vrijdag 31 augustus 2018

Blogtour 'Drägan Duma 4, Een onbreekbare band' - Patty van Delft


Genre: fantasy
Uitgever: Celtica Publishing
ISBN: 9789491300868
Uitvoering: paperback
Aantal pagina's: 480
Uitgave: 23 juli 2018

Met dank aan Patty van Delft voor het recensie-exemplaar.


Het verhaal
Feniksa Drakena is van hoge afkomst, ze is de eerstgeborene van haar bloedlijn en krijgt daardoor de leiding en verantwoording over Slot Silvervang, zodra haar ouders zouden besluiten om zich terug te trekken als heer en vrouwe van het slot. Feniksa wordt om deze reden uitgehuwelijkt aan iemand voor wie ze echter geen gevoelens heeft. Haar toekomstige echtgenoot zal haar titel krijgen nadat het huwelijk is voltrokken. Feniksa wil niet trouwen, ze wil vrij zijn en reizen. Hier droomt ze al van kinds af aan van. Naarmate de trouwdatum nadert begint Feniksa steeds meer te beseffen dat zo’n leven niet voor haar is weggelegd.

Als Feniksa met haar moeder en enkele bewakers onderweg is naar Slot Silvervang, ziet zij een Drägannymarai, een drakenridder, en een dräga, zijn draak. Voordat iemand kan reageren, springt Feniksa uit het rijtuig om de draak te bewonderen. Feniksa is vanaf dat moment gefascineerd door de drägan. Deze drägan zijn jaren eerder gevlucht naar uit de Buitenwereld naar Xydoyla, de wereld van Feniksa, om te kunnen overleven. Maar ook op Xydoyla dreigt er gevaar. De Morbiden, een moordlustig volk, vormen een bedreiging voor zowel de mensen als draken. De draken zijn daarom een verbond aangegaan met de mensen om gezamenlijk de strijd aan te gaan tegen de Morbiden.

Tot haar grote verbazing en verrassing wordt Feniksa uitverkozen als kandidaat om zich te binden met een dräga. De binding met de groene draak Danaleth is succesvol. Vanaf dat moment verandert alles voor Feniksa. Ze moet afscheid nemen van haar oude leven, haar familie, haar vrienden. Ze wordt opgeleid tot een drakenridder. Het wordt haar levenstaak om mensen te beschermen tegen de aanvallen van de Morbiden.

Conclusie
Dit is mijn eerste kennismaking met Drägan Duma en ik moet zeggen mij dit zeer goed bevallen is. Patty van Delft heeft een prachtige wereld geschapen waarin je kunt wegdromen. De manier van schrijven is geweldig en je kunt gewoon nauwelijks stoppen met lezen. Het is beeldend, af en toe grappig, aangrijpend, boeiend, kortom het verhaal laat je gewoonweg niet los.

Er zijn twee verhaallijnen: het heden en gebeurtenissen van acht jaar geleden. Deze verhaallijnen wisselen elkaar af. Deze manier van schrijven zorgt ervoor dat je aandacht goed bij het verhaal blijft. Ook worden op deze manier een aantal zaken duidelijk gemaakt, zoals bijvoorbeeld wat ervoor heeft gezorgd dat de drägan ervoor hebben gekozen om een verbond met de mensen (tweebeners) te smeden. Ik vond het zeer boeiend om te lezen hoe de samenwerking tussen de draken en de mensen tot stand is gekomen.

De personages zijn goed uitgewerkt en een aantal sluit je direct in je hart, zoals Dam (bewaker op Slot Silvervang), Trench (een Drägannymarai die mijn hart heeft gestolen) en uiteraard het hoofdpersonage zelf, Feniksa. Wat heeft de schrijfster een krachtig en sterk hoofdpersonage neergezet met Feniksa. Feniksa is een heerlijk personage, waar je wel van moet houden. Ze is eigenwijs, zegt wat ze denkt en is avontuurlijk. Je leeft met haar mee tijdens de avonturen die zij beleeft en de moeilijke keuzes die zij moet maken. Toen Feniksa kennis maakte met haar dräga was ik verkocht. Patty van Delft heeft de verbintenis tussen Feniksa en de dräga Danaleth zo mooi en ontroerend beschreven, je zou bijna zelf een dräga willen hebben.

Sinds de drägan zijn aangekomen op de wereld van Feniksa en een verbond met de mensen hebben gesloten om de vijandige Morbiden te verslaan, spreken de mensen net als de draken Buitenwerelds en wordt de Oorspronkelijke Taal nog maar weinig gebruikt. Achterin het boek bevindt zich een index. Daarin kun je (indien gewenst, ik vond het niet nodig) terugbladeren. Je vindt daar o.a. een lijst met de personages uit het verhaal, maar ook een verklarende woordenlijst met de vertalingen van Oorspronkelijke Taal naar Buitenwerelds. Het is echter niet noodzakelijk om deze vertaling op te zoeken, de schrijfster zorgt ervoor dat het direct duidelijk is wat er gezegd wordt en wel op zo'n manier dat dit het lezen niet belemmert.

Een onbreekbare band is dan wel het vierde boek in de serie, maar dit deel is goed los te lezen van de andere drie delen, die een trilogie vormen. Dit verhaal speelt zich 330 jaar voor de Drägan Duma trilogie af. Het is niet nodig om eerst de trilogie te hebben gelezen. Voor mij was dit boek de eerste kennismaking met Drägan Duma. Na het lezen van Een onbreekbare band ben ik heel benieuwd naar de eerste drie delen, die ik inmiddels heb gekocht en binnenkort ga lezen.

Patty van Delft is een fantastische schrijfster die je meeneemt in een geweldige en avontuurlijke wereld vol draken, magie, loyaliteit, liefde, vijandigheid, strijd, hoop en nog zoveel meer. Het lezen van dit boek was een ware belevenis en ik geef het dan ook graag 5 sterren.

Jeanine Feunekes-Both - Recensent De Perfecte Buren
Geen opmerkingen: