor stap verliefd op, op de schrijfstijl enerzijds, op de variatie aan thema’s anderzijds. Verorber het boek met mondjesmaat en laat de eerste prille verliefdheid groeien tot echte liefde. Ik geef het boek graag 4 verdiende sterren.

Peggy Van Aert - recensente De Perfecte Buren


Geen opmerkingen: