vrijdag 19 april 2019

'De duik' – Catherine Steadman


Genre: Thriller
Uitgever: Karakter Uitgevers
ISBN: 978945216331
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 376

Uitgave: februari 2019

Dank aan Karakter Uitgevers voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

De voorkant van De duik trok meteen mijn aandacht. Ik heb leren duiken zelf hoog op mijn verlanglijstje staan en hierdoor was ik ontzettend benieuwd naar het verhaal. Toen ik het boek uiteindelijk mocht lezen, was ik naderhand toch wel wat teleurgesteld over het daadwerkelijke boek.

Het verhaal zelf klinkt erg goed. Erin en Mark vieren hun huwelijksreis op het eiland Bora Bora die tijdens een duik een schokkende vondst doen die hun leven op zijn kop zet. Eenmaal terug thuis moeten ze een keuze maken om het geheim te houden of naar de politie te gaan. Wanneer vervolgens zelfs Erins werk als documentairemaakster een rol gaat spelen in het geheel, wordt het steeds lastiger om de juiste beslissing te nemen.

Ondanks dat het verhaal spannend klinkt en zeker de moeite waard is om te lezen, kan het mij niet compleet bekoren. De belangrijkste reden hiervoor is dat in de proloog meteen de belangrijkste ontknoping van het verhaal wordt verteld. Hierdoor weet je als lezer al hoe het gaat aflopen waardoor de echte spanning is verdwenen. Dit is ontzettend jammer want de rest van het boek was erg  spannend, ondanks dat het een totaal ander verhaal was dan ook van tevoren dacht.

Catherine Steadman heeft met De duik een aardig debuut geschreven en veel thrillerlezers zullen dit boek zeker kunnen waarderen. Toch had ik het persoonlijk een beter boek gevonden als de proloog was weggelaten. Ik snap de keuze om deze toch te gebruiken zodat je vervolgens als het ware terugblikt op hoe de gebeurtenis tot stand is gekomen, maar voor dit verhaal was het niet nodig geweest. Het verhaal loopt namelijk als een trein door alle gebeurtenissen die elkaar razendsnel opvolgen. Door deze snelle opeenvolging, blijf je als lezer geboeid door het verhaal ook al komt niet alles geloofwaardig op mij over. Zo vind ik de scène waarin Erin de gevonden goederen in haar koffer verstopt zodat ze niet door de douane worden gevonden niet al te sterk overkomen. En zo zijn er meer scènes waarbij ik mijn vraagtekens heb omdat ze wel heel gemakkelijk verlopen zonder ontdekt te worden.

Ondanks deze punten van kritiek heb ik verder een prima boek gelezen, waarbij ik zeker af en toe op het puntje van mijn stoel heb gezeten. Het is wellicht geen boek wat me ontzettend lang zal bij blijven, maar ik heb ook geen enkele keer het gevoel gehad dat ik het boek wilde wegleggen omdat het niet leuk was. Het boek beoordeel ik dan ook met 3 sterren.

Claudia van Koolwijk 
De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: