woensdag 9 januari 2019

‘De onsterfelijken’ - Chloe BenjaminGenre: roman
Uitgever: Meulenhoff
ISBN: 9789029092739
Uitvoering: gebonden met stofomslag
Aantal pagina's: 363
Uitgave: 8 januari 2019

Allereerst gaat mijn grote dank uit naar uitgeverij Meulenhoff van wie ik dit ongecorrigeerde leesexemplaar kreeg om te recenseren.

Doordat ik afgelopen week griep kreeg, kon ik niet beginnen met lezen. Dit tot mijn grote spijt want ik keek erg uit naar dit boek. De cover en het verhaal trokken mij enorm aan. Toen ik er na het weekend eindelijk in kon beginnen, heb ik het boek ook in een ruk uitgelezen. Na 2 dagen was het uit.

De onsterfelijken vertelt ons het verhaal van de broers en zussen Gold. Varya, de oudste, Daniel, Klara en Simon, de jongste. Wanneer de broers en zussen zich in de zomer van 1969 stierlijk vervelen besluiten ze op zoek te gaan naar de vrouw over wie ze gehoord hebben. Deze vrouw zou hun kunnen vertellen op welke datum ze zullen sterven. Ze vinden de vrouw en krijgen allemaal hun datum te horen. Ieder gaat daarna zijn of haar eigen weg. De voorspellingen van de vrouw, welke ze een lange tijd niet van elkaar weten, lijkt een wig tussen hen te hebben gedreven. Ieder gaat zijn geluk ergens anders beproeven. Simon en Klara besluiten thuis te vertrekken en in San Francisco hun geluk te beproeven, Daniel en Varya beginnen aan een studie. Iedereen leeft zijn leven en de datum van hun sterfdag komt steeds dichterbij. Geloven ze er in?

Chloe Benjamin heeft een werkelijk sublieme vertelstijl. Je vreet je als lettervreter door dit boek. Het verhaal, dat overigens zeer goed in elkaar steekt en naar mijn weten origineel is, grijpt je bij de strot. Benjamin heeft er voor gekozen om het boek op te delen in een proloog en vier delen. Elk deel heeft een bepaalde vertelde tijd en gaat over één van de broers en zussen. We lezen dus eigenlijk vier verhalen in dit boek van de broers en zussen Gold. Gelijk het eerste deel greep mij. Ik raakte verslingerd aan de poëtische zinnen van Benjamin en raakte ontroerd van het verhaal van Simon. Vooral bij het gedeelte over Varya moest ik wel mijn aandacht goed vast houden. Varya is wetenschappelijk onderzoeker en hierdoor kan de tekst die je leest soms een beetje moeilijk zijn. Desondanks constateerde ik dat alle twijfels die in de eerdere delen naar voren waren gekomen, in dit laatste deel prachtig een plek kregen in Varya’s hoofd.

Chloe Benjamin heeft mijn hart gestolen en ik denk zeker dat ze ook die van jou zal stelen wanneer je dit boek leest. Het einde is voor mij altijd erg belangrijk. Dit boek heeft vanwege de meerdere delen, meerdere hoofdstukken. Ik moet zeggen dat ik ze allemaal vond passen bij het verhaal en dat Benjamin de plank hier absoluut niet misgeslagen heeft. 4,5 ster voor De onsterfelijken

Marc-Jan van Dam - Recensent Perfecte BurenGeen opmerkingen: