dinsdag 5 maart 2019

MichielZietRecent hebben we jullie in het kort kennis laten maken met onze nieuwe columnist Michiel Geurtse. En meteen slaat ie de spijker op de kop met een pittige column die veel auteurs bekend zal voorkomen.

Wij houden er van! Hopelijk jullie ook.

Eenheidsworst

‘Komt u uit dit dorp, meneer?’
‘Nee, dat niet.’
‘Dan zie ik geen reden om uw boek hier neer te leggen. Wij doen alleen met lokale schrijvers wel eens wat.’
‘Oh, wat bijzonder, want ik wist niet dat Remco Campert hier uit de buurt kwam.’
‘Dat is wat anders. Hij stond op lijst die via de inkoop werd aangeboden. Jij niet.’
‘Ja, maar daar kunt u voor zorgen.’
‘Nee, want jij komt niet uit de buurt dus doe ik dat niet. Laat je uitgever maar betere PR doen.’

Daar kon ik het mee doen. De eigenaresse van de boekhandel wende haar hautaine blik van mijn boek naar mijn gezicht. Ik slikte met moeite wat ergernis weg. De vrouw was nog geslotener dan het dikste boek dat je in haar boekenwinkeltje kon vinden. Geloof me, dat waren niet zoveel boeken. Ja, het bekende, veilige werk van wat gehypte boeken en dan had je het wel gehad. Ik moest meteen aan Herman Finkers denken: 'Verkoopt u ook kussentjes? Ja, we hebben wel keuze uit maar liefst twee verschillende kleuren.' 

Kijk, dat je als schrijver bij een kleine uitgever een keer of honderd “nee” te horen krijgt bij een boekenwinkel, zijn we wel gewend. Wanneer je geen kruiwagen hebt of de mazzel om door te breken tussen de landelijk bekende schrijvers blijft het toch een soort zelfkastijding. Maar ach, SM is best fijn op zijn tijd.

Bij deze boekwinkel stuitte vooral de manier waarop tegen mijn borst. Normaliter wanneer ik “nee” hoor, is er een motivatie of een “geef de moed niet op” aanmoediging. Of gewoon een heldere reden waarom niet. De eigenaresse van dit winkeltje had zich van meet af aan voorgenomen om niet mee te werken. Je kon het gewoon van haar gezicht aflezen. Weer zo’n schrijvertje. De vooroordelen kreeg ik ook meteen om mijn oren gegooid.
Het zal wel onder eigen beheer zijn. Je komt hier niet vandaan. Je boek zal toch niet verkopen. Bij elk weerwoord wat ik gaf, (Het zit bij een uitgever. Ik kom van vlakbij. Het boek verkoopt als een tiet.) werd het alleen maar erger.

‘Maar, mevrouw, het boek ligt al in veel boekwinkels in Twente.’
‘Oh, je komt uit Twente, dan zal het hier helemaal niets doen.’
‘Maar het ligt ook al in Amsterdam, mevrouw met het standaardboekenwinkeltje.’
‘Oh ja, grote stad, daar hebben we niets mee.’

Ik heb daar geloof ik meer dan eens tot tien geteld. Werd ik nu keihard gediscrimineerd? Ik had het gevoel dat het niet om mijn boek ging, want dat gunde ze amper een blik waardig en als ze twee of drie woorden van de achterflap gelezen had was het veel. Nee, mijn afkomst bleek opeens de oorzaak te zijn van de afwijzing. Ik als Tukker had niets te zoeken in haar franchise boekentoko.

Zo’n geweldige kulsmoes had ik nog nooit eerder gehoord. Al mijn argumenten als ze verkopen ook in Vlaanderen, het eerst boek is meer dan duizend keer verkocht, ik ben columnist van een landelijke organisatie had ik net zo goed tegen de Chinese muur kunnen zeggen.
Het nee was me wel duidelijk. Ik deed mijn boek in mijn tas en besloot een keer hautain terug te doen voordat ik vertrok.

‘Als ik over een maand in de boeken top 10 sta, spreken we mekaar wel weer. U gaat spijt krijgen.’
Zelfs dat wuifde ze met een vorm van arrogantie weg die je zelden ziet. Totaal verbijsterd liep ik de boekhandel uit. Nee had ik, gecamoufleerde discriminatie kon ik krijgen.
Bij het naar buiten lopen kon ik het toch niet laten. Hard riep ik tegen mijn zoon buiten in de drukke winkelstraat: ‘Heb je het ooit meegemaakt, junior? Een boekhandel die een goed boek van een schrijver uit de regio weigert?’

Daarna sloot ik met een grijns de deur van boekwinkel. 

(meer lezen van Michiel? Klik HIER)

4 opmerkingen:

Annette Guitoneau zei

Wat een trut - excuse my French - maar gelijk heb je, die zal nog wel zuur kijken als je straks in de top 10 staat ;)

Schrijfhart zei

De arrogantie waar de boekenbranche zo berucht om is. En maar blijven roepen dat het zo slecht gaat met de verkoop van boeken, tja dat is niet zo vreemd met dit soort figuren aan het roer.
Gelukkig weten je fans je toch wel te vinden en verdienen zij geen stuiver aan jouw harde werken.

Schrijfhart zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Schrijfhart zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.