dinsdag 3 juli 2018

´Het gefluister van de bladeren´- Sarah McCoyGenre: roman
Uitgever: Meulenhoff Boekerij
ISBN: 978-90-225-8275-6
Uitvoering: paperback
Aantal pagina's: 350
Uitgave: mei 2018


Dank aan Uitgeverij Meulenhoff Boekerij voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.

Deze roman is gebaseerd op het leven van Hallie Emenie Rives. Dit waargebeurde verhaal vertelt over het leven van een vrouw die niets liever wilde dan auteur worden. Maar in de Verenigde Staten eind jaren 1800, begin 1900, was dat voor een vrouw nog niet zo vanzelfsprekend. Hallie schrijft al vanaf heel jonge leeftijd, op haar achtste schrijft ze al haar eerste verhaal. Ze merkt dat er van haar andere zaken worden verwacht dan een carrière als auteur. Maar ze laat zich niet verleiden door de gebruiken van haar tijd zoals trouwen en kinderen krijgen. Op haar 18e heeft ze haar eerste roman voltooid en die is op zijn minst controversieel te noemen. Het is dan ook heel moeilijk een uitgever te vinden en de kritieken op het boek helpen daar ook niet bij.

Een andere grote rol in dit boek is weggelegd voor Post Wheeler. Hallie ontmoet hem in zijn functie als recensent bij The Press. Als overtuigd vrijgezel heeft Post een boek geschreven over zijn levensstijl en ook hij merkt, dat zijn manier van leven niet algemeen geaccepteerd is. Dat is wat Hallie en Post dan ook met elkaar gemeen hebben op het moment dat ze elkaar leren kennen. Ze ontmoeten elkaar op een feestje van gezamenlijke vriendin Alice. Die is met haar netwerk de aangewezen persoon om Hallie maar ook Post te helpen met het leggen van contacten en hun carrière van de grond te krijgen. Er groeit een vriendschap tussen Hallie en Post en ondanks dat ze beide veel tijd steken in hun loopbaan en de wereld rondreizen, blijft die bijzondere vriendschap als een rode draad door het verhaal lopen.

De auteur vertelt in korte hoofdstukken een prachtig verhaal. Ze wisselt daarbij geregeld van perspectief zodat je beide personages goed leert kennen. Het boek leest ook prettig. Naast de prettige schrijfstijl is de vraag hoe de vriendschap tussen twee sterk uitgesproken personen zich ontwikkelt, een continu aanwezig element. En dat zorgt ervoor dat je wilt weten hoe het verhaal afloopt. Ook is het fijn om over nog een aantal andere personages te lezen, maar de hoofdrollen blijven wel voor Hallie en Post. Al lezend kom je met hen op diverse plaatsen in andere landen, je leeft echt met hen mee. Opvallend is de keuze voor de cover, die blijkt voor Hallie erg emotioneel te zijn en de betekenis daarvan wordt dan ook duidelijk. Een mooie toevoeging want een cover is wel het eerste dat je ziet van een boek.

Wanneer je in je achterhoofd houdt in welke tijd dit verhaal zich afspeelt, heb je veel respect voor het volhardende van Hallie. Wetende dat ze uiteindelijk 18 romans heeft geschreven, tekent dat haar doorzettingsvermogen en ambities. Vrouwenrechten waren toen nog lang niet vanzelfsprekend. Het verschil tussen mannen en vrouwen wordt mooi belicht in allerlei kleine dingen die nu zo normaal zijn. Er was ook duidelijk sprake van rassenscheiding in die tijd en dat zet je ook echt aan het denken. De auteur heeft deze maatschappelijk gevoelige onderwerpen heel integer met elkaar verweven en met 'Het gefluister van de bladeren' een erg mooi en fascinerend boek geschreven.

Boeken uit deze periode waren mij persoonlijk nog niet bekend maar dit was een meer dan prettige kennismaking met een periode in onze geschiedenis die vraagt om meer. Vooral ook omdat het een waargebeurd verhaal is heeft dat iets extra's. Vandaar dat ik dit boek graag 3,5 dikke sterren geef, een welgemeende aanrader.

Elly Brouwer – gast recensent De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: