donderdag 18 april 2019

'Gevangenen van de Loods' - Anna LascarisGenre: thriller

Uitgever: brave new books
ISBN: 9789402171839
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 295
Uitgave: 2017 (als e-book)

Met dank aan Anna Lascaris voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.


De voorkant van het boek is gruwelijk: een naakt meisje met wonden in een gezicht dat besmeurd is met tranen. Vertwijfeld probeert ze haar handen voor haar gezicht te houden. De ondertitel luidt: Wraak is zoet voor hen die het overleven. Een heftige cover die meteen duidelijk maakt waar het over gaat: geweld tegen vrouwen.

Het boek begint vrolijk met een uitgelaten Elsa, die net geslaagd is voor haar examen journalistiek en dat viert in een kroeg. Een gelukkige, jonge vrouw die geniet van het leven. De volgende dag gaat ze in haar auto op weg naar haar ouders. Helaas krijgt ze motorpech. Op dat moment begint haar nachtmerrie.  Op het moment dat ze denkt dat er hulp komt, wordt ze echter gedrogeerd en meegenomen. Wanneer ze bijkomt, zit ze opgesloten in een loods waar zich nog vier andere meisjes bevinden. Het blijkt te gaan om sekstoerisme. Bijna dagelijks worden de meisjes misbruikt en verkracht door meerdere mannen. Omdat ze telkens geblinddoekt worden, kunnen ze hun verkrachters niet zien. 

De meisjes onderling krijgen een goede band. Ze besluiten om alles wat ze opvalt te onthouden en te noteren voor het geval dat ze ooit kunnen ontsnappen. Ondertussen wordt er met man en macht naar Elsa gezocht. Echter zonder resultaat. De automonteur wordt snel gevonden, maar deze ontkent elke betrokkenheid. Na dagen van uitgebreid verhoor, moet de politie hem laten gaan. Het onderzoek loopt helemaal vast. De ouders van Elsa nemen daar geen genoegen mee en besluiten zelf op onderzoek uit te gaan. Het blijkt dat er meerdere meisjes vermist worden die pech onderweg kregen. Uiteindelijk lukt het de moeder van Elsa om de meisjes op te sporen en te bevrijden. En dan begint de zoektocht naar de daders.

Hoe kun je mannen opsporen die je nog nooit hebt gezien? Anna Lascaris beschrijft de zoektocht naar de daders op een mooie, bijna wanhopige manier. Het lijkt een naald in een hooiberg. Zal het de meisjes lukken om de daders te vinden? En wie zal ze dan geloven zonder bewijs? Ondertussen vallen er meerdere doden. Wat is er aan de hand? 

Gevangenen van de Loods is een spannend boek, vlot geschreven in de tegenwoordige tijd. Het heeft een goede plot. Er zitten ook wat mindere puntjes in. De heldendaad van Elsa’s moeder is wel erg makkelijk neergezet. Maar aan de andere kant gaat het de auteur niet om de actiescène, maar om de zoektocht naar de daders. De wraak is zoet en wraak is het enige wat de meisjes nog rest. Een goed boek dat ik met veel plezier heb gelezen. Drie en een halve ster.

Roelant de By
De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: