woensdag 4 juli 2018

‘De buitenstaander’ – Stephen KingGenre: thriller
Uitgever: The House of Books
ISBN:
9789044352894
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 592
Uitgave: 22 mei 2018

Met dank aan uitgeverij The House of Books – Overamstel uitgevers bv voor het beschikbaar stellen van een recensie-exemplaar.

Samenvatting van het verhaal
Het stadje Flint City wordt opgeschrikt door een brute moord op een 11-jarig jongetje. De verdachte, Terry Maitland is al snel als verdachte in beeld. Er zijn talloze ooggetuigen die de plaatselijke coach van het Little League-team samen met het slachtoffer hebben gezien. Ook worden er DNA-sporen in overvloed gevonden die een perfecte match vormen. De coach wordt met veel machtsvertoon gearresteerd tijdens een belangrijke wedstrijd, ten overstaan van een groot gedeelte van de gemeenschap. De bewijzen tegen Terry Maitland stapelen zich op en lijken te kloppen. Maar al snel blijkt dat de coach een waterdicht alibi heeft. Met de overweldigende (forensische) bewijzen tegen Maitland kan het gewoonweg niet zo zijn dat hij op het moment van de moord niet in de stad was. Maar er duikt ook al snel onomstotelijk bewijs op dat het alibi van Terry Maitland ondersteunt.
Conclusie
De schrijfproductie van Stephen King is ongekend. Er gaat geen jaar voorbij of er komt een verhaal uit (soms 2). Als schrijver heeft hij zijn kunnen allang bewezen. Die man is een verhalenverteller pur sang. Technisch zijn z’n verhalen altijd tot in detail verzorgd; qua opbouw, karakters, dialogen, spanningsboog, achtergronden, geografie en snelheid. Of je nu liefhebber bent van zijn verhalen (zoals ik) of niet, zelfs de neutrale lezer zal moeten toegeven dat Stephen King het ambacht van het schrijven beheerst.
Dat zeg ik met een reden. Aangezien King inmiddels al een aardig oeuvre bij elkaar heeft getypt en hij (technisch) als schrijver eigenlijk niet meer beoordeeld hoeft te worden, beoordeel ik King vooral in vergelijking met zijn voorgaande boeken, meer dan in de context van het genre bijvoorbeeld. Een grote vraag is dan ook: is King aan het verslappen, overtreft hij zichzelf of blijft hij gewoon ijzersterk? Met het voorgaande boek dat ik gelezen heb in mijn achterhoofd (Schone Slaapsters, samen met Owen King), ga ik voor het laatste. Met De buitenstaander heeft King het weer geflikt om een ijzersterk verhaal neer te zetten.
Met de Mr. Mercedes-trilogie begaf King zich op het vlak van de detective, waarbij hij in het laatste deel, Wisseling van de Wacht, dit genre vermengde met het bovennatuurlijke waar hij bekend om staat. Blijkbaar beviel deze stijl hem, want ook De buitenstaander ademt de sfeer van de Mr. Mercedes-boeken. Sterker nog, er komt zelfs een hoofdpersoon uit de Mr. Mercedes -boeken terug in De Buitenstaander. Het verhaal leest ongelooflijk lekker weg en, zoals we van King gewend zijn, je wordt vanaf de eerste alinea al volledig in de door hem gecreëerde wereld getrokken. Het concept van De buitenstaander is even interessant als angstaanjagend: een overduidelijk schuldige dader met een alibi waar geen speld tussen te krijgen is. Waar kun je dan nog op vertrouwen? Wat geeft dan de doorslag? Wat mag je geloven? Wat wil je geloven? Ook met dit boek weet Stephen King subtiel de grenzen op te rekken van wat wij binnen de doctrine van ons bestaan als zekerheden beschouwen. Hoe fantasierijk zijn verhalen ook zijn, ze schuren altijd tegen de onderkant van de realiteit aan. Met De buitenstaander lijkt Stephen King eens te meer te willen zeggen dat er simpelweg geen zekerheden bestaan in het leven.
Beoordeling
Stephen King heeft zijn status als meesterverteller allang bevestigd. Het blijft fascinerend om te zien hoe hij die status weet vast te houden door keer op keer topthrillers af te leveren. De buitenstaander is een fantastisch verhaal dat je vastpakt, meeneemt en, beetje cliché, niet zomaar meer loslaat. Ik geef het boek 4 sterren.
Chester Gerritse – recensent De Perfecte Buren


Geen opmerkingen: