dinsdag 21 januari 2020

‘De stroopwafelshop’ – Astrid Harrewijn

 

Genre: roman
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 9789022587225
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 285
Uitgave: januari 2020

Met dank aan Uitgeverij Boekerij voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.

Suze heeft alles in het leven wat ze wil: een goede baan, een vaste vriend, een beste vriendin die ze al van jongs af aan heeft en ouders waar ze op kan rekenen. Maar wat doet ze? Ze gaat de grootste uitdaging aan, eentje om U tegen te zeggen! Ze zegt ‘ja’ tegen een challenge van de stroopwafelfabriek van Jan & Joop. Suze heeft in haar studententijd een job gehad in een koffietentje van deze eigenaars, samen met Pim en Jolijn.

De twee heren hebben een bijzonder en apart plan bedacht om hun expansiedrift in de vorm van een wedstrijd te gieten. Pim, Jolijn en Suze krijgen een startkapitaal waar ze binnen een tijdsbestek van een jaar moeten proberen om een stroopwafelkoffietentje met succes op te zetten in respectievelijk Rome, Parijs of New York. Natuurlijk kan hier geen sprake zijn van verliezen. Degene die de meeste winst maakt, is gewonnen en krijgt honderdduizend euro! In een vlaag van zinsverbijstering neemt Suze de uitdaging aan en is nu op weg naar New York. Suze gaat zich in een avontuur storten waarvan ze de uitkomst niet kan voorzien.

Eenmaal aangekomen in New York loopt het al grondig mis. In plaats van een fantastische flat in Manhattan te krijgen, moet ze nu in een klein appartementje intrekken dat heel vunzig is. Op de koop toe is ze terecht gekomen in Buswick, een naburige wijk gelegen in Brooklyn met veel graffiti en waar de criminaliteit hoogtij viert. De twee J’s drukken haar op het hart dat het een upcoming wijk is. Hier zal ze dus van haar stroopwafeltent een groot succes moeten maken.

Haar koffietentje krijgt de naam ‘Maxie & Sweetie’. Een naam die perfect past bij haar. Ze moet alles uit de kast halen om er een succes van te maken en alsof dat nog niet genoeg is krijgt ze er nog een heus probleem bovenop! Welk pad kiest Suze: de gemakkelijkste of de moeilijkste??

Astrid Harrewijn heeft wederom een heerlijk boek geschreven. Mijn eerste kennismaking met de auteur was met haar vriendentrilogie en dat was een schot in de roos. Natuurlijk was ik dus heel curieus hoe dit verhaal ging aflopen. Ook wederom wat Nederlandse uitdrukkingen geleerd die ik als Vlaming niet kende, het is en blijft altijd leuk om zo’n dingen bij te leren. En voor alles hebben ze in Nederland wel een boer ;-) iets wat ik zo grappig vind.

De auteur zet in dit verhaal iemand met een zwak karakter neer. Suze is een eeuwige twijfelaar, heeft geen zelfvertrouwen en heeft op de koop toe nog eens keuzestress. Het kost haar moeite om knopen door te hakken, het ontbreekt haar totaal aan zelfkennis. Zo’n iemand gaat dan een uitdaging aan waarvan je weet dat er gegarandeerd dingen fout gaan lopen. Waar Suze in het verleden op Pim en Jolijn kon rekenen, staat ze er nu helemaal alleen voor, en moet ze alles tot een goed einde zien te brengen. Ze heeft wel altijd goede voornemens maar dan is er toch nog altijd die kink in de kabel die voor iets onaangenaams zorgt.

Het is niet zomaar een challenge, het is werkelijk een wedstrijd met haarzelf. Komt daar nog bovenop dat ze heel eenzaam is en hier komt ook de uitdrukking van pas “uit het oog uit het hart”! Het is een rollercoaster aan gebeurtenissen en je verveelt je geen minuut tijdens het lezen! Je gaat volledig op in het verhaal en je wilt weten hoe het gaat eindigen. Als ik enig minpuntje heb dan is het dat Astrid daar veel en te lang de nadruk op legt hoe onzeker het hoofdpersonage wel is.

Astrid kennen we ook inmiddels van humoristische scènes die ze in haar boeken verwerkt maar in dit verhaal tref je ook een onderliggende boodschap. Ook in dit boek houdt ze dit vast stramien aan zoals in haar vorige boeken. Het levenspad loopt niet van een leien dakje. Er zijn periodes in je leven waar je keuzes moet maken! Laat je instinct werken en volg niet altijd de eenvoudigste weg. Leer met de dingen om te gaan hoe die zich voordoen. Hoe een luisterend oor oh zo belangrijk kan zijn. Hoe dan ook is vriendschap zo belangrijk in een mensenleven en dat onderstreept Astrid hier wederom.

Om in het vakjargon te blijven à la Suze’s bakkunsten: roer kunst, vriendschap, keuzes en solidariteit door elkaar en dan krijg je deze feelgood roman. Dompel je in Suze’s wereld en geniet van wat uurtjes leesplezier! 4 sterren

Nancy
Perfecte Buren

Lees HIER de recensie van ‘Drie vrienden, een huis en een klusjesman’
Lees HIER de recensie van ‘Daar heb je vrienden voor’
Lees HIER de recensie van ‘Vrienden voor het leven’


Geen opmerkingen: