Pagina's

vrijdag 8 mei 2020

Leesclub ‘Koud zonder jou’ - Igor Znidarsic
Genre: thriller
Uitgever: Karakter Uitgevers
ISBN: 9789045219080
Uitvoering: paperback
Aantal pagina's: 317
Uitgave: april 2020

Hartelijk dank aan Karakter Uitgevers voor het beschikbaar stellen van de leesexemplaren voor de leesclub.

Deelnemers aan deze leesclub: Anita de Groot, Ina Beekman en Jaimy Smeets.
Leesclub coördinatie & Samenstelling: Severine (Perfecte Buren)


Korte inhoud

Anita: Bianca en Joris zijn twee rechercheurs bij de politie, zij worden opgeroepen als er een vrouw wordt gevonden, die door messteken om het leven is gebracht, en al gauw wordt er een tweede vrouw gevonden. Alhoewel zij niet op dezelfde wijze zijn vermoord, kunnen Joris en Bianca wel vaststellen dat zij door dezelfde moordenaar zijn omgebracht. Dit zet druk op de zaak. Joris en Bianca proberen deze zaak op te lossen maar ook privé hebben zij keuzes te maken.

Ina: In de Achterhoek worden in korte tijd twee vrouwen achter elkaar vermoord. De taak aan recherche-duo Bianca van Dijk en Joris Vischjager om de moordenaar op te sporen.

Jaimy: Het eerste hoofdstuk begint meteen goed als er een vrouw wordt ontvoerd. Anders dan in menig andere boeken, lezen we vanuit het perspectief van de ontvoerder. Dit wakkert gelijk de nieuwsgierigheid aan. Wie is deze persoon? En wat is hij van plan met de vrouw? In de volgende hoofdstukken wisselen de perspectieven telkens van de ontvoerder naar Bianca, de politieagente die op de zaak van de vermiste vrouw wordt gezet. Samen met haar collega Joris hoopt ze deze vrouw snel thuis te brengen. Helaas is al vrij snel duidelijk dat dit niet het geval zal zijn.

Severine: In de Achterhoek worden er in enkele weken tijd twee lichamen van vrouwen gevonden die werden vermoord. Beiden kwamen op een andere manier om. Het recherche-duo Bianca van Dijk en Joris Vischjager staan voor een mysterie. Als er een derde lichaam wordt gevonden, vermoeden de rechercheurs dat het om dezelfde dader gaat. Alle slachtoffers zijn namelijk vrouwen van begin veertig, met blond haar en stevig gebouwd. Bianca en Joris gaan tot het uiterste om de dader te pakken te krijgen. Alleen is de prijs die ze betalen hoog.

Anita: Dit is het derde verhaal van Bianca en Joris, het verhaal is prima zo als standalone te lezen, maar voor de serieliefhebber het eerste deel is De blindganger en het tweede deel heet De uitverkorene. Zelf heb ik deze delen niet gelezen, maar dat ga ik wel doen, want van dit boek heb ik erg genoten en heeft mij nieuwsgierig gemaakt naar Bianca en Joris.

Jaimy: Koud zonder jou is deel 3 uit de reeks omtrent politieagente Bianca. Dit deel kan makkelijk los gelezen worden, juist omdat er ook veel over haar als persoon te lezen valt. Toch kan ik me voorstellen dat het om deze reden dan ook extra leuk is als je wèl de voorgaande delen gelezen hebt. Zo krijgt het personage van Bianca nog meer diepgang.

Severine: Met Koud zonder jou heeft Igor Znidarsic een meeslepende thriller neergezet. Het is het derde deel van de trilogie rond rechercheur Bianca van Dijk. De blindganger en De uitverkorene zijn de vorige delen.


Cover en flaptekst

Anita: De cover is opvallend, je ziet een vrouw met afgeplakte ogen waarin de titel staat. In de boekhandel zou ik dit boek zeker oppakken omdat ‘ook voor de liefhebbers van Jo Nesbo en Stieg Larsson’ op de cover staat. Maar de flaptekst zou mij over de streep trekken, omdat het een thriller is van Hollandse bodem. Ik vind het superleuk dat het zich in de omgeving van Twente afspeelt, daar ga ik graag heen om te fietsen.

Ina: Ik vind de flaptekst aansprekend. Ik zou het boek aan de hand van de cover wel oppakken, maar ik vind de cover niet echt passen bij de inhoud van het boek.

Jaimy: Ik vind de cover wel mooi. De vrouw, die in de kou of in condens staat? Ik ben heel benieuwd wat er achter schuilt. De flaptekst laat me denken aan een spannend verhaal, hopelijk met plottwisten.

Severine: Ik vind de cover erg mooi, ook wat mysterieus. Een vrouw met dichtgeplakte ogen en daar rond waterdruppels. Extra opvallend is de titel die boven en in de met tape afgedekte ogen lijkt te staan. De waterdruppels worden doorgetrokken naar de rode achterflap. De flaptekst klinkt spannend. Ik zou het boek daarom in de winkel zeker oppakken.


Mening

Anita: Ik vind het boek verrassend goed. De verhaallijn is goed doordacht en tegelijk ook actueel en zeer spannend!

Ina: Deze thriller van Igor Znidarsic leest makkelijk weg. Het is erg vlot geschreven met een fijne opbouw. Mede door de korte hoofdstukken kun je snel doorlezen. Het lettertype is ook fijn weergegeven.

Jaimy: De spanning blijft lekker op peil en stijgt op bepaalde momenten, waardoor het doorleesgehalte hoog blijft. Een goede verhaallijn, niet per sé zoals verwacht, maar ook niet choquerend onverwachts.

Severine: Er is goed nagedacht over het concept van het boek. De verhaallijn is goed uitgewerkt en uitgedacht, waarbij er ook veel aandacht is voor de dader naast het politieonderzoek zelf. Die wisselwerking vind ik altijd erg interessant. En daarnaast is het ook actueel, spannend èn verrassend.

Anita: Als jullie al een boek van deze schrijver hebben gelezen, weten jullie dat het verhaal goed doordacht is en zeer spannend is om te lezen. Hebben jullie nog niet kennis gemaakt met deze schrijver en jullie zijn gek op Flikken of Baantjer, dan zou ik zeggen, ga het proberen.

Ina: De spanningsopbouw zit in het begin waar we eigenlijk dus al een beetje kennismaken met de dader en hoe zijn psyche werkt. Deze kennismaking is een goed begin en maakt je absoluut nieuwsgierig naar het verdere verloop van het boek.

Jaimy: Langzaam maar zeker vormt de ontvoerder zich tot een ware psychopaat, maar blijft hij lang een stapje voor op de politie. Toch komen ze steeds iets dichterbij, waardoor de spanning lekker op peil blijft en in sommige gevallen ook zeker stijgt. Het verhaal houdt je in zijn greep en laat je nagelbijten tot het einde.

Severine: Het verhaal begint meteen spannend met de dader die zijn eerste slachtoffer zoekt. Je zit direct in de juiste sfeer, die vrij goed behouden blijft gedurende het verhaal. Hier en daar zakt de spanning wel even weg, maar doordat er verschillende verhaallijnen zijn met de daarbij horende cliffhangers, blijf je als lezer geboeid verder lezen. Tot je naar het einde toe bijna van je stoel valt van verbazing. Daar neemt het verhaal namelijk een plotse wending die je absoluut niet zag aankomen. Dit blijft nog even nazinderen.

Anita: Ik vind de opbouw heel prettig, en door de informatie is de dader, maar ook Bianca menselijker geworden. Het maakt niet dat ik begrip heb voor de moorden, maar het grijze gebied maakt het verhaal wel spannender.

Ina: Gaandeweg het boek leer je de motieven van de dader kennen en waarom hij is geworden zoals hij is. Je weet waar zijn trauma vandaan komt. Dit is op een fijne manier beschreven, verspreid over het hele verhaal.

Jaimy: We volgen de dader in zijn jacht op een nieuwe vrouw en de uitvoering van haar dood, met alle gruwelijke details inbegrepen. Daarnaast krijgen we ook te lezen hoe hij is opgegroeid, wat een verklaring lijkt te zijn voor zijn gestoorde gedrag. Ik vind het wel fijn om de dader op die manier te leren kennen. Het geeft een heel andere wending aan het verhaal. Al kan ik niet zeggen dat ik echt begrijp waarom hij zo geworden is of wat zijn drijfveren zijn.

Severine: Ik vind het interessant om zoveel informatie over de dader/ontvoerder te krijgen. Zo leer je iets over zijn motieven, die steeds duidelijker worden. Ik kan inzien wat de oorzaak is van zijn trauma, maar dat keurt de moorden zeker niet goed.

Anita: De spanning wordt goed opgebouwd, en er zijn niet teveel moorden. De schrijfstijl van Igor Znidarsic maakt dat sommige dingen extreem zijn uitgewerkt, maar het blijft wel nog lekker Hollands.

Ina: Ik moet zeggen dat ik na het lezen van dit boek fan ben van de schrijfstijl van Igor Znidarsic, en zeker ook zijn andere boeken wil lezen. Igor heeft een erg prettige schrijfstijl. Het boek leest heerlijk weg.

Jaimy: Igor Znidarsic heeft een hele prettige schrijfstijl! Lekker korte hoofdstukken, wat voor mij altijd fijn doorleest. En ook de verandering in perspectief maakt het spannender om te lezen. Ik houd wel van de expliciete beschrijvingen van de moorden, maar je moet er natuurlijk tegen kunnen.

Severine: Igor Znidarsic heeft een erg boeiende en intrigerende schrijfstijl. Dankzij de korte en duidelijke hoofdstukken leest het boek erg vlot. Tegelijk slaagt de auteur erin om zijn beschrijvingen beeldend weer te geven. Dat maakt dat je het plegen van de moorden zo voor je kunt zien. En deze kunnen redelijk gruwelijk zijn. Al is het boek op dat vlak de mildste van de drie. Wat toch wel zonde is.

Eindconclusie

Anita: Het leuke van het verhaal is dat het zich afspeelt in Twente/Achterhoek. Het verschil met de Scandinavische schrijvers is dat de moorden hier in Nederland plaatsvinden en niet in Zweden of Noorwegen waardoor het wat dichterbij is. Echter zijn de moorden net zo luguber als bij Stieg Larsson en Jo Nesbo, dus de vergelijking snap ik zeker! En waar ik bij Scandinavische thrillers vind: hoe meer moorden hoe beter, had ik dit nu helemaal niet. Het kwam heel realistisch over en ik moest mezelf steeds voorhouden dat het slechts fictie is. Koud zonder Jou krijgt van mij de volle 5 sterren!

Ina: Het boek is opgedeeld in vier delen, maar loopt in elke deel genadeloos in elkaar over, waardoor het ook erg fijn doorleest. Kortom: een echte aanrader voor wie van thrillers houdt! Ik lees veel verschillende boeken, maar ik vind dit echt wel goed gedaan, en niet vergelijkbaar met iets anders. Igor Znidarsic schreef nog twee thrillers, en na het lezen van Koud zonder Jou ga ik zeker deze twee nog lezen. Van mij krijgt Igor Znidarsic de volle vijf sterren voor Koud zonder jou!

Jaimy: Het verhaal heeft een lekkere dosis spanning, sensatie, en goed uitgewerkte personages. Daarnaast waren de typische ‘aha’ momentjes ook zeker aanwezig. Daarnaast was het verhaal realistisch, vooral de manier waarop de vrouwen overmeesterd werden en de uitwerking van de moorden. Toch blijft de echte grote klapper voor mij uit, wat de eindscore nèt een half puntje laat zakken naar een waardige 4,5 sterren.

Severine: Na het lezen van de vorige twee boeken van Igor Znidarsic, was ik heel nieuwsgierig naar dit derde deel. En ook nu weer heb ik enorm genoten van het boek. De plot zat subliem in elkaar, en het verwerken van een populair thema is geniaal gevonden. En dan nog dat totaal onverwachte einde. Alleen mocht het voor mij nog nèt dat tandje harder en gruwelijker zijn, zoals bij de vorige boeken het geval was. In ieder geval is Koud zonder jou een waardige afsluiter van het drieluik. Daarom krijgt het van mij een dik verdiende vier sterren!

Gemiddeld krijgt Koud zonder jou een prachtige score van 4,6 sterren! We zijn het er allemaal mee eens dat het boek een absolute aanrader is!

Graag bedank ik alle deelnemers voor hun deelname aan deze leesclub!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Leuk als je reageert!