vrijdag 6 juli 2018

‘De minnaar’ - Jet van VuurenGenre: thriller
Uitgever: Karakter uitgevers
ISBN:
9789045215860
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 304
Uitgave: mei 2018

Dank aan Karakter uitgevers voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.

Niet haar liefde wil hij, maar haar geld...
Na Misstap is De minnaar de nieuwe bestseller van Jet van Vuuren!

Als het levenloze lichaam van de bejaarde Charlie Meijer onderaan de trap van haar woning in Amsterdam wordt gevonden, wijst niets op een onnatuurlijke dood. Er wordt verondersteld dat Charlie na een duizeling van de trap is gevallen. Haar kleindochter Dottie denkt daar anders over. Zij kan zich niet voorstellen dat haar levenslustige oma zomaar onwel is geworden en vermoedt dat er sprak is van een misdrijf. Daarin blijkt zij echter de enige. Totdat ze op de uitvaart een paar geheimzinnige mensen uit het verleden van haar oma ontmoet van wie ze het bestaan niet kende...

De boeken van Jet van Vuuren vallen in de categorie literaire thrillers. Samen met auteurs als Linda van Rijn, Suzanne Vermeer en Kiki van Dijk heeft van Vuuren al verschillende boeken in dit genre gepubliceerd. ‘De Minnaar’ is haar nieuwste boek.

Het prachtige weer van de afgelopen weken heeft ervoor gezorgd dat ik echt zin in dit boek had. Op de een of andere manier geef ik toch de voorkeur aan dit genre wanneer het zonnig is en ik heerlijk buiten kan gaan liggen lezen. Ik had het boek dan ook binnen een dag uit, maar dat lag niet enkel aan het geliefde zonnetje.

Het boek zelf was ook erg interessant om te lezen. Ondanks dat ik al verschillende boeken van Jet van Vuuren heb gelezen, pakte dit boek mij meer dan alle voorgaande boeken. Dit kwam grotendeels doordat het boek was opgedeeld in twee verschillende tijden. Eén deel speelt zich af in het heden en hier leer je Dottie kennen, die niet gelooft dat de dood van haar oma een ongeluk was. Het andere deel speelt zich af in het verleden en hier kom je meer te weten over het leven van Dottie’s oma en moeder toen ze nog op Kreta woonden. De afwisseling tussen verleden en heden zorgt ervoor dat je steeds meer te weten komt over de geheimen die moeder en oma al die jaren met zich hebben meegedragen. Bovendien waan je je even op het zonnige Kreta, wat in combinatie met de zon helemaal voor een vakantiestemming zorgt.

Naast de drie generaties vrouwen, zijn er nog een aantal andere personages die een belangrijke rol spelen in het verhaal. In het begin krijg je het idee dat je in het circus bent belandt aangezien het wel erg vreemde figuren zijn, al zouden ze in een soapserie ook niet misstaan. De personages waren voor mijn gevoel allemaal net te vreemd omschreven, waardoor enige geloofwaardigheid ontbrak. Wanneer je deze personages beter leert kennen, kom je tot de ontdekking dat ze allemaal hun geheimen met zich meedragen en langzaamaan nemen ze je mee naar de ontknoping, die je als lezer tegelijkertijd met Dottie ontdekt. Deze manier van schrijven zorgt ervoor dat je echt in het verhaal blijft hangen, waardoor voor je het weet, het boek uit is.

De ontknoping van het verhaal was vrij onverwacht, maar dit kwam deels doordat niet alle personages in het begin werden geïntroduceerd waardoor je pas naar het einde toe een beetje een beeld kreeg wie er allemaal echt belangrijk was en wie er meer als nevenpersonages aanwezig waren.

Al met al vond ik het boek toch leuk om te lezen, ondanks dat alles wat oppervlakkig bleef. Er zat weinig diepgang in de personages, waardoor je ze niet door en door leerde kennen en er toch een beetje een afstand bleef bestaan tussen de lezer en de personages. Het verhaal zelf gaf mij echt een vakantiegevoel en ik kreeg spontaan zin om zelf naar Kreta af te reizen. Wellicht had ik het boek anders beoordeeld wanneer de regen met bakken uit de hemel was gekomen, maar voor in de zomer is het een leuk boek om te lezen. Ik geef het verhaal dan ook 3 sterren.

Claudia van Koolwijk – recensent De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: