vrijdag 10 augustus 2018

De Kronieken van Magie: “De Corruptie trilogie” - boek 1 De Geestenwereld - Ian Laverman


 
Genre: fantasy
Uitgever: Zilverbron
ISBN: 9789463080859
Uitvoering: paperback
Aantal pagina's: 333
Uitgave: april 2017

Met dank aan Ian Laverman voor het recensie-exemplaar.

Het verhaal

Marko Mó, geestengids in opleiding, is aan het mediteren als hij gestoord wordt door een roep om hulp. Aangezien zijn mentor zich al een tijdlang in de geestenwereld bevindt en niet bereikbaar is, gaat Mó zelf op zoek naar de oorsprong van de stemmen. Hij komt tot de conclusie dat het geesten zijn die hem om hulp roepen. Het eiland waar Mó zich bevindt staat bekend om de geesten die iedereen en alles lastig vallen. Maar na het hulpgeroep lijkt het eiland verlaten. Als Mó het gehele eiland heeft afgezocht en hij op geen enkele manier met welke geest dan ook contact kan maken, besluit Mó via een portaal de geestenwereld te betreden om daar naar antwoorden te zoeken.

Eenmaal aangekomen in de geestenwereld valt een geur van verrotting hem direct op. Het geestenwereld-bos is ziek, iets heeft het vergiftigd. Mó komt tot de ontdekking dat de geestenwereld besmet is met corruptie. Die dreigt de geestenwereld te vernietigen. Alles wat in aanraking komt met de corruptie verandert, zowel de omgeving als de geesten zelf. Mó besluit de strijd aan te gaan met de corruptie om de geestenwereld en zijn bewoners te beschermen.

Conclusie

Het verhaal begint direct spannend, als blijkt dat alle geesten van het eiland verdwenen zijn. De schrijver trekt je met zijn manier van schrijven direct in het verhaal en laat je niet meer los. Ian Laverman heeft een prettige schrijfstijl. Je ziet de wereld die hij heeft geschapen zo voor je. Vooral de corruptie zelf en hoe die de geestenwereld opslokt is zeer mooi en beeldend beschreven. Ook de emoties van de magiër Mó zijn goed weergegeven, je leeft met hem mee als hij ontdekt dat de geestenwereld in gevaar is. De verwikkelingen van het verhaal eisen alle aandacht op. De corruptie blijkt een gevaarlijke tegenstander te zijn en de spanning is soms om te snijden.

Als Mó beseft dat hij corruptie niet alleen kan bestrijden, roept hij via magie zijn oude vrienden naar het eiland voor hulp. Het zijn allemaal magiërs die Marko Mó nog kent van de academie voordat hij in de leer ging bij zijn mentor Aiodh. Samen gaan ze de strijd aan tegen de corruptie. De personages zijn duidelijk afgelijnd en hebben elk een goed uitgewerkt karakter. De dialogen onderling tussen deze personages bevatten regelmatig lichte humor en sarcasme waardoor het verhaal heerlijk leest. Mijn favoriete personage is zonder twijfel Kaya Kavan met haar huisdier Mavis, een feeëndraak. Kaya heeft een vrolijk en sprankelend karakter.

Ook de verschillende soorten geesten zijn fascinerend. Elke geest heeft een bijzonder uiterlijk en karakter en elke geest heeft een specifieke kracht. Onder de geesten zelf heerst er ook een strijd tussen degenen die besmet zijn met corruptie en de geesten die nog gezond zijn. Vele nog gezonde geesten moeten vluchten en krijgen veel te verduren.

Je beleeft het avontuur vanuit het perspectief van de verschillende personages. De hoofdstukken zijn niet genummerd, maar bevatten de naam van het personage vanuit wiens perspectief je het verhaal leest. Heel af en toe is er een wisseling gedurende een hoofdstuk, en ook dan wordt dat duidelijk aangegeven met de naam van het desbetreffende personage.

Af en toe komt de schrijver met informatie die je op dat moment niet direct kunt plaatsen, bijvoorbeeld als er in het begin gesproken wordt over de lenteoorlog of over Talehot. Gelukkig krijg je tijdens het lezen steeds meer achtergrondinformatie over het verleden van de groep, hun opleiding aan de academie en de vreselijke oorlog die zij hebben meegemaakt en valt alles op zijn plek.

Tegen het einde krijgt het verhaal meer tempo en is het razend spannend. Je moet gewoon weten hoe het afloopt. De groep magiërs krijgt te maken met een hoop problemen en geweld. En dan het einde! Indrukwekkend, ik wilde meer, dus de volgende delen ga ik zeker lezen!

Je kunt dit boek los lezen van de eerste trilogie van de boekenreeks "De Kronieken van Magie" die er aan vooraf gaat. Ik ga deze trilogie zelf ook absoluut nog lezen. De wereld die Ian Laverman heeft opgeroepen is dermate boeiend en "De Geestenwereld - boek 1" van "De corruptie trilogie" heeft mij dermate aangenaam verrast, dat ik de wereld die de schrijver gecreëerd heeft graag in zijn geheel wil gaan verkennen.

Inmiddels is het deel twee van de serie verschenen: "De corrupte trilogie 2 - De geestenkoning”. Tijdens Castlefest dat in augustus plaatsvindt, verschijnt het afsluitende deel van deze trilogie. Ik geef De Corruptie trilogie - boek 1 De Geestenwereld graag 3,5 sterren.

Jeanine Feunekes-Both - Recensente De Perfecte Buren
Geen opmerkingen: