vrijdag 12 april 2019

‘Horizon Taal’ – Diverse auteurs


 
Genre: Verhalenbundel
ISBN: 9789463670449
Uitvoering: e-book
Aantal pagina's: 186
Uitgave: maart 2019

Met dank aan Marlen Visser (auteur en schrijfcoach) voor dit recensie-exemplaar. 

Horizon Taal is een verhalenbundel van korte verhalen die ontstaan zijn tijdens schrijfvakanties in Italië op landgoed Montesoffio en op een zeilschip op de Waddenzee. Het thema is dan ook zon en zee.  Een van de deelnemers, Alexander Roessen, kwam met het idee om een bundel samen te stellen van verhalen van (voormalige) deelnemers aan de schrijfvakantie. Toen ging het snel er was iemand die de boel coördineerde, Theo van Rhijn en Yfke van Vuurden redigeerde en weer andere zorgde voor de opmaak.

Het zijn allemaal verschillende verhalen en dit geeft een breed pallet. Sommige verhalen zijn veel te kort, zoals het verhaal van Marijke Vos bijvoorbeeld. Toch vind ik het thema zon en zee niet altijd terug, ja het speelt in Italië in de zon of ergens op de wadden, maar het thema op zoek naar jezelf, naar wie je echt bent komt meer terug in de verhalenbundel. Maar is dat misschien ook niet de essentie van schrijven, proberen iets van controle terug te pakken in je leven?

Het is een heerlijke bundel om bijvoorbeeld op vakantie te pakken. Je kan je prima vermaken omdat het echt hele korte verhalen (een paar iets langere) zijn, hoef je je niet lang te concentreren. De verhalen zijn heel divers, zo is er een verhaal over een hele speciale jurk, een romantisch verhaal over Italiaanse mannen met een twist, een eenzame fietser, een oorlogsverhaal, verhalen over echtparen, ik hoop toch echt niet dat mijn man stiekem zo over mij denkt als in een van de verhalen beschreven, een verhaal over een jongetje, verhalen die, ook al zijn ze voorspelbaar, toch een glimlach op mijn gezicht toveren. Maar ook gruwelijke verhalen over moord, filosofische bespiegelingen, een transgender-leeuw en nog veel meer. Maar ook verhalen die me totaal niet aanspraken, nietszeggend of verhalen meer in de sfeer van ‘en toen gebeurde dit en toen......’, maar dit kan ook persoonlijke voorkeur zijn. Deze verhalen zullen anderen misschien wel aanspreken.

Kortom ik heb genoten van de verhalen en ben benieuwd of ik ontluikende schrijvers heb mogen meemaken. Hier en daar wat kleine taalfoutjes ontdekt maar dat geeft aan de andere kant ook charme aan deze bundel. Ik zou zeggen ga zeker door met schrijven en ga je heerlijk ontwikkelen dan zullen we zien wie er overblijven! 3,5 ster van mij, meer dan voldoende dus.

Wilma Hartman - recensente De Perfecte Buren.

Geen opmerkingen: