donderdag 16 augustus 2018

‘Becks laatste zomer’ - Benedict WellsGenre: roman
Uitgever: Meulenhoff
ISBN: 9789029092647
Uitvoering: hardcover
Aantal pagina’s: 378
Uitgave: juli 2018

Mijn hartelijke dank aan uitgeverij Meulenhoff voor dit recensie-exemplaar.

Flaptekst
Ooit wilde Robert Beck muzikant worden, maar hij kwam als leraar op een middelbare school terecht. Nu hij de veertig nadert, gaat zijn leven hem steeds meer tegenstaan. Totdat hij het buitenbeentje Rauli Kantas in de klas krijgt, wiens stem en gitaarspel bovennatuurlijk goed zijn. Beck besluit zich over hem te ontfermen, maar niet geheel belangeloos. Als ontdekker, manager en songwriter van Rauli hoopt hij dat zijn grote droom, een glansrijke carrière in de muziek, alsnog in vervulling gaat. Maar net als Beck heeft ook de raadselachtige Rauli zijn geheimen...
Er breekt een zomer aan waarin alles mogelijk lijkt – en alles op het spel staat. De zoektocht naar een label verloopt anders dan verwacht, Becks relatie met de studente Lara hangt aan een zijden draadje en zijn beste vriend, de Duits-Afrikaanse Charlie, trekt op magische wijze problemen aan. Alle personages zijn op weg om zichzelf te ontdekken en dat pakt niet altijd uit zoals ze hadden gedacht. Uiteindelijk moet Beck beslissen hoeveel hij werkelijk voor zijn vrijheid overheeft.

Becks laatste zomer is een road novel, een universeel verhaal over muziek, de liefde en het leven – grappig, wijs en ontroerend.

Het verhaal
Robert Beck is eigenlijk een beetje vastgeroest in zijn leven. Hij is docent Duits en Muziek en gelooft niet echt meer in de liefde. Vroeger speelde hij in een band en was het zijn droom muzikant te worden. Een doorbraak kwam maar nooit. Dan krijgt hij echter Rauli Kantas in de klas. Rauli is nog maar net in Duitsland, maar Beck ontdekt dat deze jongen een ongelofelijk talent heeft wat betreft muziek. Hij besluit Rauli’s manager te worden. Maar dit gaat niet vlekkeloos.

Conclusie
Ik vraag mij na het lezen van Becks laatste zomer af waarom ik in vredesnaam Het einde van de eenzaamheid nog niet gelezen heb. Wat een pareltje is dit boek! Benedict Wells gebruikt mooie zinnen en originele taal. Becks laatste zomer is het debuut van Wells. Het viel mij op dat er, naar mijn oordeel, een paar kleine redactionele fouten in het boek zaten. Zo wordt Robert Beck in het begin van het boek afgeschilderd als een dikke man die lastig aan de vrouw komt. Wanneer hij en zijn vriend uitgaan, gaat zijn vriend met een vrouw naar huis en hij alleen. In het begin kreeg ik dus het idee dat Robert niet in de smaak viel bij de vrouwen. Maar dit blijkt anders. Op een gegeven moment schrijft Benedict Wells dat Robert het altijd al goed deed bij de vrouwen. Dit was even een moment waarop ik dacht: he, hij werd heel anders omschreven in het begin. Maar ik vergat het weer en las verder. Er waren meer kleine foutjes te vinden. Zo bekent Beck ergens dat zijn langste relatie vier maanden duurde. Even verderop noemt hij zichzelf opeens een ‘driemaandenman’ omdat zijn relaties nooit langer dan drie maanden duren. Het een spreekt het ander natuurlijk tegen.

Maar Benedict Wells heeft zo’n fijne schrijfstijl en prachtig taalgebruik, dat deze foutjes absoluut niet storend zijn. Voor de boekenlijst op de Nederlandse scholen mag je enkel Nederlandse auteurs lezen. Zonde! Benedict Wells is het voorbeeld van een perfect boek voor op de literatuur lijst. Becks laatste zomer is een boek dat iedereen zal bevallen. Ook jongeren. Ik geef Becks laatste zomer 5 sterren

Marc-Jan van Dam - recensent De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: