maandag 14 oktober 2019

'De Veluwse verdwijning' – Bertina Mulder

Genre: misdaadroman
Uitgeverij: Paris Books
ISBN: 978 94 92883 78 0
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 252
Uitgave: september 2019

Met dank aan Bertina Mulder voor dit recensie-exemplaar.

Als Teus thuiskomt van een lange wandelvakantie vindt hij tussen zijn post een krant met daarin de overlijdensadvertentie van zijn lievelingstante Almina. Als hij de advertentie leest blijkt niet enkel zijn tante, maar ook zijn oom Elias – slechts enkele dagen voor zijn tante - overleden te zijn. Hoewel hij tijdens zijn vakantie zijn mobieltje maar een paar keer aan had staan vindt Teus het eigenaardig dat hij – als enige nabestaande – na de dood van zijn oom niks van zijn tante heeft gehoord. En nu zijn ze allebei dood.

Teus heeft geen idee wat er met zijn oom en tante is gebeurd en samen met zijn vriendin en collega Babs gaat hij op onderzoek. Na verschillende instanties te zijn afgelopen komen er in plaats van antwoorden steeds meer vragen bij. Ook met de laatste wilsbeschikking van zijn oom en tante is blijkbaar geen rekening gehouden. Elk spoor loopt dood. Ze besluiten aangifte te doen bij de politie, maar ook daar krijgen ze geen antwoorden. Als een paar dagen later de politie aan zijn deur staat en hij zelf als verdachte aanzien wordt, beseft Teus dat er iets goed fout is. Samen met zijn collega Sigurd – de cybercrimespecialist van het automatiseringsbedrijf waar hij werkt – komen ze tot de conclusie dat er heel wat meer aan de hand is. 

Na Bertina’s roman Wisselwerking en de psychologische thriller De rode magneet volgt nu De Veluwse verdwijning. Het speciale aan deze misdaadroman is de input. Hij is geïnspireerd op een opvallende rouwadvertentie die verscheen in een dagblad dat onder andere op de Veluwe verschijnt. Deze advertentie riep zoveel vragen bij Bertina op dat ze besloot haar eigen versie hiervan in een boek te gieten.
In korte hoofdstukken neemt Mulder je mee in het verhaal van Teus. De onduidelijkheid over de dood van zijn oom en tante. Het overlijdensbericht in de krant. Wat is er precies gebeurd, want voor zijn wandelvakantie waren ze allebei nog springlevend! Wie, wat, hoe en waar. Daar draait het vooral om in dit boek. Niet om het politieonderzoek en alles wat daarbij komt kijken, maar om Teus en zijn zoektocht naar antwoorden. En daar wringt het schoentje.

De rol van Teus had voor mij uitgebreider mogen zijn, meer kracht, meer emotie, meer inhoud. Want als je na je vakantie zo’n verschrikkelijk nieuws leest dan gaat er toch heel wat in je om. Niettegenstaande dat Mulder erg beeldend schrijft, let op soms de kleinste details bekroop me terug het gevoel dat ze te functioneel schrijft en daarom had ik – net als in De rode magneet – geen voeling met de karakters. 
Maar eerlijk is eerlijk, het verhaal heeft een lekker tempo, de personages best herkenbaar, maar ik miste de echte diepgang in de karakters. Het pakte me niet. En ondanks dat het verhaal niet om het onderzoek van de politie draait, had dit voor mij uitgebreider aan bod mogen komen. Nu komt dat wat halfslachtig over en had ik hier en daar mijn bedenkingen. Het is soms allemaal wat kort door de bocht, wat op zich geen probleem hoeft te zijn, maar het haalt de spanningsboog uit het verhaal. En dat is jammer, want je bent echt wel nieuwsgierig wat er nu precies gebeurd is met de oom en tante van Teus. Misdaadroman is hier wel degelijk op zijn plaats. Voor een echte thriller is de spanning net iets te miniem.

Niettemin is de schrijfstijl van Mulder eenvoudig, aangenaam en daardoor zeer toegankelijk. Ze schrijft onderhoudend en kent de kunst om je aan het boek gekluisterd te houden. De hoofdstukken zijn kort, waardoor het vlotjes wegleest en hoewel de plot niet echt vernieuwend is zit het verhaal goed in elkaar. 
Een heerlijk boek voor ettelijke uurtjes leesplezier, maar ik miste net dat tikkeltje meer. 3 sterren.

Karin
De Perfecte Buren

1 opmerking:

Miepje.lees zei

Komt op mijn lijstje, ben benieuwd!👍