dinsdag 31 maart 2020

‘De programmeerbende’ – Inge StrijkerGenre: jeugd
Uitgeverij: De Onderstroom
Uitvoering: paperback
Pagina’s: 200
ISBN: 9789083043708
Verschijningsdatum: januari 2020

Met dank aan Uitgeverij De Onderstroom voor het recensie-exemplaar.

Inge Strijker is docent Bedrijfsmatige Informatica bij de Hogeschool Windesheim. Met De programmeerbende heeft zij een leuk, informatief en interactief jeugdboek geschreven dat hopelijk deze en volgende generaties weet te enthousiasmeren voor ICT en in het bijzonder voor programmeren. Gamen doen ze allemaal, maar met programmeren en spelletjes ontwerpen valt veel geld te verdienen als je goed bent. Ik was zelf erg jaloers dat ik niet zo briljant ben als de vier achtstegroepers die zich De Programmeerbende noemt.

Een leuke feit is dat de hoofdrolspeelster Felienne Hermans ook echt bestaat. Ze is geen elf meer en zit niet meer in de achtste groep van de basisschool, maar zoals het verhaal zonder het meisje Felienne niet zou bestaan, zo zou de website die bij dit boek hoort niet bestaan zonder de volwassen Felienne. Felienne Hermans is docente aan de TU Delft en heeft met Strijker aan dit project samengewerkt. Alle programma’s die in het boek genoemd worden en zelf na te bouwen zijn, alsmede een lesprogramma voor basisscholen, zijn te vinden op deze website.

Inge Strijker: ‘Wat mij betreft is het in eerste instantie een spannend leesboek, maar ik hoop natuurlijk dat kinderen door het lezen ervan snappen dat programmeren niet in dat saaie nerderige hoekje zit, maar erg leuk is voor iedereen. En dat kinderen die heel erg met computers bezig zijn zien hoe leuk lezen is.’ bron: Francisca Muller, www.destentor.nl

Felienne is elf en zo dol op programmeren dat ze dat wel de hele dag zou willen doen. Vader Frans en moeder Annie zijn heel streng en ze mag niet meer dan een half uurtje per dag op de computer die in de studeerkamer van haar vader staat. Haar klasgenootjes hebben eigen computers en zelfs laptops, maar omdat haar ouders een opvoedboek hebben gelezen over hoe slecht computeren is voor kinderen, mag zij weinig erop. Haar zusje Britt vindt dat niet erg, zij is op een andere manier creatief en houdt van tekenen.

Daarom heeft Felienne een snurkdetectorapp gemaakt die precies aangeeft wanneer haar vader in slaap is gevallen. Dan sluipt zij rond middernacht naar beneden om met haar klasgenootje Pepijn te Skypen en om aan haar programma’s te werken. Haar grote droom is om mee te doen met de Programmeerliga in Riga. Pepijn’s slimme moeder Olga heeft deze wedstrijd vroeger gewonnen en werkt nu met computers. Een paar jaar geleden heeft ze zelfs Pepijn en zijn klasgenoten computerles gegeven op hun basisschool. Zij begrijpt hoe belangrijk programmeren is voor Pepijn en Felienne.
Om mee te kunnen doen aan de Programmeerliga moet Felienne een zelfgemaakte programma insturen in de voorronde. Om haar moeder te paaien, die kunstdocent is en niets met kunstmatige intelligentie te maken wil hebben, maakt ze een programma dat kan tekenen.

De school wil een lesrobot kopen en daarom houden ze binnenkort een markt waar alle leerlingen zelfgemaakte dingen kunnen verkopen om zo aan het geld te komen. Felienne ziet dit als een uitgelezen kans om haar ouders te imponeren en bedenkt samen met Pepijn, Jan en Noortje een aantal leuke programma’s. Sommige zijn ook erg lekker, zoals de strooprobot die een tekening kan natekenen met stroop op een pannenkoek. En dat voor maar een euro per stuk! Pepijn had zijn twijfels, maar Felienne overtuigt hem: ook meisjesachtige meisjes zoals Noortje kunnen heel goed programmeren. Ze hoeven niet als een jongen uit te zien zoals Felienne met haar korte haar.

Dan opeens doen de computers het niet meer in het computerlokaal. Ze zijn gehackt! Meer basisscholen zijn gehackt door ransomware. Maar hun school heeft niet genoeg geld om de hackers te betalen. Hoe kunnen ze nu de programma’s afmaken voor de markt? Hoe kan ze nou haar ouders ervan overtuigen dat programmeren en computeren haar leven zijn en dat ze haar echt toestemming moeten geven voor de Programmeerliga?

Vader Frans is rechercheur en omdat de computerexpert van de politie ziek is, zit hij nu op de zaak. Waarom hij?! “Haar vader die meestal mopperend achter de computer zit en schreeuwt: ‘Waarom snapt dat ding nou nooit wat ik wil?’”(pag.15) Samen met zijn collega Cees gaat hij vingerafdrukken zoeken voor een cybercrime! Oh jee, haar vader heeft echt hulp nodig. De Programmeerbende heeft al gauw een idee wie de schuldige zou kunnen zijn. Nu moeten ze alleen nog het kunnen bewijzen, anders gelooft vader Frans hun niet.

Wat volgt is een vermakelijke zoektocht naar de dader en de bewijzen terwijl ze ook naar school moeten en hun programma’s voor de markt moeten afmaken. Qua sfeer deed het verhaal me denken aan Brammetje Bond en zijn club van Jan Louwman. Slimme basisschoolleerlingen die in groepsverband mysteries oplossen, activiteiten uitoefenen en gezellige uitjes hebben. Ik las ze als kind en verbeeldde me dat ik in de club van Brammetje Bond zat. Zoals ik nu wilde dat ik in De Programmeerbende zat.

Het verhaal was leuk en spannend met mooie tekeningen. Het boek leest erg vlot weg, ook door de grootte van het lettertype en ruimte tussen de zinnen in. Niet alleen is het verhaal erg goed, door de interactiviteit krijgt het boek een extra dimensie. Daarom geef ik De Programmeerbende een dikke 3½ van de 5 sterren. Koop het boek voor je kind en wie weet wordt hij/zij de volgende Mark Zuckerberg of Tim Cook.

Liliën  
Perfecte buren


Geen opmerkingen: